Rejyonal intravenöz anestezide lokal anestezik solüsyona dexmedetomidin eklenmesi
- Tez No: 156745
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİYE ESMAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: RİVA, lidokain, dexmedetomidin, postoperatif ağrı. iv, IVRA, lidocaine, dexmedetomidine, postoperative pain
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmadaki amacımız; Rejyonal İntravenöz Anestezide lokal anestezik solüsyona eklenen dexmedetomidinin duyusal ve motor bloğun başlayış ve gerileme süresine, anestezi ve postoperatif analjezi kalitesine olan etkisini araştırmaktı. Hastalar ve Yöntem: Bu prospektif, çiftkör çalışmaya elektif el cerrahisi için 40 hasta planlandı. R.İ.V.A, kontrol grubunda total volümü 40 mi olan şalin ile dilüe edilmiş 3mg/kg lidokain ve dexmedetomidin grubunda total volümü 40 mi olan ljj.gr/kg dexmedetomidin (Precedex® 200 ugr /2ml; Abbott), şalin ile dilüe edilmiş 3mg/kg lidokain ile gerçekleştirildi. Duyusal ve motor bloğun başlama ve gerileme süreleri kaydedildi. Anestezi kalitesi, intraoperatif ve postoperatif analjezik ihtiyacı belirlendi. Bulgular: İki grup arasında duyusal ve motor bloğun başlama ve gerileme süreleri yönünden anlamlı bir farklılık yoktu. Anestezi kalitesi dexmedetomidin grubunda, kontrol grubuna göre daha iyi idi ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi. Analjezik ihtiyacı kontrol grubunda, dexmedetomidin grubuna göre daha fazla idi. Sonuç: RÎVA'de lokal anesteziğe eklenen dexmedetomidin, anestezi kalitesini arttırmakta ve analjezik ihtiyacını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to determine the duration of onset and regression time of sensory and motor block, the quality of anaesthesia and postoperative analgesia by the addition of dexmedetomidin to local anaesthetic solution in intravenous regional anaesthesia. Patients and Methods: Forty patients were scheduled to participate for elective hand surgery in this prospective double-blind study. Intravenous regional anaesthesia was achieved using 3 mg/kg lidocain diluted with saline to a total volume of 40ml in the control group or 1 ug/kg of dexmedetomidin (Precedex® 200 ugr /2ml; Abbott) plus 3 mg/kg lidocain diluted with saline to a total volume of 40ml in the dexmedetomidin group. The onset and the regression time for sensory and motor block were recorded. Quality of anesthesia, intraoperative and postoperative analgesic requirements were noted. Results: There was no difference between the two groups with respect to the sensory and motor block onset and regression time. The quality of anesthesia was better in the dexmedetomidin group than the control group and the difference was statistically significant. Analgesic requirement w as more in the control group than the dexmedetomidin group. Conclusion: The addition of dexmedetomidin to local anaesthetic solution in intravenous regional anaesthesia improved the quality of anaesthesia and decreased analgesic requirements.