Anaokuluna devam eden 4-6 yaş grubundaki çocuklarda geçiş nesnesi bağlanmasının incelenmesi
A study on transitional object attachment in preschool children
  1. Tez No: 156810
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEBNEM KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REHA ALPAR, PROF.DR. SERVET BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Geçiş Nesnesi, Geçiş Nesnesi Bağlanması, Early Childhood, Transitional Object, Transitional Object Attachment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma; anaokuluna devam eden 4-6 yaş grubundaki çocuklarda geçiş nesnesi bağlanmasının var olup olmadığının, var ise örneklem içindeki sıklığının, geçiş nesnesi bağlanması olan çocukların geçiş nesnelerinin ve bu nesneye bağlanma özelliklerinin, geçiş nesnesi bağlanması olan ve olmayan çocukların yaş ve cinsiyet özellikleri ile bazı alışkanlıklarının ve anne baba, öğretmen ve çocukların geçiş nesnesi ve geçiş nesnesi bağlanmasına ilişkin tutumlanmn incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma, Ankara ili merkezinde Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı olan ve tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen özel okulöncesi eğitim kurumlannda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, bu kurumlara devam eden 95 çocuk, çocukların anne babalan ve bu kurumlarda görev yapan 70 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak 6 farklı anket formu kullanılmıştır. İlk form olan“Anne Baba Bilgi Formu”anne babalar tarafından doldurulmuştur. Bu formda genel olarak çocuğu ve aileyi tanımaya yönelik sorular yer almaktadır. Araştırmanın ikinci aşamasında, birinci formda sorulan sorulara verilen cevaplar doğrultusunda geçiş nesnesi bağlanması olan çocukların ailelerine“Geçiş Nesnesi Bağlanması Olan Çocuklar îçin Anne Baba Formu”, geçiş nesnesi bağlanması olmayan çocukların ailelerine“Geçiş Nesnesi Bağlanması Olmayan Çocuklar İçin Anne Baba Formu”ve ayrıca her iki gruba geçiş nesnesi bağlanmasına ilişkin genel görüşlerinin sorulduğu“Geçiş Nesnesi Bağlanması Kavram Formu”gönderilmiştir. Daha sonra, görüşme yapılması için ailelerinden izin alman çocuklarla birebir görüşme yapılarak, geçiş nesnesi olan ve olmayan çocuklara iki farklı görüşme formu uygulanmıştır. Bununla birlikte, kurumlarda görev yapan öğretmenlerden geçiş nesnesi bağlanmasına ilişkin genel görüşlerinin sorulduğu“Geçiş Nesnesi Bağlanması Kavram Formu”nu doldurmaları istenmiştir.VI Araştırmanın istatistiksel değerlendirmesi, yüzde değerler ve ki-kare analizleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, örneklemi oluşturan anaokuluna devam eden 4-6 yaş grubundaki çocukların %17.9'unda geçiş nesnesi bağlanması (GNB) görülmektedir. Geçiş nesnesi (GN) olarak daha çok yumuşak dolgu oyuncağın tercih edildiği ve GNB'nın çocukların yaşamlarının ilk bir yılında ortaya çıktığı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; GNB ile parmak emme davranışı, biberon ve emzik kullanımı arasında, GNB ile çocuğun hayali oyun arkadaşının olup olmaması, uykuya geçmeden önce tekrarladığı davranışların olup olmaması, korkuların olup olmaması ve tek başına uyumakta güçlük çekip çekmemesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). GNB olan çocukların anne babalarının, çocuklarında GNB olmasına ilişkin olumsuz duygulara sahip olmadıkları, çocuklarım GN'ni kullanması konusunda destekledikleri ve GN'nden vazgeçirmeye çalışmadıkları görülmüştür. GNB olmayan çocukların anne babalarının GN ve GNB'na ilişkin görüşleri incelendiğinde, anne babaların genel olarak GNB hakkında bilgi sahibi oldukları ancak, GNB'na ilişkin olumlu tutum ve duygulara sahip olmadıkları bulunmuştur. GNB olan çocukların büyük bir çoğunluğu anne babalarının GN'ne ilişkin olumlu tutuma sahip olduklarını belirtmiştir. GNB olmayan çocukların GN'nin işlevlerini anlamakta güçlük çektikleri, GN'ni daha çok sevilen bir eşya olarak algıladıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine, whether there is a transitional object attachment in children between the ages 4 and 6 who were enrolled in a nursery school, if there is, its prevalance in the sampling group, the properties of transitional objects and attachment to them in attached group, some habits demografic characteristics such as gender, age of all children and attitudes of parents and teachers to transitional objects and attachment to them. 95 children who were enrolling nursery schools and their parents and 70 teachers who were working in these institutes have participated in this study. 6 different questionarre forms are used as data gathering tool. First form,“Family Information Form”, was filled out by parents. This form includes general questions about the child and the family. At the second stage of research, children with transitional object attachment were studied further and“Parent Information Form for Families Having Children with Transitional Object Attachment”was sent to their families, and“Parent Information Form for Families Having Children without Transitional Object Attachment”was sent to families that had children without transitional object attachment. Both families with children with or without transitional object attachment and the teachers who were working in the institutes were supplied with“Transitional Object Attachment Concept Form”to observe their general views concerning transitional object attachment. At the final stage, the researcher interviewed children individually with the consent of the children's parents, and two seperate forms were filled during the interviews with the children with and without transitional object attachment. Frequency values and x2 used for statistical evaluation of study. According to the results, 17.9% of children attach to a transitional object, soft stuffed toys are most preffered objects as transitional objects and children attach to their objects within first year in their lives. There is no difference between attached and not attached group in using pacifier or bottle and thumbsucking and also having a imaginary play mate, having rituels before sleeping, having fears and having difflxculty to sleep alone (p>0.05). Most of object attached children use the objects while they are sleeping. The attached children's parents haven't got negative feelings toward the attachment objects, they support their children to use objects and they don't try their children to give up the object. The unattached children's parents have got knowledge about transitional object attachment in general, but they haven't got positive feelings and attitudes toward transitional object attachment. The attached children reported that their parents have positive attitudes toward objects. It is found that the unattached children don't understand the object's functions very well and percieve the object as a favorite object.