Yardımcı üreme teknikleri ve doğal konsepsiyon ile doğan çocuklarda oftalmolojik muayene bulgularının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of ophthalmological findings in children conceived with assisted reproduction techniques and with natural conception
- Tez No: 156935
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ŞEFİK SANAÇ, PROF.DR. EMİN CUMHUR ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: yardımcı üreme teknikleri, refraksiyon, şaşılık, konjenital oküler anomali, prematür retinopatisi, Assisted reproduction, refraction, strabismus, congenital ocular anomalies, retinopathy of prematurity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
IV ÖZET Bulur, B., Yardımcı üreme teknikleri ve doğal konsepsiyon ile doğan çocuklarda oftalmolojik muayene bulgularının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmaya yardımcı üreme teknikleri (YÜT) ile doğan 55, doğal konsepsiyonla (DK) doğan 64 olmak üzere toplam 119 olgu dahil edilmiştir. Bu olgularda prenatal, natal ve postnatal özelliklerle, oftalmolojik muayene bulguları değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında prenatal, natal ve postnatal özelliklerin ve oftalmolojik muayene bulgularının değerlendirilmesinde tek gebelikler dikkate alınmıştır. Konjenital göz anomalisi saptanan olgular, prematür retinopatisi gelişmiş olan ve tedavi uygulanan olgular prenatal, natal ve postnatal özelliklerle, oftalmolojik muayene bulgularının analizine dahil edilmemiştir. Ayrıca çalışma süresi içinde (Haziran 2003 -Mayıs 2004) Retina Birimi'nde prematüre retinopatisi nedeni ile tarama ve tedavi uygulanmış olan olgularla, Oküler Onkoloji Birimi'nde retinoblastom tanısı konmuş olanlar incelenmiş ve YÜT ile doğmuş olma özelliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda YÜT ile doğan grubun ortalama gestasyonel yaş ve doğum ağırlığının DK grubuna göre daha düşük; anne ve baba yaşı ve hiperbilirübinemi oranlarmın anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p0.05); prematüre retinopatisi nedeni ile tedavi edilen olguların % 36'sının YÜT ile doğanlar olduğu ve bu olguların natal özelliklerinin doğal konsepsiyonla doğanlardan farklılık göstermediği belirlenmiştir. YÜT ile doğmuş olan 2 olguda epibulbar dermolipom, 1 olguda bilateral uvea kolobomu saptanmıştır. Retinoblastom tanısı alan olgulardan YÜT ile doğan olgu tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bulur, B,. Evaluation and comparison of ophthalmological findigs in children conceived with assisted reproduction techniques and with natural conception. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2004. This study included 55 cases conceived with assisted reproduction techniques (ART), and 64 cases with natural conception (NC). Prenatal, natal, and postnatal properties and ophthalmological examination findings were assesed and compared between two groups. Only singletons were included. Those with congenital eye anomalies or required treatment for retinopathy of prematurity (ROP) were excluded. Aditionally, during the period of the study (between June 2003 and May 2004) the ART and NC babies screened and treated for ROP were identified from the medical records and compared for gestational age and birth weight. The patients who had the diagnosis of retinoblastoma during the study period were assesed to define whether they were conceived with ART or naturally. As compared with NC group; maternal age, paternal age, the proportion of hyperbilirubinemia were higher in the ART group significantly (p0.05). Of the babies who required treatment for ROP, 36% were conceived by assisted reproduction and gestational age and birth weight of those were not significantly different from the naturally conceived ones. Within the period of the study, born with assisted reproduction, one patient was diagnosed as having isolated bilateral coloboma of uvea and two were diagnosed as having epibulbar dermolipoma and there were no patients born with assisted reproduction among those who had the diagnosis of retinoblastoma.