Farklı anestezik yöntemlerin fetal immünite üzerine etkileri
The effect of different types of anesthesia on fetal immunity
- Tez No: 156746
- Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi tekniği, interlökin-6, naturel killer hücreleri, kortizol, Techniques of anesthesia, interleukin-6, natural killer cells, Cortisol
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
IV ÖZET Ayhan, B., Farklı anestezik yöntemlerin fetal immünite üzerine etkileri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anestezioloji ve Reanimasyon Tezi, Ankara 2004. Obstetrikte kullanılan anestezik yöntemlerin anne ve yenidoğan immünitesi üzerine etkilerinin mevcut olduğu belirtilmektedir. İnterlökin-6 ( İL-6 ), kortizol ve naturel killer ( NK ) hücre aktivitesi, bu amaçla değerlendirilen parametrelerden bazdandır. Bu çalışmada 29 elektif sezaryen vakasında, genel anestezi ile spinal anestezi arasında fetal immünitenin etkilenmesi açısından fark olup olmadığı araştırılmıştır. Standardizasyon amaçlı olarak, her iki grupta, grup içinde sabit olacak şekilde aynı ajanlar kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalarda yaş, boy, gestasyonel yaş normal dağılım göstermiş olup, spinal ve genel anestezi grupları arasında istatistiksel olarak belirgin fark saptanmamıştır. Spinal anestezi grubunda genel anestezi grubuna göre, anestezi başlama zamanı ile kordon klemplenmesine kadar geçen süre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde uzun bulunmuştur ( p = 0.003 ). Spinal anestezi ile sezaryen ( C / S ) vakalarında belirtilen süre uzadıkça fetal İL-6 seviyeleri azalmaktadır ( p = 0.041). Her iki anestezi tekniğinde de preoperatif ve postoperatif maternal İL-6 ile fetal İL-6 düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Fakat genel anestezi grubunda, gestasyonel yaş ile fetal İL-6 arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptanmışta ( p = 0.027 ). Fetal kortisol düzeyleri genel anestezi grubunda, spinal anestezi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha fazla bulunmuştur ( p = 0.008 ). Fetal kord kanından elde edilen NK hücrelerinin aktivitesi incelendiğinde, genel anestezi ve spinal anestezi grupları arasında fark saptanmamıştır. NK hücre aktivitesi ile fetal İL-6 düzeyleri incelendiğinde genel anestezi grubunda istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki saptanmıştır ( p = 0.023 ). NK hücre aktivitesi ile Fetal kortizol düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Doğan bebeklerin cinsiyeti ile; fetal kortizol, IL-6 ve NK hücre aktivitesi arasındaki ilişki incelendiğinde; istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, özellikle spinal anestezi grubunda cerrahi süre, genel anestezi grubunda kortizol düzeyi ve bunun İL-6 ile negatif korelasyonu dikkat çekmektedir. Bu amaçla daha geniş çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ayhan, B., Effect of different types of anesthesia on fetal immunity, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation, Ankara 2004. In obstetrics, there have been reports about the effects of anaesthetic techniques on fetomaternal immunity. To determine these effects, interleukin-6 ( İL- 6 ), Cortisol and natural killer ( NK ) cell activity were investigated. In 29 elective caesarean ( C / S ) cases, we tried to find out the difference between effects of general and spinal anaesthesia on fetal immunity. To keep the standart conditions in both group, same type of anaesthetic agents were used. There was no statistically significant difference between two groups as far as age, height and gestational weeks concerned. The time interval from the beginning of anaesthesia to umblical cord clamping was longer in spinal anaesthesia group than general anaesthesia group. This difference was statistically significant ( p = 0.003 ). As the discussed time interval increased in spinal anaesthesia group, fetal İL-6 levels was decreased which was statistically significant (p = 0.041 ). In both groups, there was no statistically significant correlation between fetal and maternal İL-6 levels. In general anaesthesia group, a positive correlation between gestational age and fetal İL-6 was found ( p = 0.027 ). Fetal Cortisol level in general anaesthesia group was significantly higher than spinal group ( p = 0.008 ). NK activity was found to be similar in both groups. In general anaesthesia group, there was a negative correlation between NK activity and fetal İL-6 level. There was no statistically significant correlation between NK activity and fetal Cortisol levels, either those between neonatal gender, fetal Cortisol, İL-6 and NK activity. As a conclusion, length of surgery in spinal anaesthesia group, Cortisol level in general anaesthesia group and its correlation with İL-6 level were important findings. For further developments related to anaesthesia and immunity, larger studies are needed.