Romatizmal karditin tanı ve takibinde NT-proBNP'nin önemi
The importance of NT-proBNP for diagnosis and monitoring of rheumatismal carditis
- Tez No: 156607
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: NT-proBNP, çocuk, romatizmal kardit. 70, NT-proBNP, child, rheumatismal carditis. 71
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
7. ÖZET Bu çalışmada, serum NT-proBNP düzeylerinin, romatizmal karditli hastalarda, aktif kardit varlığı ve ağırlığına işaret etmesi yönünden önemi, ve çocukluk dönemi romatizmal karditlerinin tanı ve takibindeki potansiyel kullanımı çalışıldı. Çalışmaya Aralık 2003 ile Ağustos 2004 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk kardiyolojisi polikliniğine başvuran, yaşları 4 ile 16 arasında değişen, 22 ilk kardit aktivasyonu, yedi kardit reaktivasyonu ve 49 romatizmal kardit için takip döneminde olan 78 ARA hastası ve ekokardiyografik bulguları normal bulunan 40 sağlam çocuk dahil edildi. Serum NT-proBNP düzeyleri, romatizmal kardit ilk kez tanı aldığında ve reaktivasyonlarda, takip döneminde olan hastalara ve kontrol grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Takip döneminde olup yüksek serum NT-proBNP düzeyleri olan hastaların, ağır kapak yetmezlikleri, sol ventrikül hipertrofisi olduğu ve kapak replasmanı cerrahisi önerildiği saptandı. Aktif kardit döneminde olan hastalarda serum NT-proBNP düzeyleri ile CRP arasında anlamlı korelasyon saptandı, ve NT-proBNP düzeylerinin romatik sürecin sonlanacağı sekiz-oniki haftalık dönemde, akut faz reaktanları olarak bilinen CRP, ESR ve lökosit gibi laboratuar parametrelerle beraber düştüğü gözlendi. Serum NT-proBNP düzeyleri, birden fazla kapak tutulumu olanlarda daha yüksek bulundu. Serum NT-proBNP düzeylerinin çocukluk çağı ARA'da, kardit aktivasyonu yansıtmada; duyarlılığının %100, özgüllüğünün %89.8, pozitif kestirim değerinin %85.3, negatif kestirim değerinin ise %100 olduğu görüldü ise de, çalışmamız bu konuda yapılmış ilk çalışma olması nedeniyle daha fazla sayıda hastanın yer aldığı çalışmalarla bu sonuçların desteklenmesi gerektiği düşünmekteyiz. Çalışma sonuçlarımıza göre; ucuz, kolay ulaşılabilen ve yoruma dayalı bir ölçüt olmayan serum NT-proBNP düzeyleri, romatizmal kardit aktivasyonlarında belirgin olarak artmaktadır, ve ayrıca romatizmal kardit hastalarının takibi ve tedavilerinin planlanmasında NT-proBNP düzeylerininin kullanımının, tanı ve tedavi yanlışlıklarının önüne geçmede ve kapak replasmanı cerrahisi zamanlamasında yararlı olacağı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY We examined whether measurements of plasma NT-proBNP levels might be useful and important for the early diagnosis of the existence and severity of disease in patients with active rheumatismal carditis, and its diagnostic and therapeutic monitoring potential on rheumatismal carditis in childhood. Twenty-two patients with first carditis activation, seven patients with carditis reactivation and forty-nine patients in the follow-up period for rheumatismal carditis, with a total number of seventy-eight patients, aged between 4 to 16 years, who are admitted to Pediatric Cardiology Unit of Dicle University Faculty of Medicine from December 2003 to August 2004, and fourty healthy children with normal echocardiographic findings included this study. When the time of the first diagnosis of rheumatismal carditis and reactivation compared to follow-up patients and also with control group, NT-proBNP was found statistically significant. It's also seen that the patients with high serum plasma NT- proBNP levels who are in the follow-up period had severe valve regurgitation, left ventricular hypertrophy and offered to valve replacement surgery. There is a significant correlation between CRP and NT-proBNP levels in the active phase of the disease, and NT-proBNP levels decreases, as seen with known acute phase reactants such as CRP, ESR and leucocytes, within eight-twelve weeks, the time need for rheumatic process slightly finished. Plasma NT-proBNP levels are higher when patients have multiple valve regurgitation. Although, plasma NT-proBNP levels spesivity %100, sensitivity %89.8, positive predictive value %85.3 and negative predictive value %100 were seen to reflect carditis activation for acute rheumatic fever in childhood, our study is the first study for this subject and for this reason we think it has to be supported by other investigations which are includes more patients. To our study results we thought that; this cheap, easily attained and have no considerable interobserver variability tool, NT-proBNP plasma levels; are significantly elevated in rheumatismal carditis activation, and with particular attention using plasma NT-proBNP levels to monitor patients with rheumatismal carditis and manage their medical therapy accordingly, might improve overall misdiagnosis and timing for the valve replacement.