Akut karın tanısında mesane basıncının yeri
Bladder pressure measurement as diagnostic tool in patients with acute abdomen
  1. Tez No: 156650
  2. Yazar: A. CEM İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ALTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut karın, mesane basmcı ölçümü, abdominal kompartman sendromu 37, Acute abdomen, bladder pressure measurement, abdominal compartment syndrome 39
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Karın ağrısı başta olmak üzere, ani olarak başlayan ve hızla ilerleyen karın semptomlarının tümü“akut karın sendromu”olarak tanımlanır. Abdominal kompartman sendromu artmış karın içi basmcı sonucu ortaya çıkar ve mesane basmcı ölçülerek tanısı konur. Klinikte intraabdominal basıncın akut karın hastalarında belirgin bir şekilde yükseldiğini gözlemledik. Buna dayanarak mesane basıncının ölçülmesinin akut karın hastalarının tanısında kullamlmasma yönelik çalışmamızı planlandık. Yaşlan 21-85 arasında 75 (55 erkek, 20 kadm) erişkin hasta çalışmaya alındı. İki grup oluşturuldu. Hasta grubunu acil serviste akut karın tanısı alan 65 (49 erkek, 16 kadm) olgu, kontrol grubunu akut klinik şikayeti olmayan, elektif şartlarda laparoskopik ameliyat planlanan 10 (6 erkek, 4 kadm) olgu oluşturdu. Mesane basmcı düzeyleri ile muayene bulguları hasta ve kontrol gruplarında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Başvurudaki lökosit düzeyleri göz önüne alındığında akut karın tanısının tek basma lökositoz ile yapılamayacağı sonucuna varıldı. Mesane basmcı düzeyi ile lökositoz karşılaştırıldığında hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı fark saptandı. Hasta grubu lokal ve yaygm hastalık şeklinde ayrılarak yapılan değerlendirmede mesane basmcı düzeyinin lokal hastalıklarda da anlamlı olarak yükseldiği saptandı. Mesane basmcı düzeyi ile mortalite arasında anlamlı fark saptanmadı. Mesane basmcı düzeyi ile hastanın şikayetlerinin başlangıcıyla başvuru arasındaki süre arasında anlamlı fark saptanmadı. 36Sonuç olarak mesane basıncının 7 cmE^O'dan yüksek olmasının akut karın tanısı konmasındaki duyarlılığı %95.4, özgüllüğü %80, pozitif tam değeri %96.9, negatif tam değeri %72.7 ve tam doğruluk oram %93.3 olarak belirlendi. Yalancı negatiftik oram %27.3 olarak saptandı. Mesane basmcı ölçme yönteminin klinikte akut karın tanısında kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
BLADDER PRESSURE MEASUREMENT AS DIAGNOSTIC TOOL IN PATIENTS WITH ACUTE ABDOMEN SUMMARY The term acute abdomen denotes sudden, progressive abdominal symptoms predominantly abdominal pain. Abdominal compartment syndrome occurs due to elevated intraabdominal pressure, and can be diagnosed by measurement of bladder pressure. We observed in our clinical routine elevated intraabdominal pressure rates in patients with acute abdomen. This made us to plan our study which aims to find out the potential benefit of bladder pressure measurement as a diagnostic tool for acute abdomen. The study included 75 adults (55 male,20 female) between 21-85 years. Two groups are established: 65 patients diagnosed as acute abdomen in emergency room, and the control group with 10 patients planned elective laparoscopic operation. Bladder pressure levels and physical examination findings are significant different between the two groups. Leucocytosis alone is not enough for diagnosis in acute abdomen. Bladder pressure levels and white blood cell counts are significant different between the groups. We showed elevated bladder pressures even by local intraabdominal pathologies. No significant differences were found between the two groups considering bladder pressure levels, mortality and the period between the onset of abdominal pain and admittance. 38Bladder pressure levels greater than 7 cmHaO as a diagnostic criteria for acute abdomen is analized, and sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and the accuracy are 95.4%, 80%, 96.9%, 72.7%, 93.3%, respectively. As a conclusion, bladder pressure measurement can be used as a diagnostic tool for acute abdomen with 27.3% false negative rate.