Kord kanı hücrelerinin ficoll-hypaque ve hydroxyethyl starch yöntemleriyle ayrıştırılması ve CD34 pozitif hücre miktarı açısından iki yöntemin karşılaştırılması
Separation of cord blood cells with ficoll-hypaque and hydroxyethyl starch methods and comparison of two methods for CD34+cells
  1. Tez No: 156542
  2. Yazar: SEVİL AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrıştırma, CD34+ hücre, Kord kanı, Kök hücre, Transplantasyon
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Kord Kanı Hücrelerinin Ficoll-Hypaque ve Hydroryethyl Starch Yöntemleriyle Ayrıştırılması ve CD34+ Hücre Miktarı Açısından İki Yöntemin Karşılaştırılması Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nın ortaklaşa çalışmaları ile yapılmıştır. Araştırma, önemli bir kök hücre kaynağı olan kord kanından, Ficoll-Hypaque ve HES ayrıştırma yöntemleri ile eritrositlerin uzaklaştırılması, kord kanı hacminin azaltılması ve CD34 hücrelerin hangi metodla daha iyi ayrıştırıldığmm tespit edilmesi amacı ile planlanmıştır. Yedisi sezaryen ve ikisi norma] doğumdan olmak üzere, toplam 9 kord kanı toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda kord kanının HES ve Ficoll yöntemi ile aynştırılmasından sonra elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; HES ile monositler %12.2, lenfositler %28.0, CD34 %4.1 ve CD3 %48 oranında ayrıştırılarak elde edilirken, Ficoll yöntemi ile monositler %1.0, lenfositler %65.3, CD34 %5.0 ve CD3 %64.7 olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre, monositlerin HES yöntemi ile Ficoll yöntemine göre daha iyi ayrıştırılarak elde edildiği saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Separation of Cord Blood Cells with Ficoll-Hypaque and Hydroxyethyl Starch Methods and Comparison of Two Methods for CD34+ Cells This study was performed at the University of Çukurova, School of Medicine, Department of Pediatric Hematology and Department of Obstetrics and Gynecology. Aim of this study is to investigate the best separation method for CD34 ' cell, depletion of red blood cells and decrease of volume of cord blood that is an important source of stem cells. Ficoll-Hypaque and Hydroxyethyl starch methods were used for this purpose. Totally 9 cord bloods were collected, 7 of them were cesarian section and 2 of them were normal delivery. In this study, the results of two methods showed the following separation rates for HES method: Monocytes 12.2%, lymphocytes 28.0%, CD34* cells 4.1% and CD3 48%. Separation rates by Ficoll-Hypaque method are: Monocytes 1.0%, lymphocytes 65.3%, CD34+ cells 5.0% and CD3 64.7%.