Obez olan çocuklarda apolipoprotein E gen polimorfizmi ile plazma lipid düzeyleri arasındaki ilişki ve obezite ile birlikte olan dislipidemilerde apolipoprotein E gen polimorfizminin araştırılması
The relation between apolipoprotein E gene polymorphism and plasma lipid levels in obese children and investigation of apolipoprotein E gene polymorphism in dislipidemias coexisting with obesity
- Tez No: 156523
- Danışmanlar: PROF.DR. M. DERYA ERÇAL, Y.DOÇ.DR. AYFER ÜLGENALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, apolipoprotein E polimorfızmi, lipid, Obesity, apolipoprotein E polymorphism, lipid methabolism
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
1. ÖZET OBEZ OLAN ÇOCUKLARDA APOLİPOPROTEİN E GEN POLİMORFİZMİ İLE PLAZMA LİPİD DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ VE OBEZİTE İLE BİRLİKTE OLAN DİSLİPİDEMİLERDE APOLİPOPROTEİN E GEN POLİMORFİZMİNİN ARAŞTIRILMASI Dr. Ebru Yılmaz Amaç: Çalışmamızda obez olan çocuklarda apolipoprotein E gen polimorfîzmi ile plazma lipid düzeyleri arasındaki ilişki ve obezite ile birlikte olan dislipidemilerde apolipoprotein E gen polimorfızminin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.04.2003-01.06.2004 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı (A.D.)-Genel pediatri polikliniği ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. -Metabolizma Bilim Dalı polikliniğine obezite nedeniyle başvuran 2-12 yaşları arasında olan insülin bağımlı diyabeti olmayan, karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunmayan, plazma lipid düzeyini etkileyecek ilaç kullanmayan (kortikosteroidler, hipolipidemik ilaçlar gibi) primer obezitesi (ekzojen obezitesi) bulunan hastalar prospektif olarak değerlendirildi. Obezitesi mevcut endokrin ya da genetik rahatsızlığından dolayı ortaya çıkmış, endojen obez olarak değerlendirilen hastalar, genetik olarak birbiri ile ilişkisi bulunan hastalar çalışmaya alınmadı. Aynı tarihler arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine değişik nedenlerle başvuran normal vücut ağırlığı olan fizik muayenesinde patolojik bulguya rastlanmayan, medikasyon almayan, ailesinde obezite ve dislipidemi öyküsü bulunmayan 2- 12 yaşları arasındaki sağlıklı çocukların gönüllü olanlarından kontrol grubu oluşturuldu. Hastaların antropometrik ölçümleri yapılarak, tüm hastaların boya göre ağırlıkları, boy SDS, ağırlık SDS, boy ve ağırlık persantil değerleri, vücut kitle indeksleri, vücut kitle indeksi persantilleri vücut kitle indeksi SDS'leri hesaplandı. Yaşına ve cinsiyetine göre bakılan VKİ değeri 95 persantilin üzerinde olan hastalar obez olarak kabul edildi. Ayrıca hastaların rölatif ağırlık (boya göre ağırlık) hesaplaması da yapıldı. Tüm çalışma grubunun boya göre ağırlığı %120'nin üzerindeydi. Hastaların on iki saatlik açlıktan sonra sabah plazma lipid düzeyi ölçümü için venöz kanları alındı. Plazma lipoproteinleri ve lipidleri obez hastalarda diyet veya ilaç tedavisi başlanılmadan önce ölçüldü, ölçülen değerlerin, aynı yaş ve cins için olandeğerin %95 üzerinde olanlar anormal kabul edildi. DNA örnekleri, periferik kan beyaz kürelerinden hazırlandı. Toplanan DNA'lar analiz edilinceye kadar -20 C°'de saklandı. Apolipoprotein E genotiplemesi polimeraz zincir reaksiyonu ve Cfo 1 restriksiyon enzimi kullanılarak yapıldı. Allel sıklığı ve fenotip dağılımı, obez ve kontrol hastalarında tespit edildi. Bulgular: Grubun 57'sini obez (29 erkek, 28 kız) olgular, 18'ini normal kilolu çocuklar (13 kız, 5 erkek) oluşturdu. Obezitesi olan grupta vücut ağırlığı, vücut ağırlığı persantili, vücut ağırlığı SDS, vücut kitle indeksi, vücut kitle indeksi persantili ve vücut kitle indeksi SDS değerleri, rölatif ağırlık obez olmayan çocuklara göre, beklenildiği