Retinal ven tıkanıklığı olan hastalarda sistemik /trombofilik risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve sEPCR(soluble endothelial protein C receptor)seviyesi
The evaluation of systemic/thrombophilic risk factors in patients with retinal vein occlusion and the level of sEPCR(soluble endothelial protein C receptor)
- Tez No: 156936
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KADAYIFÇILAR, PROF.DR. BORA ELDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral retinal ven tıkanıklığı, retinal ven dal tıkanıklığı, sistemik risk faktörleri, trombofîlik risk faktörleri, sEPCR, Branch retinal vein occlusion, central retinal vein occlusion, systemic risk factors, thrombophilic risk factors, sEPCR
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV ÖZET Gümüş, K., Retinal yen tıkanıklığı olan hastalarda sistemik / trombofîlik risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve sEPCR (soluble endothelial protein C receptor) seviyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2004. Bu çalışmada amaç retinal ven tıkanıklığı (RVT) olan hastalarda sistemik ve trombofîlik risk faktörlerini değerlendirmek ve“soluble endothelial protein C receptor”(sEPCR) düzeyi yüksekliğinin tromboz için bir risk faktörü olup olmadığını araştırmak olarak belirlendi. Bu doğrultuda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda RVT nedeniyle takipte olan hastalar değerlendirildi. Bakılacak parametreleri etkileyebilecek ilaç kullanım öyküsü olan, son 1 haftada cerrahi geçirmiş ya da karaciğer, böbrek yetmezliği olan hastalar dışındaki 26' sı santral (SRVT), 56'sı dal (RVDT) olmak üzere toplam 82 RVT hastası çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu yaş ve cinsiyet dağılımı benzer sağlıklı 76 kişiden oluşturuldu. Tüm hastalara detaylı bilgi verildikten sonra sistemik ve demografik bazı risk faktörlerine yönelik anket formu uygulandı ve detaylı oftalmolojik muayene yapıldı. 8 saat açlık sonrası alınan kanda glikoz, lipid profili, lipoprotein (a), homosistein, aPTT, fibrinojen, faktör VIII, protein C ve S aktiviteleri, aktive protein C rezistansı, antitrombin III aktivitesi, lupus antikoagülanı, anti-kardiyolipin antikor, anti-fosfolipid antikor, sEPCR düzeyi ve faktör V Leiden, protrombin G20210A, metilen tetrahidrofolat redüktaz C677T mutasyonlarma bakıldı. Çalışmada bakılan parametreler lojistik regresyonla analiz edildiğinde RVDT için hipertansiyon, homosistein ve FVIII; SRVT için ise hipertansiyon, glokom, lipoprotein (a), homosistein, FVIII ve son olarak sEPCR risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç olarak sistemik hipertansiyon, glokom, yüksek homosistein, lipoprotein (a), FVIII düzeyleri gibi bilinen risk faktörlerinin yanı sıra plazmada artmış sEPCR düzeyinin de özellikle SRVT için riski artırıcı önemli bir faktör olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gümüş, K., The evaluation of systemic / thrombophilic risk factors in patients with retinal vein occlusion and the level of sEPCR (soluble endothelial protein C receptor), Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2004. The main purpose of the study was to evaluate the systemic and thrombophilic risk factors in patients with retinal vein occlusion (RVO) and to investigate whether the elevated level of sEPCR is a risk factor for thrombosis. Patients with RVO followed-up at the Department of Ophthalmology were included in the study. 26 patients with CRVO, 56 patients BRVO, totally 82 patients, except for those using medication affecting the parameters that will be used in the study, those undergone a surgical process within the last week, those with similar kidney and / or liver failure were enrolled in the study. The control group was formed with patients similar in respect to age and sex. After obtaining informed consent, all patients completed a questionnaire and underwent a detailed ophthalmologic examination. Parameters including glucose, lipid profile, lipoprotein (a), homocysteine, aPTT, fibrinogen, factor VIII, protein C activity, protein S activity, activated protein C resistance, antithrombin III activity, lupus anticoagulant, anti-cardiolipin antibody, anti- phospholipid antibody, sEPCR, factor V Leiden mutation, prothrombin G20210A mutation, methylene tetrahydrofolate reductase C677A mutation were evaluated in blood samples taken after 8 hours of starvation. After the logistic regression, only three parameters i.e. hypertension, homocysteine, and factor VIII were determined as risk factors for BRVO; hypertension, glaucoma, lipoprotein (a), homocysteine, factor VIII and finally sEPCR were determined as risk factors for CRVO. As a result, besides known risk factors such as systemic hypertension, glaucoma, elevated lipoprotein (a), homocysteine, and FVIII, elevated sEPCR level was also found as an important risk factor especially for CRVO.