0-1 yaş grubu çocuklarda kan karnitin düzeyinin belirlenmesi
Determination of the blood carnitine levels in infants
- Tez No: 156516
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELDA HIZEL BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Karnitin, 0-1 yaş grubu çocuklar
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Kaya Kılıç F., 0-1 yaş grubu çocuklarda kan karnitin düzeylerinin belirlenmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2004. Karnitin düzeyleri yaş, cinsiyet ve toplumlar arasında farklılıklar gösterir. Amacımız, bu konuda hiç araştırılma yapılmamış olan Kırıkkale ilinde 0-1 yaş grubundaki çocuklarda kan karnitin düzeyini belirlemektir. Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine Ocak ve Haziran 2004 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran 136 [72 kız (% 52.9), 64 erkek (% 47.1)] çocuk alınmıştır. Hastalar sekonder karnitin eksikliği yönünden sorgulanmış ve ailelerin demografik özellikleri, çocukların gebelik yaşı, doğum ağırlığı, doğum şekli, beslenme öyküsü, boy ve kilo persentilleri kaydedilmiştir. Olguların yaş ortanca değeri 90 gündür (min 1 gün - max 1 yaş). Olgular l.gün, 2-7 gün, 8-28 gün, 2-3 ay, 4-6 ay, 7-9 ay, 10-12 ay olarak gruplandırılmıştır. Kan örnekleri Guthrie kağıdına alınarak spektrofotometrik yöntemle çalışılmıştır. Tam kanda serbest karnitin düzeylerine bakılan 136 olgunun ortalama serbest karnitin düzeyi 25.12 ± 10.1 jımol/L (10.1- 49.5 umol/L) olarak saptanmıştır. Serbest karnitin düzeyi 2-7 gün arasındaki bebeklerde 1. gündeki bebeklere göre daha düşük bulunmuş, 7. günden sonra ise 6. aya kadar giderek artış gösterdiği gözlenmiştir. Altı ay ile 1 yaş arasındaki çocuklarda ise serbest karnitin düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Olgular beslenme durumuna göre; sadece anne sütü alanlar (n=67, % 49.3), hiç anne sütü almayanlar (n=24, % 17.7) ve hem anne sütü hem de ek gıda birlikte alanlar (n=45, %33) olmak üzere de ayrıca incelenmişlerdir. Sadece anne sütü ile beslenen grupta serbest karnitin düzeyi diğer gruplara göre düşük bulunmuştur (p < 0.05). Ancak yaşa göre beslenme durumu ile kan karnitin düzeyleri arasındaki ilişkiye bakıldığında bu farkın kaybolduğu görülmüştür. Sonuç olarak, olgu sayımız kan karnitin düzeyi standardı belirlemek için yeterli değildir. Ancak pilot çalışma niteliğinde yapılmış olan bu çalışmanın bilgileri ışığında daha geniş örneklem grubu ile ileri araştırma yapılması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kaya Kılıç F., Determination of the blood carnitine levels in infants. Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatrics. Speciality thesis, Kırıkkale 2004. The carnitine levels differ between ages, sexes and communities. Therefore the aim of this study is to determine the changes in the blood carnitine levels among infants (0-1 years) in Kırıkkale. Between January and June 2004, 136 children [72 (52,9 %) female, 64 (47,1 %) male] who were attended to out patient clinics of Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department Pediatrics, were included in the study. After cross-examining the study group for the secondly carnitine deficiency disorders, the demographic characteristics of the families, and gestational ages, birth weights, mode of delivery, nutritional history, height and weight percentiles of the infants were recorded. Mean ages of the cases were 136.67± 124.04 days (minimum 1 day- maximum 1 year). Study population were grouped as; first day, 1-7 days, 7-28 days, 2-3 months, 4-6 months, 7-9 months and 10-12 months, according to age. Blood samples were collected with filter papers and analyzed by spectrophotometric method. Free carnitine levels were analysed from whole blood samples. Mean free carnitine levels of the 136 cases were found to be as 25.12±10.1 umol/L (10.1-49.5 u.mol/L). Free carnitine levels were lower in 2-7 days old newborns than those in the first day of life, it was observed that the levels showed a gradual increase from the 7th day to 6th months. However no significant difference was observed between 6 months and the 1st year of age. According to the feeding styles cases were grouped in to 3 subgroups such as; completely breast fed (n=67, 49.3 %), not breast fed (n=24, 17.7 %) and mixed fed ( n=45, 33 %).