Yıkıcı davranış bozukluklarında nitrik oksit düzeyleri
The nitric oxide levels in disruptive behavioral disorders
- Tez No: 156524
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TANER GÜVENİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, yıkıcı davranış bozuklukları, nitrik oksit, Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, Disruptive Behavioral Disorder, Nitric Oxide VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
YIKICI DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINDA NİTRİK OKSİT DÜZEYLERİ Dr. Fatma Varol Taş Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Amaç: Yıkıcı davranış bozukluğu tanısı olan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun nitrik oksit düzeylerinin değerlendirilmesi planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, DEÜTF Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğinde, Ocak-Haziran 2004 tarihleri arasında izlenmekte olan, Yıkıcı Davranış Bozukluğu (YDB) tanısı alan, 6-1 1 yaş arası erkek çocuklar dahil edilmiştir. YDB genel tanısı içinde, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), DEHB ve Karşıt olma karşı gelme bozukluğu (KOKGB), DEHB ve Davranım bozukluğu (DB) tanılarını alan 48 çocuk vardır. Kontrol grubunda ise yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 57 sağlıklı çocuk yer almıştır. Çocukların ebeveynleri 4-18 yaş çocuk ve gençler için davranış değerlendirme ölçeğini (CBCL), öğretmenleri Conners öğretmen derecelendirme ölçeği kısa formunu ve hem ebeveynleri hem de öğretmenleri, Dikkat eksikliği ve yıkıcı davranış bozuklukları için DSM- IV'e dayalı tarama ve değerlendirme ölçeğini doldurmuşlardır. Sonrasında, her çocuktan 08:00*09:00 saatleri arasında, 10 cc kan alınmıştır. Ayrılan serumlarda, modifiye edilmiş manuel kinetik kadmiyumla indirgenme metodu kullanılarak nitrik oksit (NO) düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Nitrik oksit düzeyleri, en düşük DEHB grubunda, en yüksek ise DEHB+KOKGB/DB grubundadır. DEHB grubunda NO düzeyi, DEHB+KOKGB/DB ve kontrol gruplarından anlamlı olarak düşük düzeylerde olduğu saptanmıştır. DEHB+KOKGB/DB grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Yıkıcı davranış bozukluklarında saptanan NO düzeylerindeki farklılığın, etiyolojide önemli bir etkisinin olduğunun bir göstergesi olabileceği ve NO'in, etiyolojide önemli sayılan nörotransmiter sistemlerindeki disfonksiyonla doğrudan etkileşimi olan bir molekül olduğu düşünülmektedir. YDB'nın etiyoloj isinde NO'in nasıl bir etkisinin olduğu, bu etkinin hangi mekanizmalarla geliştiğinin anlaşılması için çok sayıda klinik ve hayvan çalışmalarına gereksinim vardır. Bu çalışmalardan elde edilecek bulgular, YDB'mn tedavisi için yeni seçeneklerin oluşturulmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
THE NITRIC OXIDE LEVELS IN DISRUPTIVE BEHAVIORAL DISORDER Dr. Fatma Varol Taş Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry Aim: The aim is of this study is to investigate the relation between NO levels and Disruptive Behavioral Disorders (DBD). Method: The 6 to 1 1 years old male patients with DBD who attended to Dokuz Eylül University Hospital Child and Adolescent Mental Health Clinic between January and June 2004 are examined. There were 48 patients diagnosed DBD consists of two sub-groups; only Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) and ADHD + Oppositional Defiant Disorder / Conduct Disorders. For the control group, there were 57 samples matched with the patient group in terms of age and gender. The parents of both groups were asked to fill Child Behaviour Check Lists (CBCL), whereas the teachers are asked to fill Conners Teacher Rating Scale. lOcc blood sample was taken form all the children between 8-9 am. NO levels in the serum are examined by the reduction method with modified manual kinetic cadmium. Results: The patient group with only ADHD diagnosis had the lowest and the patient group with ADHD+ODD/CD had the highest NO blood levels. It is statistically significant that pure ADHD group's blood NO levels are lower than both ADHD+ODD/CD and control group. There was no significant difference between ADHD+ODD/CD group and the controls. Conclusion: The difference of the NO levels in DBD may indicate the effect of NO in the etiology of this disorder spectrum. It may also indicate that NO is a molecule which is directly related with the neurotransmitters that are found dysfunctional in the etiology of DBD. There is still a need for further laboratory and clinic studies investigating the role of NO in the etiology of the illness itself and also the effects to the function of the neurotransmitters which are found responsible in the etiology. The outcome of these studies may contribute to new approaches in the treatment of DBD.