gibi anlamlı yüksek bulundu (p=0,000). Total kolesterol, obez grupta obez olmayan gruba göre daha yüksekti, aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. HDL, LDL ve apo B düzeyleri obez olan ve obez olmayan grupta birbirine yakın düzeyler gösterirken, trigliserid düzeyleri obez olan grupta obez olmayan gruba göre belirgin yüksekti. Ancak istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,10). Obez çocuklarda obez olmayanlara göre apo Al düzeyleri istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı. Her iki grupta da E2/E2 fenotipine rastlanılmadı. Obez ve obez olmayan grupta E2/E3 dağılımı sırasıyla %10,5, %27,8; E3/E3 dağılımı sırasıyla %80,7, %61; E3/E4 dağılımı sırasıyla %7, %5,6 olarak bulundu. Obez olan grupta fenotip E4/E4, obez olmayan grupta fenotip E2/E4 yoktu. Obez olan grupta E2/E4 dağılımı %1,8, obez olmayan grupta fenotip E4/E4 dağılımı %5,6 bulundu. Allel sıklıkları obez ve obez olmayan grupta sırasıyla epsilon 2 (s2) alleli için %6,1, %14; epsilon3 (e 3) alleli için %89,5, %78; epsilon 4 (s 4) alleli için %4,4, %8 olarak benzer bulundu. Gruplar arasında allel sıklığı açısından anlamlı farklılık yoktu (Fisher'in kesin testi, p>0,05). Bütün gruplarda en sık allel s 3 olarak tespit edildi. Fenotipe göre, obez ve obez olmayan çocuklar 3 gruba ayrıldı. Grup E2 (n= 7)'yi bir adet epsilon 2 alleli taşıyan olgular oluşturdu; bu alleli homozigot olarak taşıyan her iki grupta da yoktu. Grup E3 (n= 46)'ü epsilon 3 alleli için homozigot olan olgular oluşturdu. Grup E4 (n= 4)'te her iki allelinde epsilon 4 taşıyan olgular vardı. Obez çocuklarda apolipoprotein E polimorfızmine göre oluşturulan gruplar arasında yaş ve rölatif ağırlık açısından anlamlı fark yoktu. Lipid parametreleri değerlendirildiğinde apo A I dışında gruplar arasında farklılık saptanmadı. Apo A I düzeyi gruplar arasında anlamlı farklılık gösteriyordu, bu fark E grubundan kaynaklanıyordu. Obez olgularda apo B düzeyi grup E3'te diğer iki gruba göreyüksekti, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak apo B düzeyi açısından farklılık yoktu. Hiperlipidemi, total kolesterol, LDL kolesterol ve/veya trigliserid düzeyinin yaşa ve cinsiyete göre 95 persantilin üzerinde olması şeklinde tanımlandı. Obez olan ve olmayan grup arasında 95 persantilin üzerinde total kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol değerlerinin olması yönünden farklılık saptanmadı (p değerleri sırasıyla 0,18, 0,20, 0,51). Hem obez olan ve hem de obez olmayan grupta, grup E2, E3 ve E4 arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Obez olguların %44'ünde hiperlipidemi varken, obez olmayan olgularda bu oran %27,8 olarak bulundu. Toplam 25 obez olgunun hiperlipidemisi mevcuttu. Obez olmayan olguların %72,2'si, obez olan olguların %56'sı normal lipid profiline sahipti. Obez olan grupta hiperlipidemi açısından grup E2, E3, E4 arasında farklılık yoktu (Fisher'in kesin ki-kare testi, p>0,05). Sonuç: Apo E allel ve fenotip dağılımı obez ve sağlıklı çocuklarda benzer bulunmuştur. Apo E fenotip dağılımı Akdeniz toplumları ile benzerlik göstermektedir. Apo E'nin HDL üzerine etkisi yoktur. Obez çocuklarda total kolesterol, apo B, apo A I ortalama düzeyi obez olmayan çocuklara göre daha yüksekti. Trigliserid düzeyleri obez olan grupta obez olmayan gruba göre belirgin yükseklik gösterdi. Ancak bunlardan sadece apo A I düzeyindeki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı idi. HDL ve LDL kolesterol düzeyleri her iki grupta benzer bulundu. Hiperkolesterolemik obez çocukların sayısı, hiperkolesterolemik normal kilolu çocuklardan 2,8 kat fazla saptamıştır. Hipertrigliseridemisi olan çocukların oranı obez olan grupta, obez olmayan gruptan 4,42 katı fazlaydı. Obez