Çocukların aile içi sorumluluklarda yer alma durumlarının incelenmesi
Investigating children's involvement in family responsibilities
  1. Tez No: 156807
  2. Yazar: MUKADDES ALTINEL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, sorumluluk, evle ilgili faaliyet, Child, responsibility, household activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Ana Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çocukların Aile İçi Sorumluluklarda Yer Alma Durumların İncelenmesi Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma, çocukların ailelerindeki mevcut sorumluluk dağılım biçimini, aile içi faaliyetlerde üstlendikleri sorumlulukları ve bu sorumluluklara cinsiyetlerinin, annenin çalışma durumunun etkisini saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırma kapsamına Ankara'da farklı sosyo ekonomik düzeydeki semtlerde bulunan, önce tabakalı rastgele daha sonra basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen ilköğretim okullarında öğrenimine devam etmekte olan eşit sayıda öğrenci annesi alınmış (n=660) ve Aralık 2003-Ocak 2004 tarihleri arasında anket formu uygulanmıştır. Annelerin %3.0'ünün çocuklarına evle ilgili faaliyetlerin yerine getirilmesinde sorumluluk vermediği, bazen sorumluluk verdiğini (%68.0) belirtenlerin ise en yüksek oranda olduğu görülmüştür. Çocuklara en fazla sorumluk duygusu kazandırmak (%81.4) için sorumluluk verilmektedir. Anneler çocuklarına ilköğretimin 1.kademesinde (%41.4) sorumluluk vermeye başlamaktadır. Çocuklar evle ilgili fiziksel, ekonomik ve sosyal faaliyetlerin çoğunluğunu yardımcı görev olarak yerine getirmektedir. Anneler verilen sorumluluğun çocuğun yaşına uygun olmasına (%78.8) dikkat etmektedir. Çocuklara en fazla hafta sonlarında veya tatilde (%63.8) sorumluluk verilmektedir. Annelerin yarısından fazlası verilen sorumluluğun süreklilik kazanması için, çocuğuyla iyi bir iletişim kurmaya çalışırken (%66.8), sorumluluk başarısızlıkla sonuçlandığında büyük çoğunluğu tekrar denemesi için cesaretlendirmektedir (%70.5). Annelerin %80.0'ı verdikleri sorumluluk çocukları tarafından yerine getirilmediğinde, ilk olarak yapmama nedenini öğreneceğini belirtmiştir. Çocuklar en fazla ödevleri olduğu zaman (%64.8) verilen sorumluluğu yerine getirmek istememektedir. Annelerin çocuklarına sorumluluk vermeme nedenlerinin başında, çocuğunun eğitiminin daha önemli olması gelmektedir. (%85.0).
Özet (Çeviri)
Investigating Children's Involvement in Family Responsibilities, Hacettepe University Institute of Health Science, Home Management and Family Economics Program, Post Graduate Thesis, Ankara 2004. This research has been carried out in order to identify the forms of distribution of responsibilities of children in their families, responsibilities taken in activities within families and the impact of sex and working conditions of mothers on these responsibilities. Within the scope of this research, mothers of students (n=660) attending primary school in different parts of Ankara with varying degrees of socio-economic conditions were firstly chosen in stratified sampling and then randomly. The survey was carried out in the period December 2003 - January 2004. It was found out that 3.0% of mothers do not give any household responsibilities to children whereas the highest percentage of mothers (68.0%) declared that they sometimes gave responsibilities to children. Responsibility is given mainly to teach the concept of responsibility to children (81.4%). Mothers start giving responsibilities to children at first stages of primary education (41.4%). Children help in fulfilling most of the physical, economic and social activities related to household. Children are given responsibilities mostly over the weekends or holidays (63.8%). More than half of mothers try to establish good communication with children in order to sustain the continuity of responsibilities (66.8%) while majority encourage their children to try again in case of failure (70.5%). 80.0% of mothers revealed that when the responsibilities have not been fulfilled by their children, they would first learn the reasons why they have not been fulfilled. Children mostly do not want to fulfil their responsibilities when they have homework (64.8%). The primary reason for not giving responsibilities to children by their mothers is higher importance attached to children's education (85.0%).