Antrasiklin tedavisi alan çocuk kanser hastalarında sol ventrikül fonksiyonlarının doku doppler yöntemi kullanılarak miyokard performans indeksi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 156520
  2. Yazar: EMBİYA DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜHEYLA ÖZKUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard performans indeksi, antrasiklin, kardiyotoksisite, Myocardial performance index, anthracycline, cardiotoxicity, children
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET: Antrasiklin tedavisi alan çocuk kanser hastalarında sol ventrikül fonksiyonlarının doku doppler yöntemi kullanılarak miyokard performans indeksi ile değerlendirilmesi. Antrasiklin grubu ilaçlar çocukluk çağı kanser tedavisinde basan ile kullanılmaktadır. Bu grup ilaçların kullanımındaki en önemli yan etkiyi kardiyotoksisite oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda antrasiklin tedavisi alan çocuk hastalarda sol ventrikül fonksiyonları doku Doppler yöntemi kullanılarak miyokard performans indeksi (MPİ) ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya yaşları üç yaş ile 16 yaş arasında (ortalama 8,9 ± 3,7 yaş, ortanca 8,5 yaş) değişen 35 hasta alındı. Tedavi ile hastaların aldığı antrasiklin kümülatif dozu 100 mg/m2 ile 420 mg/m2 arasında (ortalama 275 ± 68 mg/m2) değişiyordu. Çalışma başlangıcında hastalara standart yöntemler kullanılarak tam bir ekokardiyografik çalışma yapıldı. Sol ventrikül fonksiyonları doku Doppler yöntemi kullanılarak MPİ ile değerlendirildi ve bulunan değerler sol ventrikül sistolik fonksiyonları, diyastolik fonksiyonları ve diğer ekokardiyografik parametreler ile karşılaştırıldı. Tedavi sonunda çalışılan MPİ değerlerinde tedavi öncesi değerlere göre belirgin artış bulundu (tedavi öncesi 0,320±0,03, tedavi sonrası 0,403±0,07, p0,05). Çalışmamız sonuçlan ile, antrasiklin tedavisi alan çocuk hastalarda doku Doppler yöntemi kullanılarak MPİ ile sol ventrikül fonksiyonlannm değerlendirilmesinin etkin bir yöntem olduğunu ve antrasiklin kardiyotoksisitesini belirlemede MPİ ve sistolik fonksiyonlardaki değişimin, diyastolik fonksiyonlara göre daha iyi birer gösterge olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Anthracycline drugs are very effective in childhood cancer but also cause severe cardiotoxicity. In this study we prospectively investigated left ventricular function in anthracycline treated children by myocardial performance index (MPI) using tissue Doppler imaging. The study group comprised 35 children aged 8,9 ± 3,7 years (range 3 to 16 years, median 8,5 year). The patients were given a cumulative dose of doxorubicine or daunorubicin of 275 ± 68 mg/m2 (range 100 mg/m2 ile 420 mg/m2). All patients undervent complete echocardiographic examination. Left ventricular function were studied with MPI using tissue Doppler imaging and compared with left ventricular systolic and diastolic functions, and other echocardiographic parameters. When compared with baseline study, a significant increase in the MPI was observed with anthracycline treatment (baseline 0,320±0,03, after treatment 0,403±0,07, p0,05). In this study, the MPI studied with tissue Doppler imaging appears to be a sensitive and accurate approach by which to detect cardiac dysfunction in children during anthracycline treatment.