Hipoksik iskemik ensefalopatili yenidoğanların difüzyon ağırlıklı manyetik resonans görüntüleme bulguları
Diffusion -weighted magnetic resonance imaging findings in newborns with hypoxic-ischemic encephalopathy
  1. Tez No: 156494
  2. Yazar: YASİN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ YAKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, yenidoğan, difüzyon manyetik resonans görüntüleme. 53, Hypoxic ischemic encephalopathy, newborn, diffusion- weighted magnetic resonance imaging. 55
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET HİPOKSİK İSKEMİK ENSEFALOPATİLİ YENİDOĞANLARIN DİFÜZYON AĞIRLIKLI MANYETİK RESONANS GÖRÜNTÜLEME BULGULARI Amaç: Hipoksik iskemik ensefalopati yenidoğan bebeklerde mortalite ve nörolojik morbiditenin en önemli nedenlerinden birisidir. HİE'nin tanısı klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgulara dayanılarak konulur. HİE'nin erken tanısı etkin bir tedavi için çok önemlidir. Bu nedenle pek çok radyolojik görüntüleme yöntemine başvurulmuştur, ancak difüzyon MRG dışındaki görüntüleme yöntemleri hipoksik iskemik hasan yeterince erken gösterememektedir. Bu çalışma difüzyon MRG yöntemini kullanarak hipoksik iskemik hasan erken dönemde göstermek ve kronik dönemdeki beyin hasarını değerlendirmek için yapıldı. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda yenidoğan kliniğimize başvuran klinik olarak HİE düşünülen 36 hasta değerlendirildi. Hastalara birinci gün, birinci hafta ve birinci ayda difüzyon MRG, aynca birinci ayda konvansiyonel MRG çekildi. Hastalar üçüncü ayda VEP, BAEP, EEG ve Denver II-GTT ile değerlendirildi. Anormallik saptanan hastalar takibe alınarak 3 ay sonra ayrıntılı nörolojik muayene ve Denver II-GTT ile sekel yönünden değerlendirildi. Bulgular: Difüzyon MRG ilk 6 saatte görüntü alman tüm hastalarda hipoksik iskemik hasan gösterdi. Birinci ay difüzyon MRG ile sekel mevcudiyeti arasında tama yakın bir uyumluluk tespit edildi. 52Sonuç: Çalışmamız difüzyon MRG'nin HİE'nin erken dönemde tanısında ve HİE'li hastaların prognozunun değerlendirilmesinde etkili bir yöntem olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DIFFUSION-WEIGHTED MAGNETIC RESONANCE IMAGING FINDINGS IN NEWBORNS WITH HYPOXIC-ISCHEMIC ENCEPHALOPATHY Purpose: Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) is the most important cause of mortality and neurological morbidity in newborns. The diagnosis of HIE is based on clinical, laboratory and radiological findings. Early diagnosis of HIE is very significant for effective treatment. For this reason many radiological imaging techniques were tested but none except diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWI) indicated early ischemic injury. The aim of this study was to indicate early and chronic ischemic brain injury with DWI. Material and methods: Thirty six patients with clinical evidence of HIE admitted to our neonatal intensive care unit were analized. DWI were performed three times; on the first day, on the seventh day and on the first month after birth. Also conventional magnetic resonance imaging was performed at one month. The patients were examined with VEP, BAEP, EEG and Denver II-developmental screening test at three months after birth. The patients which abnormalities were observed were followed and examined with detailed neurological examination and Denver II-developmental screening test for neurological sequeles three months later. Results: DWI performed six hours after birth indicated ischemic injury for all patients. We determined almost perfect correlation between DWI findings at the first month after birth and clinical neurological sequeles. 54Conclusion: Our study showed that DWI is an effective method for early diagnosis and evaluating prognosis of HIE.