olan çocukların %62'sinde hipertrigliseridemi varken bu oran obez olmayan çocuklarda %14,3 olarak bulundu. Obezitesi olan grupta Apolipoprotein E grupları arasında da istatistiksel olarak hipertrigliseridemi ve hiperkolesterolemi açısından fark bulunmadı. Obez olguların %44'ünde hiperlipidemi (yüksek trigliserid ve /veya kolesterol) tespit ettik. Obez çocuklarda obez olmayan çocuklara göre hem aterosklerotik özelliğe sahip Apo B düzeylerini hem de antiaterosklerotik özelliğe sahip Apo A I düzeylerini daha yüksek bulduk. Fakat apo A I istatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı farklılık gösteriyordu. Obez olmayan sağlıklı çocuk grubunda apolipoprotein E fenotipine göre yapılan gruplamada Grup 4'te olanların ortalama total kolesterol ve LDL değerleri grup E3 ve E2'den fazlaydı. Ancak aralarında istatistiksel farklılık yoktu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATION BETWEEN APOLIPOPROTEIN E GENE POYMORPHISM AND PLASMA LIPID LEVELS IN OBESE CHILDREN AND INVESTIGATION OF APOLIPOPROTEIN E GENE POLYMORPHISM IN DISLIPIDEMIAS COEXISTING WITH OBESITY Dr. Ebru Yılmaz Objective: The aim of this study was to research for the relation between apolipoprotein E gene polymorphism and plasma lipid levels in obese children and search apolipoprotein E gene polymorphism in dislipidemias coexisting with obesity. Materials and Methods: The patients in study group were at the ages of 2-12, and admitted to Dokuz Eylül University Pediatric Clinics and Ege University Metabolism Clinics for obesity problem in the period of April first, 2003 and June first, 2004. Subjects with insulin dependent diabetes mellitus, kidney failure, liver failure, or endocrine deficiency were excluded, as were subjects receiving medications known to affect lipid metabolism (corticosteroids, lipid lowering agents). The study population was composed by non genetically related children who were having primary obesity (exogen obesity). Patients with obesity due to endocrine, genetic disorder or known as having an endocrine obesity were not included. This study was made prospectively. İn the same period of time, the children between 2-12 years old age with normal physical examination and normal body weight who were admitted to Dokuz Eylül University Pediatric Clinics for any reason, were chosen as control group. None of the control children were recieving any medication, none had a family history of obesity or dyslipidemia. Antropometric parameters were measured in both group. Body mass index and relative weight were calculated, percentile and SDS values were noted. Primary obesity was defined as body mass indexs above the 95th age and sex specific centile. In all study group relative weight ( weight for height) was above 120%. Blood was withdrawn following a twelve hour fasting period to determine plasma lipids and lipoproteins. Values above the 95th age and sex specific centile were defined as hyperlipidemia. The apo E genotype was determined in all children by studying specific restriction patterns of DNA amplified using PCR.Result: The study consists of 57 obese (29 male, 28 female), 18 nonobese (5 male, 15 female) children. In the obese group antropometric parameters were significantly higher than nonobese as we were expected (p=0.00). Total cholesterol levels were higher in obese group in comparison to nonobese group but the difference is not statistically significant. HDL, LDL and apo B levels were nearly at the same levels, trigliseride levels were much higher in obese group than in control group, but the difference was not found statistically significant (P=0,10). In obese children apo A I levels were higher and it was statistically significant. In both groups