Juvenil romatoid artrit ve nöroendokrin immun sistem
Juvenil rheumatoid arthritis and neuroendocrine immune system
  1. Tez No: 156598
  2. Yazar: YELDA YILMAZ BİLGİNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REZAN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenil Romatoid Artrit, kortizol, ACTH, prolaktin, IGF-1, IGFBP3, IL-6, TNF-a, IL-lp
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ill ÖZET Bilginer Y. Y., Juvenil Romatoid Artrit ve Nöroendokrin İmmun Sistem, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara 2004. Bu çalışma juvenil romatoid artritte (JRA) immun sistem ve nöroendokrin sistem arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve nöroendokrin sistemin JRA patogenezindeki yerinin araştırılması amacı ile planlanmış olup toplam 21 aktif JRA 'lı hasta çalışmaya alınmıştır. ARA kriterlerine göre JRA tanısı konulmuş 21 hastanın (11 kız, 10 erkek, ortalama yaş ± standart deviasyon 10.5 ± 4.1 yıl) demografik özellikleri, hastalık aktivitesi, almakta olduğu tedaviler ve hastalık süresi belirlenip, steroid veya anti-TNF-a tedavisi alan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. On sağlıklı ve on üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk ile iki ayrı kontrol grubu oluşturulmuştur. Ayrıca 21 aktif JRA'lı hastadan remisyon dönemine giren 10'u tekrar değerlendirilmiştir. Aktif ve remisyon döneminde eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, kortizol, ACTH, prolaktin, sT3, sT4, TSH, IGF-1, IGFBP3, 24 saatlik idrarda kortizol, IL-lp\ IL-6 ve TNF-a düzeyleri ölçülmüştür. Aktif JRA'lı hastalarda bakılan sabah serum kortizol ve ACTH düzeylerinin ortanca değerleri sırasıyla 9.7 ug/dl ve 10 pg/ml olarak bulunmuştur. Aktif JRA'lı hastaların sabah kortizol ve ACTH düzeyleri remisyon dönemi ve kontrol grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p< 0.05). Aktif JRA'lı hastaların idrar kortizol düzeylerinin ortancası 15.7 ug/gün olup, remisyon dönemi ve kontrol grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Aktif JRA'lı hastaların prolaktin düzeylerinin ortancası 9.6 ng/ml olup, remisyon dönemi ve sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. JRA'lı hastalardan aktif dönemde bakılan IGF-1 ve IGFBP3 düzeyleri sırasıyla 88.9 ng/ml ve 3095 ng/ml bulunmuştur. Aktif JRA'lı hastaların serum IGF-1 düzeyi remisyon perioduna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p< 0.05). Diğer yandan JRA'lı hastalardan aktif dönemde alman IL-6 düzeylerinin ortancası ise 14.5 pg/ml olup, remisyon dönemi ve kontrol gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında JRA'lı hastalarda yüksek sitokin düzeylerine rağmen enflamasyona yetersiz kortizol ve ACTH cevabı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca prolaktin düzeyi yüksek ve IGF-1 düzeyi düşük saptanmış olup, tüm buIV bulguların ışığı altında JRA'nm patogenezinde nöroendokrin immun mekanizmaların rolü olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bilginer Y. Y., Juvenile Rheumatoid Arthritis and Neuroendocrine Immune System, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara 2004. The aim was to determine the interactions between neuroendocrine and immune system in patients with juvenile rheumatoid artrit (JRA) and investigate the role of defective neuroendocrin system in the pathophysiology of the disease. Demographic characteristics, disease activity, drug therapy and duration of the disease were defined in 21 JRA patients (1 1 female, 10 male; mean age ± standart deviation 10.5 ± 4.1 years ). The diagnosis is based on ARA criteria. None of the patients were taking steroid or anti-TNF-a therapy during this study. Ten healthy voluenteers and ten volunteeers with upper respiratory tract enfection composed the control groups. Furthermore 10 of these 21 patients were also studied during the remission period. Erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, ACTH, Cortisol, prolactin, IGF-1, IGFBP3, free T3, free T4, TSH, urine Cortisol levels, IL-ip, IL-6 and TNF-a were evaluated in active period and in remission. The median levels of Cortisol and ACTH levels at 08.00 pm were 9.7 ug/dl and 10 pg/ml respectively in JRA patients.