Remifentanil ile kas gevşeticisiz entübasyon uygulanan çocuklarda total intravenöz anestezi ile inhaler anestezisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 424777
  2. Yazar: RECEP GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT HAKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, TIVA, Sevofluran, Ajitasyon, Derlenme, Kas Gevşeticisiz Entübasyon, Children, TIVA, Sevoflurane, Agitation, Recovery, Pain, Muscle Relaxant Intubation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Tonsillektomi ve/veya adenoidektomi çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatlarıdır. Bu ameliyatlarda uygulayacağımız anestezi yöntemi operasyon süresinin kısa olmasından dolayı hızlı ve kısa etkili olması gerekmektedir. Bu nedenle çocuk hastaların tonsillektomi ve/veya adenoidektomi operasyonları için seçeceğimiz anestezi protokolü rahat ve kaliteli bir trakeal entübasyona izin verirken yeterli derinliği hızla sağlayabilmeli ve anesteziden derlenme ise hızlı ve sorunsuz olmalıdır. Biz bu çalışmada remifentanil ile kas gevşeticisiz entübasyon uygulanan çocuklarda total intravenöz anestezi ile inhaler anestezisinin entübasyon kalitesi, sponton solunum, ekstübasyon, göz açma zamanı, hemodinamik parametreler, ağrı, derlenme ve ajitasyon skorları üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik kurulunun izni alındıktan sonra Aralık 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında tonsillektomi ve/veya adenoidektomi operasyonu geçirecek toplamda 80 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Grup TIVA' ya 2,5 mg/kg propofol ve 2 mcg/kg remifentanil 90 saniye içinde indüksiyon olarak uygulandı, bu hastaların anestezi idamesinde ise 3 mg/kg/saat propofol ve 0,5 mcg/kg/dk remifentanil ile devam edildi. Grup Sevofluran da ise % 8 sevofluran ve 2 mcg/kg remifentanil 90 saniye içinde indüksiyon olarak uygulandı, hastaların anestezi idamesinde ise %2,5 sevofluran, %50 azot protoksit ve %50 oksijen 6lt/dk' dan kullanıldı. Bulgular: Entübasyon skorlaması açısından gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi. Kalp Tepe Atımı, Sistolik Arter Basıncı Grup 2' de anlamlı olarak yüksek bulundu. Diyastolik Arter Basıncı 1 ve 2. dakikalarında Grup 1'de, postoperatif 10. dakikada Grup 2'de yüksek bulundu. Ortalama Arter Basıncı entübasyon sonrası 2. dakikada ve postoperatif 20. dakikada Grup 1'de yüksek görüldü. Wong-Baker ağrı skalası, ajitasyon skoru Grup 2' de anlamlı olarak yüksek görüldü. Spontan solunuma başlama, extübasyon zamanı Grup 2' de anlamlı olarak kısaydı. Yan etki açısından gruplar arasında fark görülmedi Sonuç: İki grupta da başarılı entübasyon sağlanmış olup postoperatif ağrı, ajitasyon ve derlenme açısından Grup TIVA'nın çocuklarda daha iyi bir tercih olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Tonsillectomy and adenoidectomy are the most frequently performed surgeries in childhood. Due to the short duration of the operation the anesthesias in these surgeries should be rapid and short-acting. Therefore, while the selected anesthesia protocol for the tonsillectomy and adenoidectomy surgeries of pediatric patients is allowing a comfortable and quality tracheal intubation, it should also rapidly provide adequate depth and the recovery from anesthesia should be fast and smooth. In this study we aimed to campare the total intravenous anesthesia on the children who were applied remifentanil with free of muscle relaxants intubation and the intubation quality of inhaled anesthesia, spontaneous breathing, extubation, eye opening time, hemodynamic parameters, pain, the recovery and the effects of agitation scores Method: After receiving permission from Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Ethics Committee, this study was carried out in total 80 patients who underwent tonsillectomy or adeno-tonsillectomy operations between December 2014- June 2015. The patients who received the consent of the family were randomly divided into 2 groups. 2,5 mg/kg propofol and 2 mcg/kg remifentanil were applied inductively within 90 seconds to group 1. These patients maintenance of anesthesia was proceeded with 3 mg/kg/h propofol 0,5 mcg/kg remifentanil. On the other hand, 8% Sevoflurane and 2 mcg/kg remifentanil were applied inductively within 90 seconds to group 2. These patients maintenance of anesthesia was practiced with sevoflurane 2,5%, 50% Nitrous Oxide and 50 % oxygen 6lt/min. Findings: In terms of intubation scores a significant difference was not observed between the groups. Heart rate and systolic arterial pressure in Group 2 were found significantly higher. Diastolic arterial pressure in 1. and 2. minutes in group 1; the postoperative in 10. minute in group 2 was found significantly higher. The average arterial pressure after intubation in 2. minute and postoperative in 20. minute was observed higher in Group 1. Wong-Baker scale of pain and agitation score were significantly higher in Group 2. The start of spontaneous respiration and extubation time in Group 2 was also significantly shorter. In terms of side effects, no difference was seen between the groups. Conclusion: In both groups, the successful intubation was provided. It is deduced that in terms of postoperative pain, agitation and recovery, group TIVA would be a better choice for children.