Rektum kanserli hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life before and after the operation in rectal cancer patients
  1. Tez No: 156626
  2. Yazar: HAYDAR CELASİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN KUZU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Quality of life, rectal cancer, abdominoperineal resection, low anterior Resection. 107
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Rektum kanseri 20. Yüzyılın başlarına dek sadece perine yoluyla ameliyat edilebilen ve çoğunlukla ölümle sonlanan bir hastalıktı. 1908'de Miles tarafından abdominoperineal yaklaşım ve kanserli doku ile birlikte lenfovasküler pedikülün çıkartılması ilkesi tanımlandı. Böylelikle abdominoperineal rezeksiyon bir çok rektal kanserli hastada uygulandı.. Son yıllarda 5cm'lik bir distal sınır gerekliliği sorgulanmış ve artık pek çok olguda 1-2cm'lik bir distal sınır yeterli görülmüştür. Aşağı düzeylerdeki anastomozların işlerliğini arttıran sirküler staplerlerin kullanıma girmesi pek çok rektum kanseri olgusunda (rektumun distal 1/3'ünde bile) low anterior rezeksiyonun yapılabileceği yapılabileceğini göstermiştir. Ameliyat tekniklerindeki değişmeler.ameliyat öncesi değerlendirme, ameliyat sonrası bakım, patolojik evreleme, kemoterapi ve radyoterapi gibi konularda yüzyıl boyunca sürdürülen çalışmalar ve gerçekleştirilen yenilikler sayesinde günümüzde çok başarılı olarak nitelenebilen sonuçlar elde edilmiştir. Tüm bu gelişmelerin bir sonucu olarak rektum kanseri nedeniyle geçirilmiş ameliyatlar sonrasında seyrin değerlendirilmesinde de değişiklikler yaşanmıştır. Genel sağ kalım (hem kısa dönem, hem uzun dönem) hala en önde gelen değişkense de; hem hastalar, hem de cerrahlar uzun vadeli fonksiyonel sonuçlar ve yaşam kalitesiyle ilgilenir olmuşlardır. Bizim bu çalışmadaki amacımız ; rektum kanserli hastalarda sfinkter koruyucu cerrahi uygulanan (low anterior rezeksiyon- 6cm.altı ve 6cm.üstü) ve sfinkteri korunamayan (abdominoperineal rezeksiyon) gruplarda ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve daha ileriki dönemlerde yaşam kalitesini prospektif olarak değerlendirmektir. Ekim 2002 tarihinde başlayan çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde kolorektal kanser tanısı ile ameliyat edilmiş hastalar dahil edilmiştir.. Bütün hastalar çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve onayları alınmıştır.. Üç grup rektum kanserli hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bunlar: 104I.grup: Sfinkteri korunamayarak abdominoperineal rezeksiyon uygulanmış hastalar (35 hasta) 2. grup: Sfinkteri korunarak anal verge'nin 6 cm.'nin üzerinde anastomozu olan hastalar (12 hasta) 3. grup: Sfinkteri korunarak 6 cm.'nin altında anastomozu olan hastalar (16 hasta) Seçim kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalarla preoperatif, postoperatif 6-9. aylar arasında ve 12-15. aylar arasında toplam üç kez görüşülmüştür. Hastalar, tarafımızca hazırlanan Kolorektal Cerrahi Sonrası Hasta Takip Formu, SF 36 (Medical Outcomes Study Short Form 36) yaşam kalitesi ölçeği, Amerikan Kolon-Rektum Cerrahi Derneği yaşam kalitesi ölçeği (stomalı hastalar / sfinkter koruyucu cerrahi uygulanmış hastalar) olmak üzere üç adet anket formu ile değerlendirilmiştir. Kolorektal Cerrahi Sonrası Hasta Takip Formu ve SF 36 formu her üç görüşmede de kullanılmış; Amerikan Kolon-Rektum Cerrahi Derneği Yaşam Kalitesi Ölçeği ise sadece postoperatif iki görüşmede kullanılmıştır. Sonuç olarak bizim çalışmamızda; yaşam kalitesi en iyi olan grup, sfinkteri korunup, anastomoz seviyesi 6cm.'in üzerinde olan gruptur. Sfinkteri korunamayan veya anastomozu 6cm.'in altında olan gruplarda ise yaşam kalitesi birbirine benzer şekilde kötüdür; hatta son grupta zaman içinde sfinkteri korunamayan gruptan daha da kötü olabilmektedir. Bu konudaki farkların daha iyi anlaşılabilmesi için daha çok hastanın çalışmaya dahil edilmesi gerekmektedir. Anahtar kelimeler : yaşam kalitesi, rektal kanser, abdominoperineal rezeksiyon, low anterior rezeksiyon. 105
Özet (Çeviri)
SUMMARY Untill the beginning of the twentieth century, the rectal cancer was the only disease which can be operated by perine, and the results of operation mostly ended by mortal. The principle of removing cancered tissue with lenfovasculer pedicul, and abdominoperineal approach is determined by MILES in 1908. Thus abdominoperineal resection was performed for most rectal cancers. In recent years, however, the need for a 5cm. distal margin has been challenged and now distal magrin of 1-2 cm. is considered sufficient in most instances. This change in philosopy, plus the introduction of circuler stapling devices that have facilitated the performance of low anastomoses, has meant that a low anterior resection can be performed for most rectal cancers, even those occuring distal one third of the rectum. In addition to the changes in the technical aspects of the procedure, improvements in the perioperative care of patients has meant that operative morbidity has been reduced and the procedure can be performed safely. As a result of this, there has been a change in assessing outcome following surgery for rectal cancer. While overall survival ( both immediate and long term) remains the primary concern, both patients and surgeons are interested in the long term functional resuls and quality of life The goal of our study in this case, is to prospectively evaluate, quality of life before and after the operation in rectal cancer patients who applied abdominoperineal resection (sphincter - sacrificing surgery) and low anterior resection. (below 6 cm and above 6 cm) In our study which begun in October 2002, we examined the patients who were diagnosed with colorectal carcinoma and underwent surgery at the university of Ankara Department of Surgery. All the patients were informed by the study and taken their confirmation. 106Three groups of colorectal cancer patients are examined in this study. 1. Group:The patients to whom sphincter sacrificing surgery applied. (35 patients) 2. Group:The patients to whom sphincter saving surgery applied, (anastamosis above 6 cm) (12 patients) 3.Group:The patients to whom sphincter saving surgery applied. (anastamosis below 6 cm) (16 patients) We contacted three times with the patients who admit to join the study, preoperative and post operatively in a rutin base as 6-9 mounths and 12-15 mounths. The quality of the life of the patients evaluated by three questionnairie methods which are; 1. Patients follow up form after colorectal surgery. 2. Short form 36 Health survey (SF 36) 3. American Colon - Rectum Surgery Union, quality of life measurement Patients follow up form after colorectal surgery and Short form 36 Health survey (SF 36) questionnairies are used in all three contacts but American Colon - Rectum Surgery Union, quality of life measurement questionnaire is only used postoperatively contacts. As we analize all the contacts, we found a result in our study as; The group who has the best quality of life is the patients of group to whom sphincter saving surgery applied, (anastamosis above 6 cm) The quality of life of the patients to whom sphincter sacrificing surgery applied and the patients to whom sphincter saving surgery applied, (anastamosis below 6 cm) are similarly bad as to each other. The group third, sometimes may be worse than group first in time. In order to analize the difference of these three groups, more patients need to be involved in the study.