Bipolar duygudurum bozukluğu olan ana babaların çocuklarında psikopatoloji
Psychopathology in children of bipolar parents
  1. Tez No: 156591
  2. Yazar: DEVRİM AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHAR GÖKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ana babalarda bipolar duygudurum bozukluğu, çocukta psikopatoloji, Bipolar affective disorder in parents, psychopathology in children
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Akdemir, D., Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Ana Babaların Çocuklarında Psikopatoloji, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara, 2004. Bu araştırmada anne ya da babalarında bipolar I bozukluk bulunan çocuklar ile ana babasında herhangi bir psikiyatrik hastalık bulunmayan çocuklar yaşam boyu psikopatoloji varlığı ve psikopatoloji türü açısından karşılaştırılmış ve araştırma grubunda psikopatoloji gelişimi üzerinde etkili olabileceği düşünülen bazı klinik değişkenler incelenmiştir. Çalışmada bipolar I duygudurum bozukluğu tanısı ile izlenen 17 anne ve 11 babanın 6-17 yaş arası 36 çocuğu değerlendirilmiştir. Herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan 28 ana babanın 6-17 yaş arası 33 çocuğu kontrol grubu olarak alınmıştır. Araştırma grubunda bipolar duygudurum bozukluğu bulunan ana babalara ve kontrol grubundaki ana babalara klinik görüşme ve Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi uygulanmıştır. Çocuk ve ergenlerde psikiyatrik tanılar Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Formu ile taranmıştır. Çalışmaya katılan tüm çocuk ve ergenler tarafından Anne Baba Tutum Ölçeği ve ana babaları tarafından Hacettepe Dikkat Noksanlığı ve Davranış Değerlendirme Skalası ve Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği doldurulmuştur. Değerlendirmeler sonucunda, bipolar I duygudurum bozukluğu olan ana babaların çocuklarında kontrol grubuna göre daha yüksek oranda psikopatoloji ve çoklu psikiyatrik tanı bulunduğu saptanmıştır. Bu çocuklarda duygudurum bozuklukları ve yıkıcı davranım bozuklukları en sık görülen tanılar olmuştur. Araştırma grubundaki çocuklarda ana baba tutumlarının psikopatoloji gelişimi üzerinde etkili olabileceği bulunmuş, incelenen diğer klinik değişkenlerin psikopatoloji varlığı ile ilişkisi belirlenememiştir. Araştırmanın sonuçları, ana babalarında bipolar bozukluk bulunan çocuklarda duygudurum bozukluklarının ve yıkıcı davranım bozukluklarının ileride gelişebilecek bipolar bozukluğun öncülü olabileceklerini düşündürmektedir. Daha aydınlatıcı sonuçlara ulaşabilmek için bu çocuklarda psikopatoloji gelişimini etkileyen biyolojik ve psikososyal risk etkenlerini daha büyük gruplar üzerinde inceleyen izlem çalışmalarına gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akdemir, D., Psychopathology In Children Of Bipolar Parents, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Child and Adolescent Psychiatry. Ankara, 2004. In this research, children with bipolar I disorder either in their fathers or mothers were compared with a control group of children without any psychiatric disorder in their parents in respect to presence and kind of any psychopathology and in the study group several clinical variables that are believed to have role in development of these psychopathologies were examined. In the study group 36 children (aged between 6 and 17) of 17 mothers and 11 fathers with bipolar I disorder were evaluated. Thirty -three children (aged between 6 and 17) of parents without any psychiatric disease were included in the control group. Clinical interview and SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia) were applied to the diseased parent in the study and both parents in the control groups. Diagnosis of psychopathology in children and adolescents were scanned with K- SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Aged Children). All children and adolescents filled out Parent Attitude Scale and their parents filled out Hacettepe Attention Deficit and Behavior Evaluation Scale and Hacettepe Psychological Adaptation Scale. As a result of these evaluations, more frequent psychopathologies and multiple psychiatric diagnoses were found in children of parents with bipolar I disorder in respect to controls. Affective disorders and destructive behavior disorders were the most common diagnoses in these children. In the study group of children, parents' attitude was found to be effective in psychopathology development, where no connection between other clinical variables and presence of psychopathology was detected. The results of this study suggests that in children of parents with bipolar disorder, affective disorders and destructive behavior disorders might be the precursors of a possible future bipolar disorder. Biological and psychosocial risk factors affecting psychopathology development in these children should be studied prospectively in larger groups in order to have more illuminating results.