Çankırı Sanayi Sitesinde çalışan çocuklar ve çalışma koşulları
Working children and working conditions in Çankırı Industrial Site
  1. Tez No: 157008
  2. Yazar: MEHMET ALİ AKYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZLI ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan çocuklar, çalışma koşulları, sağlık eğitimi, Working Children, working conditions, health education 36
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET ÇANKIRI SANAYİ SİTESİNDE ÇALİŞAN ÇOCUKLAR VE ÇALIŞMA KOŞULLARI Çalışmanın amacı, Çankırı sanayi sitesinde çalışan çocuklar ve çalışma koşullarının değerlendirilerek sorunların saptanması ve sorunların çözümünde Sağlık Eğitiminin yerinin tartışılmasıdır. Araştırma, Çankırı sanayi sitesinde çalışan çocuklar ve çalışma koşulları ile ilgili sorunların değerlendirilmesine yönelik olarak yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma Çankırı sanayi sitesinde bulunan 120 işyerinde çalışan çocukları kapsamaktadır. Çocuklarla ilgili bir kayıt bulunmadığından çalışan çocukların tam sayısı bilinmemektedir. Çocuklarla yapılan ön görüşmede araştırmaya katılmak isteyen çocukların sayısı belli olmuş, çalışan kırk yedi çocuk araştırmaya katılmıştır. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, Çalışan Çocuklar Bölümü ile İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Grup Başkanlıklarının ILO ve IPEC ile gerçekleştirdiği“Çalışan Çocuklar için Bilgi Formu”nda yapılan değişikliklerle oluşturulan yeni bir form ile, araştırmacı tarafından çalışan çocuklarla yüz yüze görüşerek elde edilmiştir. Ayrıca bazı sorular için, çocukların ifadelerinin yanı sıra, araştırmacı gözleminden de yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS (Statistical Program for Social Sciences) v.10.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yanılma olasılığı 0.05 olarak alınmıştır. İstatistiksel önemlilik testleri olarak ki-kare ve McNemar testi kullanılmış, ayrıca frekans dağılım tabloları yapılmıştır. Çalışan çocukların büyük bölümü 15-16 yaşındadır ve oto-tamirinde çalışmaktadır. Çalışma süresi ortalama 9-12 saattir. Çocuklar hem öğrenimini sürdürmekte hem de çalışmaktadır. Okul seçimindeki en belirgin ölçüt, meslek sahibi olmaktır. Çocukların büyük bir bölümü işe yeni başlamış olup, bir yıl ve daha kısa bir süredir çalışmaktadır. Çocukların arasında, temizlik ve asıl işi yapanların sayısı en düşüktür. Çalışma süresi, yasal süreden fazladır. Çocukların % 34.0'ı iş kazası geçirmiştir. İlk sıradaki iş kazası el-kol yaralanmasıdır. Çocukların büyük bir bölümü, nesnel olmayan risk faktörlerini ya bilmemekte ya da bilmez görünmektedir. İfadelerin geçerli varsayılması koşulu ile, çalışma koşullan ve yapılan işle ilgili yeterli önlem alınmadığı görülmektedir. İşe giriş ve periyodik muayeneler yeterli düzeydeyapılmamaktadır. Asıl işi yapan çocukların % 60'ı 17-18 yaşındadır. Çalışan çocukların büyük bölümünün sosyal güvencesi bulunmamaktadır. İş kazası ile ilişkili faktörlerin asıl işin yapılması, çalışma saati, çalışma süresi ve korunmaya yönelik bilgi alma olduğu görülmektedir. Bir sağlık eğitim programı geliştirilirken, bu sonuçların amaçların oluşturulmasında yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY WORKING CHILDREN and WORKING CONDITIONS in ÇANKIRI INDUSTRIAL SITE The study was planned to determine the problems by evaluating the working conditions and discuss the role of health education in solving the problems. It was a descriptive epidemiologic study in order to define the problems of working children and conditions, in Çankırı Industrial Site. The research included children, working in 120 job sites. The exact number of working children was not known because no vital data were found. During pre- interview with children, it was determined that forty-seven of them wanted to participate in the study. So, the group of the study covered forty-seven children. The questionnaire was developed in accordance with another form, which was called“Information Form for Working Children”developed by the Ministry of Social Security and Working, General Directorate of Working Section and ILO and IPEC. The researcher made observations in some cases, in addition to children's expressions. Data were analysed by SPSS v. 10 packet program. The probability of chance was accepted as 0.05. Tests of Chi-square and McNemar, also frequency tables were used in representation of data. An essential part of working children, is 15-16 age and work in car repair. They work 9-12 hours a-day. They both work and go to school. The preference of school, depends on their carrier. They have recently begun to work and have been working for one year and/or less than one year. Among children, the number of the children cleaning and doing the main job is the lowest. The duration of working hours is above the legal duration. The 34 percent of them, had an accident because of work they did. Hand-arm injury takes the lead. Almost all working children either do not know inappearant risk factors or seem not know. It is observed that it is not taken enough prevention for working conditions and for the work, when children's expressions are accepted true. Periodic examinations and the examinations performed before starting to work, are not applied at an expected level. The 60 percent of children, doing the main work are in 17-18 age. The important part of the children work without social security. Doing ther main work, working hours a-day, 35working duration and getting information about prevention, are the factors which are related to work accident. When developing a curriculum of health education, these factors expressed above, will be helpful in building the goals of the program.