Akar allerjisi olan atopik bronşial astımlı çocuklarda immünoterapinin kondensatda nitrit,IL-4;IL-10 ve TNF-ALFA düzeylerine etkisi
The effect of spesific immunotherapy on exhaled breath condensate nitrite,IL-4,IL-10 and TNF-alfa levels in children with atopic bronchial asthma with mite allergy
  1. Tez No: 156557
  2. Yazar: DEMET İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DERYA UFUK ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, immünoterapi, IL-4, IL-10, kondensat, nitrit, TNF-alfa, Asthma, immunotherapy, IL-4, IL-10, condensate, nitrite, TNF-alpha XIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Akar Allerjisi Olan Atopik Bronşial Astımlı Çocuklarda İmmünoterapinin Kondensatda Nitrit, IL-4, IL-10 ve TNF-alfa Düzeylerine Etkisi Bu çalışmada akar allerjili atopik bronşial astımlı çocuklarda immünoterapinin (İT) etkinliğini ve kondensatda inflamasyon belirleyicilerinin üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya 8-15 yaş arası 29'u astımlı, 14'ü sağlıklı olacak şekilde toplam 33 olgu alındı. 29 olgunun 17'si immunoterapiye alınırken (grup I), 12 olguya (grup II) immünoterapi yapılmadı. Hastaların prick test, solunum fonksiyon testi, serum IgE, D pter/D far spesifik IgE, semptom skoru (SS), medikasyon skoru (MS), hayat kalitesi ölçümü, vizüel analog skoru, medikasyon skoru, PEF değişkenliği, bronş provakasyon testleri (allerien, metakolin, treadmill), kondensatda nitrit, IL-4, IL-10, TNF-alfa, plazmada IL-4, IL-10, TNF-alfa düzeylerine başlangıçta ve birinci yıllık takip sonunda bakıldı. Olgularda klinik düzelmeyi yansıtan SS, MS ve allerjen provokasyon testleri gibi parametrelerin ÎT alan grupta İT almayan gruba göre belirgin olarak düzeldiğini saptadık (p=0.001, p=0.001, p=0.03). Grup I'de İT öncesi ve sonrası kondensatda nitrit düzeyleri arasında istatistiksel olarak İT gurubunda artış yönünde fark saptanırken (p=0.04), grup H'de fark yoktu (p=0.367). Grup I ve II arasında başlangıç nitrit düzeyleri arasında fark saptanmazken (p=0.394), birinci yıl sonundaki nitrit düzeyleri arasında İT alan grup lehine olarak anlamlı fark saptandı (p=0.05). Grup I'de İT öncesi ve sonrası TNF-alfa düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p=0.062), grup IF de artış yönünde anlamlı fark saptandı (p=0.006). Grup I ve II arasında başlangıçta fark yokken (p=0.444), birinci yıl sonundaki TNF-alfa düzeyleri arasında grup II lehine anlamlı fark vardı (p=0.02). Grup I ve IF de başlangıç ve birinci yıl sonundaki IL-10 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.554, p=0.754). Grup I ve II arasında başlangıçta fark saptanmazken (p=0.419), birinci yıl sonundaki IL-10 düzeyi arasında grup I lehine fark saptandı (p=0.05). Grup I ve II arasında başlangıç ve birinci yıl sonundaki IL-4 düzeyi arasında anlamlı fark yoktu (p=0.744, p=0.088). Grup I ve II arasında başlangıç ve birinci yıl sonundaki plazma TNF-alfa düzeyi arasında anlamlı fark yoktu (p=0.283, p=0.325). Grup I ve II arasında başlangıç ve birinci yıl sonundaki plazma IL-10 düzeyi arasında grup I lehine anlamlı fark vardı (p=0.01, p=0.03). Grup I ve II arasında başlangıç ve birinci yıl sonundaki plazma IL-4 düzeyi arasında olarak fark yoktu (p=0.527, p=0.325). xSonuç olarak astım immünoterapisinin etkinliği bir yılda bile klinik ve in vivo tetkiklerle gösterildi. Biz ne kondensatda nede serumda nitrit, İL- 10, IL-4 ve TNF alfa gibi in vitro labarotuar verilerinin klinikle korelasyonunu saptamadık. Bunun nedeni süre kısalığı veya örnek azlığı gibi kısıtlayıcı faktörler olabilir. Yine de testler ve takip İT'nin etkilerini göstermek için 3. ve 5. yıl sonunda tekrarlanacaktır. İnflamatuar belirleyiciler hem nonspesifik hem de bireysel variasyonlar gösterebildiği ayrıca pahalı ve sensitif olmadıkları için astım immünoterapisinde rutin takipte önerilemez. Semptom ve medikasyon skorları, solunum fonksiyon testleri ve allerjen