no E2/E2 phenotype was determined. In obese and nonobese group, the distrubition of E2/E3 (sequentially) was 10,5%, 27,8%; E3/E3 than was 80,7%, 61%; E3/E4 distribution was 7%. There was no E4/E4 phenotype in obese group and no E2/E4 phenotype in nonobese group. E2/E4 distribution was 1,8% in obese group and E4/E4 distribution was 5,6% in nonobese group. Allele frequency in obese and nonobese group (sequencially) was 6,1%, 14% for epsilon 2 (e2) allel, 89,5% and 7,8% for epsilon 3 (s3) allele, 4,4% and 8% for epsilon 4 (e4) allele. All results were found similar in both obese and nonobese groups. There was no significant difference between the groups according to allele frequency (Fisher's exact test p>0,05). İn all groups, the most common allel was E3. Based on phenotype, study subjects were classified into three group. Group E2 (n=7) comprised the subjects with one epsilon 2 allele, no subjects were homozygous for this allele. Group E3 (n=46)were included by the subjects who were homozygous for epsilon 3 allele as homozygot. In group E4 (n=4) there were children who were carrying epsilon 4 alleles except E2/E4 who were included in group E2. İn obese children, there was no significant difference about the ages and relative weight in the groups formed according to the apolipoprotein E polymorphism. When evaluated the lipid parameters, groups, except apo A I levels, were significantly different, and this difference was due to E4 group. In obese children, ApoB level was higher in group E3, when compared with the other groups, but this difference was not statistically significant. Hyperlipidemia was defined as having total cholesterol, LDL cholesterol and/or trigliserid levels higher than the 95 percentile according to age and sex. When compared the obese group with nonobese group, no statistical significance was observed among the total cholesterol, trigliserid, LDL cholesterol levels higher than 95 percentile (p values, in the other, 0,18, 0,20, 0,5) was found statistically significant among the group E2,E3,E4 (Fisher's exact, ki-square test p>0,05)Conclusion: The distribution of Apo E allele and phenotype in obese and healthy children was found similar. Apo E phenotype distribution of study population showed similarity between Mediterranean societies. In obese group total cholesterol, Apo B, Apo A I level found to be higher than nonobese children. Trigliseride levels were significantly higher in obese group than in nonobese group. But only the higher levels in ApoA I were found statistically significant in comparison to the other parameters similar in both groups. The number of the hypercholestorolemic children in obese group was 2,8 times higher than the number of the hypercholestorolemic children in nonobese group. The ratio of the obese children who had hypertriglyceridemia was 4,42 times more than the non-obese hypertriglyceridemic children; 62% of the obese children were hypertriglyceridemic, this ratio was 14,3% in the nonobese group. In obese group, there was no significant difference between the Apo E groups according to hypertriglyceridemia and hypercholesterolemia. We determined that 44% of the obese children had hyperlipidemia (high trigliserid and high cholesterol) and in comparison to the nonobese children, we found higher levels of Apo B which had atherosclerotic property and Apo A I which had anti-atherosclerotic effects in obese group. But there was statistical significance in Apo A I between both groups. In the nonobese healthy children group, when we made groups according to Apolipoprotein E phenotype, mean total cholesterol and LDL levels were higher in group E4 than group E3 and E2, but there was no statistical significance.