Grid bölmeli paftalarda, sayısallaştırma modelleri ve sayısallaştırılmış harita bilgilerinin güvenirlik analizleri
Digitizing models and the analysis reability of digized map information in gridded maps
  1. Tez No: 156654
  2. Yazar: SİBEL UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASLAN DİLAVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Koordinat Dönüşümü, Uyuşumsuz ölçüler Testi, Robust Kestirim Yöntemi, Bulanık Mantık Yöntemi VI, Coordinate Transformation, Outliers Testing, Robust Estimation Method, Fuzzy Logic vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Günümüzde gelişmekte olan teknolojik koşullara uygun olarak, mevcut haritalardan sayısal bilgi üretmede veya bilgi sistemlerini oluşturma gibi birçok jeodezik faaliyetin yerine getirilmesinde sayısallaştırma her geçen gün önemini bir derece daha arttırmaktadır. Bununla birlikte sayısallaştırma işlemleri yapılırken bilgi kaynağını oluşturan altlıklara, en uygun hangi dönüşüm modeli kullanılarak problemin çözümleneceği sorunu ile sıkça karşılaşılmaktadır. Ayrıca sayısallaştırma işleminin yapıldığı esnada, operatör, sayısallaştırıcı ve altlıklarda oluşan deformasyonlar bu yolla elde edilecek verileri olumsuz yönde etkilemektedir. Hatta, altlıklarda veri üretiminde oluşan kaba ve sistematik türden hatalar dönüşüm sonucunda elde edilen bilgilerin güvenirliğim azaltmakta, belki de gereksiz yere seçilen modelin genişletilmesine neden olmaktadır. Altlıklardan veri üretiminde her zaman karşılaşılma olasılığı olan bu dönüşüm modellerinin matematik istatistik yasalara uygunluğu, istatistik hipotez testleri, robust veya diğer mantıksal yaklaşımlarla irdelenmelidir. Bu çalışmada sayısallaştırma sonucunda, elde edilen veriler çeşitli dönüşüm modellerinin uygulanması ile yeni üretilmiş verilere dönüştürülüp, uyuşumsuz veriler yönünden irdelenerek uygun dönüşüm modelinin belirlenmesi ele alınmışta-.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Digitizing Models and the Analysis Reability of Digitized Map Information in Gridded Maps Nowadays, in accordance with advancing technological conditions, while performing various geodetic activities such as forming of information systems or producing digitizing information from exsisting maps, digitizing has gradually become more and more important. Besides, while the processes of digitizing are being done, Hie guestion of which most appropriate transformation model can be applied to the maps forming the source of information to solve the problem is of great interest. Furthermore, while the process of digitizing is being done, the operator, digitizing activity and deformations in maps have affected the data obtained this way adversely. What is more, the gross and systematic errors formed in producing data in maps have curtailed the reability of information obtained through the result of transformation and, maybe, caused the choosen model to extend needlessly. These transformation models, which are more likely to be seen in the production of data from the maps, should be examined in respect of mathematical statistic laws by using statistical hypothesis testings and robust or other logical approaches. This study, deals with the process of converting the data obtained through the results of digitizing to newly produced data using various transformation models and with determination of appropriate transformation model by examining all these data in terms of outlier data.