24-48 ay arasındaki çocuklarda allerjik hastalık semptom ve bulgu prevalansları ile bunları etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
The prevalence of symptoms and signs of allergic diseases in 24-48 months old children and the evaluation of some risk factors
  1. Tez No: 156590
  2. Yazar: EREN KALE ÇEKİNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELİF ÖZMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopi, çocuk, emzirme, sigara, vizing IV, Atopy, breastfeeding, child, cigarette, wheezing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Çekinmez Kale E. 24-48 Ay Arasındaki Çocuklarda Allerjik Hastalık Semptom Ve Bulgu Prevalansları İle Bunları Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışma erken çocukluk döneminde allerjik hastalık semptom ve bulgularının prevalanslarını ve bunlarla bazı faktörler arasındaki ilişkileri belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada düzenli kontrolleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Sağlam Çocuk Ünitesi'nde yapılmakta olan, yaşları 24-48 ay arasında olan çocuklar incelenmiştir. Çalışmaya 109 aile katılmayı kabul etmiş ve anket sorularını cevaplamıştır. Çocukların 99'una epidermal deri testi uygulanmış, 97'sinden total IgE ve eozinofil sayımı için kan örnekleri alınmıştır. Doktor tanılı allerjik hastalık prevalansları egzema, astım ve besin alerjisi için sırasıyla %3,7, %2,7 ve %0,9 olarak belirlenmiştir. Doktor tanılı allerjik rinit tespit edilmemiştir. Semptom sorgulaması ile saptanan prevalanslar egzema,“herhangi bir vizing”ve son bir yıldaki vizing için sırasıyla %4,6, %22,9 ve %11,0 bulunmuştur. Epidermal deri testi ile belirlenen atopik duyarlılaşma %14,1 çocukta tespit edilmiştir. İnhalan allerjenlerle duyarlılaşma %7,1, besin allerjenleriyle duyarlılaşma %4,0 çocukta tespit edilmiş, en sık duyarlılaşma, allerjenlerden“Dermatophagoides farinea”ile görülmüştür. Tekli analizlerde atopinin annesi emzirirken sigara içen ve inek sütüne bir yaşından önce başlanan çocuklarda daha fazla, düzenli yoğurt yiyen çocuklarda ise daha az olduğu görülmüştür. Çoklu regresyon analizinde bir yaşından önce inek sütü başlanması (OR: 5,59, p=0,04) ve annenin emzirme döneminde sigara içmesinin (OR: 55,56, p=0,05) atopik duyarlılaşma için risk faktörleri olduğu gösterilmiştir.“Herhangi bir vizing”için yapılan tekli analizlerde ise sadece duvardan duvara halı kullananlarda“herhangi bir vizing”daha az görülmüş ancak çoklu regresyon analizinde bu etki devam etmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çekinmez Kale E. The prevalance of symptoms and signs of allergic diseases in 24-48 months old children and the evaluation of some risk factors. Hacettepe Univesity Faculty of Medicine, Pediatrics Thesis, Ankara, 2004. This study was conducted to determine the prevalances of symptoms and signs of allergic diseases in early childhood. The relationship between these symptoms and signs and some risk factors were also investigated. This study was performed in children aged 24-48 months who has attended to the well baby follow up visits at Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital Well Baby Clinic. The questionnaire was completed by 109 parents who accepted to participate in the study. Skin prick tests were performed on 99 children and venous blood for total IgE and eosinophil count was obtained from 97 children. The prevalances for physician diagnosed eczema, asthma and food allergy were 3,7%, 2,7% and 0,9% respectively. Symptom prevalances for eczema, ever wheezing and current wheezing were 4,6%, 22,9% and 1 1,0% respectively. Atopic sensitization, determined by skin prick test, was found in 14,1%. Sensitization prevalences for inhalant and food allergens were 7,1% and 4,0% respectively and the most common sensitized allergen was“Dermatophagoides farinea”(4,0%). In univariete analysis, atopy was more frequent in children who has exposed to cow's milk before the first birthday and whose mother has smoked while breastfeeding whereas regular yogurt consumption appeared to be related with fewer atopy. In multivariete logistic regression analysis exposure to cow's milk before the first birthday (OR: 5,59, p=0,04) and mother's cigarette smoking while breastfeeding (OR: 55,56 p=0,05) were found to be the risk factors for atopic sensitization. Chi square analysis for ever wheezing suggested that children who used rug in their houses had less frequent ever wheezing. However in multivariete logistic regression analysis, the same effect was not found.