Proliferatif diabetik retinopati komplikasyonlarında pars plana vitrektomi
To evaluate the results of pars plana vitrectomy for complications of proliferative diabetic retinopathy
- Tez No: 156967
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL SÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pars plana vitrektomi, proliferatif diabetik retinopati, traksiyonel retina dekolmanı, vitreoretinal cerrahi, vitreus kanaması, Pars plana vitrectomy, proliferative diabetic retinopathy, tractional retinal detachment, vitreoretinal surgery, vitreous hemorrhage
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
II ÖZET Amaç: Proliferatif diabetik retinopati komplikasyonlannda pars plana vitrektomi sonuçlarını değerlendirmek. Hastalar ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Şubat 2000-Eylül 2003 tarihleri arasında proliferatif diabetik retinopati nedeni ile pars plana vitrektomi yapılan 99 hastadan (114 göz), en az bir ay takip edilmiş olan 88 hasta(103 göz) retrospektif olarak incelendi. Anatomik başarı ve görme prognozu, peroperatif ve postoperatif komplikasyonlar değerlendirildi. Anatomik başarı fundusun aydınlanması ve retinanın yatışık olarak görülmesi, fonksiyonel başarı görme keskinliğinin 0.05 veya üstünde olması olarak alındı. Hastaların 57'si kadın, 31 'i erkek olup ortalama yaş 56.19 ± 8.99 (27-77 yıl) yıl, ortalama diabet süresi 12.82 ± 6.66 (2-35 yıl) yıl idi. Ortalama postoperatif takip süresi 14.12 ± 11.90 (1-41 ay) ay idi. En sık vitrektomi endikasyonu 71 olguda (%69) vitreus kanaması idi. Bulgular: Hastaların en son takiplerine göre 103 olgunun 83'ünde (%80.6) anatomik başarı elde edildi. Vitreus kanaması olan 71 olgunun 59'unda (%83) anatomik başarı saptandı. Diğer gruplardan traksiyonel makula dekolmanı olan 13 olgunun 9'unda (%69), subhyaloid kanaması olan 9 olgunun 8'inde (%89) ve aşırı fibrovasküler proliferasyonu olan 6 olgunun 4'unda (%66) anatomik başarı elde edildi. Fonksiyonel başarı 103 olgunun 64'ünde (%63) elde edildi. Vitreus kanaması olanların 48'inde (%67.6), traksiyonel dekolmanı olanların 5'inde (%38.5), subhyaloid kanaması olanların 8'inde (%89) ve aşırı fibrovasküler proliferasyonuluların l'inde (%16) fonksiyonel görme elde edildi. En sık postoperatif komplikasyonlar 29 olguda katarakt ve 27 olguda postoperatif kanama idi. Sonuç: Vitreus kanaması proliferatif diabetik retinopatide en sık vitrektomi endikasyonu aynı zamanda en iyi anatomik ve görsel başarı elde edilen durumdur. Preoperatif traksiyonel makula dekolmanı ve aşırı fibrovasküler proliferasyon varlığında anatomik ve görsel prognoz daha kötüydü.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Purpose: To evaluate the results of pars plana vitrectomy for complications of proliferative diabetic retinopathy. Patients and Methods: In Ondokuz Mayıs University Faculty Of Medicine Department of Ophthalmology, between February 2000-September 2003, 114 eyes of 99 patients who were operated because of complications of proliferative diabetic retinopathy were retrospectively evaluated. Twelve eyes of 1 1 patients who were not followed-up for at least one month were excluded. The remaining were evaluated from anatomical, functional success and complications points of veiw. The anatomic success was accepted if the optic axis was clear and the retina was attached. The functional success was achieved if the visual acuity was eaqual or more than 0.05. The average age of 88 patients was 56.19 ± 8.99 (27-77 years) years, of whom 57 were females and 31 were males. The mean postoperative follow-up period was 14.12 ± 11.90 (1-24 months) months. With 71 (%69) of 103 eyes vitreous hemorrhage constitutes the main indication for pars plana vitrectomy. Results: According to the last follow-up period, the anatomic success was found in 83 (80.6%) of 103 eyes. It was also in 59 (83%) of eyes with vitreous hemorrhage. The anatomical improvment was in 9 (69%) of 12 eyes with tractional macula detachment, in 8 (89%) of 9 eyes with subhyaloid premacular hemorrhage and in 4 (66.6%) of 6 eyes with progressive fibrovascular proliferation. The functional success rate achieved among all groups was 63% (65 of 103 eyes). 48 (67.6%) of 71 eyes with vitreous hemorrhage, 38.5% (5 of 13 eyes) in eyes with tractional macula detachment, 89%) (8 of 9 eyes) in eyes with subhyaloid premacular hemorrhage and 16% (1 of 6 eyes) in eyes with progressive fibrovascular proliferation had a functional success. The most common postoperative complications were cataract in 29 eyes (28%) and vitreous rehemorrhage in 27 eyes (26%). Conclusion: Vitreous hemorrhage is the most frequent indication of vitrectomy in proliferative diabetic reinopathy at the same time has the best postoperative anatomical and functional success rate. The presence of tractional detachment and fibrovascular proliferation indicate a poor anatomical and functional prognosis.