Polikistik over sendromunun tedavisi ile koroner arter hastalığı riskindeki değişim incelenmesi
Investigation of change in the risk of coronary artery disease with the treatment of polycystic ovary syndrome
- Tez No: 156828
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDAL KIRKALI, Y.DOÇ.DR. MURAT ÖRMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, koroner arter hastalığı, cyproterone asetate + ethinylestradiol, paraoksonaz, homosistein, nitrik oksit
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET POLİKİSTİK OVER SENDROMUNÜN TEDAVİSİ İLE KORONER ARTER HASTALIĞI RİSKİNDEKİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ Polikistik over sendromu, adet düzensizliği, hiperandrojenizm, hirsutizm, kronik anovulasyon, infertilite ve insülin rezistansıyla karakterize bir sendromdur. Üreme çağındaki kadınlarda %5-10 arasındaki görülme oranıyla en sık rastlanan endokrinopatilerden biridir. Polikistik over sendromu hastalarında geç dönemde koroner arter hastalığı ve tip 2 diabetes mellitus riskinde artış vardır. Çalışmamızda polikistik over sendromu hastalarında sık kullanılan Cyproterone aseMe+Ethinylestradiol tedavisinin, koroner arter hastalığı riski üzerine olan etkisi araştırıldı. Bu amaçla, bazı biyokimyasal parametrelerin, kilo ve kan basıncı değerlerinin, tedavi öncesi, tedavinin üçüncü ve altıncı ayında Ölçümleri yapıldı. Çalışma grubu, yapılan biyokimyasal ve radyolojik incelemeler sonucunda polikistik over sendromu tanısı alan ve Cyproterone asetate+ Ethinylestradiol kullanma endikasyonu bulunan ve yaş ortalaması 20.5±3.3 olan 21 hastadan oluşturuldu. Çalışmamızda koroner arter hastalığı riski incelenirken, tedavinin altıncı aymda yapılan ölçümlerden kilo (0=0.000), sistolik kan basmcı (p=0.010), total kolesterol (p=0.000), trigliserid (p=0.002), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) (p=0.038), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) (p=0.004), apo Al (p=0.001), apo B (p=0.003) ve homosistein (p=0.007), düzeylerinin tedavi öncesi düzeylere göre anlamlı yüksek olduğu saptandı. Bunun yanında diastolik kan basmcı (p=0.054), glukoz (p=0.061), insülin (p=0.061), glukoz/insülin oranlan (p=0.053), paraoksonaz (p=0.157) ve nitrik oksit (p=0.542) düzeylerinin tedavinin altmcı aymda yapılan ölçümleri ile tedavi öncesi ölçümleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Bu çalışmada ayrıca; paraoksonaz enzim aktivitesi ölçümü için kullanılan manuel metodun otoanalizöre uyarlaması yapıldı. Sonuç olarak; Cyproterone asetate+ Ethinylestradiol tedavisinin polikistik over sendromu hastalarında önemli bir komplikasyon olan koroner arter hastalığı riskindeki artışı engellemediği aksine arttırdığı saptandı. Bu nedenle, hastaların tedavisine, insülin rezistansım azaltmaya yönelik bir tedavi metodunun da elenmesinin uygun olacağım düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF CHANGE IN THE RISK OF CORONARY ARTERY DISEASE WITH THE TREATMENT OF POLYCYSTIC OVARY SYNDROME Polycystic ovary syndrome (PCOS) is characterized by menstruel dysregulation. hiperandrogenism, hirsutizm, chronic anovulation, infertility and insulin resistance. It is one of the most frequent endocrinopathies in reproductive woman (%5-10). PCOS patients have high risk of coronary artery disease and type 2 diabetes mellitus (DM) in the late period, Cyproterone aceMe+Ethmylestradiol treatment is used frequently in PCOS patients. In this study, we have researched the effect of Cyproterone acetate+Ethinylestradiol treatment on coronary artery disease. For this purpose, we measured some biochemical parameters, blood pressure and body weight before the treatment, at the third and sixth months of the treatment. The study group was constituted of 21 patients at the age of 20.5±3.3. These patients have PCOS and have indication of using Cyproterone aceMe+Ethinylestradiol. At the sixth month of treatment body weight (p=0.000), systolic blood pressure (p=0.010), total cholesterol (p=0.000), triglyceride (p=0.002), high density lipoprotein (HDL) (p=0.038), low density lipoprotein (LDL) (p=0.004), apo Al (p=0.001), apo B (p=0.003), and homocysteine (p=0.007), were meaningfully higher than the levels before the treatment. Diastolic blood pressure (p=0.054), glucose (p=0.061), insulin (p=0.061), glucose/insulin ratio (p=0.053), paraoxonase (p=0.157) and nitric oxide (p=0.542) levels were not found different before the treatment and after the sixth month of the treatment Also the manuel method for paraoxonase enzyme measurement was adapted to the autoanalyzer in this study. As a consequence, Cyproterone aceMe+Ethinylestradiol treatment increase the risk of coronary artery disease in patients with PCOS. For this reason, we proposed that the treatment to decrease insulin rezistance should be added to treatment protocol of these patients Key words : Polycystic ovary syndrome, coronary artery syndrome, cyproterone acetate4«thinylestradiol, paraoxonase, homocysteine, nitric oxide