Çocuk şubelerinde çalışan polislerin kendi çocuklarına karşı tutumlarının incelenmesi
Investigation of the parental attitudes of children's police towards their own children
  1. Tez No: 156808
  2. Yazar: ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUDE ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Halk Sağlığı, Home Economics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aile tutumlan, Çocuk Şube, Polis, Parental attitudes, Children's Police Department, Police officers
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada, Çocuk Şubelerinde çalışan polislerin kendi çocuklarına karşı tutumlarının belirlenmesi ve tutumlarına etki eden faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 28 ildeki Çocuk Şubelerinde çalışan evli ve çocuklu toplam 433 (58 kadın, 375 erkek) polis memuru örnekleme dahil edilmiştir. Çalışmada örneklemi oluşturan polis memurlarına araştırmacı tarafından oluşturulan demografik özellikler ve kişisel yaşamlarına ilişkin değişkenleri kapsayan anket, ardından da Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PART) uygulanmıştır. Ölçekte“koruyucu ebeveyndik”,“arkadaşlık, eşitlik ve paylaşma”,“ev kadınlığını reddetme”,“kan koca geçimsizliği”ve“baskı disiplin”olmak üzere beş alt boyut bulunmaktadır. Uygulama sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde, PARI ölçeğinin alt boyutlarının puanlan hesaplanıp normal dağılım gösterip göstermedikleri incelendikten sonra; uygun analiz yöntemi olarak normal dağılım gösteren ölçek puanlarında T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), normal dağılım göstermeyen ölçek puanlannda da Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. PARI alt boyutlannda yer alan“koruyucu ebeveynlik”,“arkadaşlık, eşitlik ve paylaşma”,“ev kadınlığım reddetme”, lean koca geçimsizliği“ ve ”baskı disiplin" boyutlanndan elde edilen bulgular sonucunda, Çocuk Şubelerinde çalışan polislerin kendi çocuklanna karşı davranışlarında cinsiyetlerinin, eğitim düzeylerinin, eşlerinin çalışma durumunun ve çocuklannın yaşlannın etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was aimed to investigate parental attitudes of Children's Police towards their own children and to determine the influencing factors of their parental attitudes. Police officers who works in Children's Police Department were chosen from 28 cities. Sample is consisted of 433 police officers (58 female, 375 male) who are married with children. In the research, a quastionarrie was used to determine the demografical quantities and occupational thoughts of the police officers and PARI (Parental Attitude Research Instrument) was used to determine the police officers' parental attitudes. PARI has five sub-components which are;“protective parenting”, friendship, equality and sharing“, ”refusion of housewife role“, ”husband and wife disagreement“ and ”pressure and discipline". After the application of the questionarrie and PARI, collected data were evaluated statiscally by using Statistical Program for Social Sciences (SPSS). Data were analiyzed with Mann Whitney-U, Kruskal Wallis and ANOVA. The results showed that, police officers', working in Children's Department, parental attitudes towards their children were affected by their sexuality, their educational level, their spouses job and their children's age.