Sepsisli ratlarda karbondioksit pneumoperitoneumun inflamatuar cevaba etkileri
The effects of carbondioxyde pneumoperitoneum on inflammatory response in experimental sepsis
- Tez No: 156651
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ UZUNKÖY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rat, intraabdominal sepsis, CO2 pneumoperitoneum, peritonit IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Bu çalışmada sepsiste CO2 pneumoperitoneumun inflamatuar cevaba etkileri deneysel olarak araştırıldı. Çalışmada kullanılan 21 rat 7'şerli 3 gruba ayrıldı. Grup 1. Kontrol grubu Grup 2. Sepsis oluşturulan grup Grup 3. Sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grup. Çalışmada ilk gruba (kontrol grubu) hiçbir işlem yapılmadı. İkinci ve üçüncü gruptaki ratlara intraperitoneal E. Coli verilerek peritonit oluşturuldu.. E. Coli verildikten 24 saat sonra, üçüncü gruba perkütan yolla intraperitoneal C02 gazı verilerek 4 cm su basmcmda pnömoperitoneum oluşturularak bu basınçta bir saat bekletildi. Her üç gruptaki tüm ratlar aşırı eter dozu ile sakrifiye edilerek alınan kan örneklerinde lökosit ve CRP değerlerine bakıldı. Alman periton biopsileri peritonit şiddeti açısından değerlendirildi. Sonuçlar Mann- Whitney U testi ile değerlendirildi. PO.05 anlamlı olarak kabul edildi. CRP değerlerinin sepsis oluşturulan grup ile sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grubun kontrol grubu ile karşılaştınlmasında anlamlı derecede artığı gözlendi. Şepsisli grup ile sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grub kendi aralarında değerlendirildiğinde ise 3. grupta anlamlı olarak azaldığı saptandı. Lökosit değerlerinin sepsis oluşturulan grub ile sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grubun kontrol grubu ile karşılaştırılmasında anlamlı derecede artığı gözlendi. Periton biobsisinde peritonit şiddetinin sepsis oluşturulan grup ile sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grubun kontrol grubu ile karşılaştınlmasında anlamlı derecede artığı gözlendi. Şepsisli grub ile sepsis ve CO2 pneumoperitoneum oluşturulan grup kendi aralarında değerlendirildiğinde ise Grup 3 'de istatiksel olarak azaldığı gözlendi. Sonuç olarak; E. Coli verilerek peritonit oluşturulan raflarda CO2 pneumoperitoneum uygulaması peritonitin şiddetini ve oluşan inflamatuar yanıtı azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the present experimental study was to investigate the effects of carbondioxyde pneumoperitoneum on inflammatory response in experimental sepsis and peritonitis severity score in.experimental peritonitis. Twenty-one wistar albino rats were included. The experiments were assigned into 3 groups. Group 1 (n=7) consisted of control subjects; group 2 (n=7) and 3 (n=7) consisted of subjects with peritonitis and sepsis induced by intraperitoneally injected Escherishia coli. In addition, pneumoperitoneum was caused using carbodioxyde insufflation in group 3. Peritonit severity score, C-reactive protein level and white blood cell count were assessed in all groups.