provakasyon testleri öncelik ve önemim korumaya devam etmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Spesific Immunotherapy On Exhaled Breath Condensate Nitrite, IL-4, IL-10, and TNF-alfa Levels In Children With Atopic Bronchial Asthma With Mite Allergy In this study we aimed to investigate the effect of immunotherapy (SIT) on condensate inflammatory markers in patients with atopic bronchial asthma with mite allergy. A total of 33 cases (29 asthmatic, 14 healthy controls) ranging between 8 and 15 years were included. Seventeen of 29 cases received immunotherapy (group I), 12 of 29 cases (group II) did not receive immunotherapy. At the beginning and at the end of first year of follow-up the following parameters were studied in both groups: prick test, pulmonary function test, serum IgE level, D pter/ D far specific IgE, symptom score, quality of life measurement, visuel analog score, medication score, PEF variability, bronchial provacation tests (allergen, metacholine, treadmill), breath condensate nitrite, IL- 4, IL-10, TNF-alpha levels and plasma IL-4, IL-10, TNF-alpha levels. Parameters such as symptom and medication scores and allergy provacation tests which reflect clinical improvement improved significantly in group I compared to group II (p=0.01, p=0.01, p=0.03). In group I, there was statistical difference between condensate nitrite levels before SIT and after SIT at the end of the first year (p=0.04), while in group II there was no statistical difference (p=0.367). Between groups I and II the initial nitrite levels did not differed (p=0.394), however at the end of first year there was statisticaly significant difference in favor of group I (p=0.05). In group I there was not statistical difference between condensate TNF-alpha levels before SIT and after SIT at the end of the first year (p=0.062), while in group II the incerease was statistically signifcant (p=0.006). Between groups I and II the initial TNF-alpha levels did not differed (p=0.444), however at the end of first year there was statisticaly significant difference in favor of group II (p=0.02). In groups I and II there was not statistical difference between condensate IL-10 levels before SIT and after SIT at the end of the first year (p=0.554, p=0.754). Between groups I and II the initial condensate IL-10 levels did not differed (p=0.419), however at the end of first year there was statisticaly significant difference in favor of group I (p=0.05). Between groups I and II, condensate IL-4 levels at the beginning and at the end of first year did not differed significantly (p=0.744, p=0.088). In groups I and II there was not statistical difference between plasma TNF-alpha levels before SIT and after SIT at the end of the first year (p=0.283, p=0.325). Between groups I and II there was statistical difference between plasma IL-10 levels before SIT and after SIT at the end of the first year in favor of group I (p=0.01, p=0.03). Between groups I and II there was not statistical difference between plasma IL-4 levels before SIT and after SIT at the end of the first year (p=0.527, p=0.325). In conclusion, the effect of asthma SIT has been shown by clinical and in vivo tests even within a period of one year. We did not find any correlation between clinical and in XIIvitro laboratory parameters such as condensate and serum nitrite, IL-10, IL-4, TNF-alpha levels. The reason for this may be the limited time period or low number of patients. However, these tests will be repeated at the third and fifth follow-up period in order to show the effect of SIT. Inflammatory markers can not be recommended in routine follow-up of asthma SIT as they are nonspesific, not sensitive, expensive and may show individual variations. Symptom and medication scores, pulmonary function tests and allergy provacation tests should keep to maintain their priority and importance.