Çocuklarda intravenöz ve inhalasyon indüksiyon ajanlarının perioperatif anksiyete ve postoperatif davranış bozukluğuna etkilerinin karşılaştırılması
Per operative anxiety and postoperative behavioural disturbances in children undergoing intravenous or inhalation induction of anesthesia
  1. Tez No: 156751
  2. Yazar: NİLÜFER BAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VAROL ÇELİKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, induksiyon, anksiyete, davranış, propofol, Anaesthesia, induction, anxiety, behavior, propofol
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET Çocuklarda intravenöz ve inhalasyon induksiyon ajanlarının perioperatif anksiyete ve postoperatif davranış bozukluğuna etkilerinin karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Tezi, Ankara, 2004 Özellikle anestezi indüksiyonu ve postoperatif negatif kişilik değişimi arasında ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada çocuklarda; sevofluran, propofol ve sevofluran + intravenöz olarak subhipnotik dozda propofol eklenmesiyle üç farklı anestezi induksiyon yönteminin preoperatif anksiyete ve postoperatif davranış bozukluğuna olan etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmaya; 2-10 yaş arası, ASA I-II grubu, elektif tonsillektomi veya adenoidektomi operasyonu planlanan 120 çocuk dahil edildi. Preoperatif dönemde, ebeveynlere sürekli ve durumluk kaygı testi ile çocukların preoperatif davranış bozukluğu olup olmadığına dair anket uygulandı. Ameliyat odasına alındıklarında, indüksiyonda ve postoperatif 30. dakikada çocukların anksiyeteleri değerlendirildi. Operasyondan 1 hafta sonra ailelere telefonla ulaşılıp hem ebeveynlere durumluk kaygı testi hem de çocukların davranış bozukluklarına ait anket uygulandı. Veriler, Kruskal Wallis testi, Wilcoxan testi, Bonferroni testi, Paired t test, Kappa testi, Student's t test, Pearson ve Spearman korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi, lojistik regresyon analizi ve ki-kare testi ile karşılaştırıldı. Çalışmamızda, sevofluran ile induksiyon yapılan çocuklarda bazı postoperatif davranış bozukluklarının daha fazla görüldüğünü ve suphipnotik dozda eklenen propofolün bunu azaltmadığını bulduk. Anksiyete düzeyinin induksiyon döneminde daha çok arttığını, ven kanülü takılan çocuklarda daha yükseldiğini ve anksiyeteli çocuklarda postoperatif davranış bozukluklarında bir artış olduğunu saptadık. Küçük yaştaki çocuklarda postoperatif davranış bozukluklarının daha fazla oranda görüldüğü sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Per operative anxiety and postoperative behavioural disturbances in children undergoing intravenous or inhalation induction of anaesthesia. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation, Ankara 2004 İt is known that there is relationship between the anaesthetic induction and negative personality changes. The study was designed to compare peroperative anxiety and postoperative behavioural changes in children undergoing inhalation induction with sevoflurane, iv induction with propofol and sevoflurane induction combined with subhypnotic dose propofol. Children aged 2-10 years, ASA status I-II, who were scheduled to undergo elective tonsillectomy or adenoidectomy surgery, were recruited into the study. One of parents was given STAI tests and taken a poll about if their children have preoperative behavioural changes or not. We assessed anxiety on arrival in the anaesthetic room, at induction of anaesthesia and 30 min after operation. In order to collect data relating to the child's postoperative behavior and parent's STAI tests, a questionnaire with phone was asked to the parents 1 week after surgery. Data were compared with Kruskal Wallis test, Wilcoxan test, Bonferroni test, Paired t test, Kappa test, Student's t test, Pearson ve Spearman corelation analys, one way analyze, logistic regression analyze and chi-squared test. Our results suggest a trend towards a higher incidence of some behavioural disturbance in the sevoflurane groups in spite of using subhypnotic dose propofol. That was higher levels anxiety on the induction time. And venous cannulation increases anxiety level. Higher levels anxiety was associated with an increase in postoperative behavioural disturbances. We found younger children to be more at risk from postoperative behavioural disturbances.