Pigmentli bazalyomların klinik, dermaskopik ve histopatolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, dermatoscopic and histopathologic features in pigmented basaliomas
- Tez No: 157051
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEBNEM ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermatoscopy, Basalioma, Pigmented basalioma 70
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Dermatoskopi yöntemi, nonmelanositik pigmentli deri dökülerini melanositik pigmentli deri dökülerinden ayırmada çok önemli bir yere sahip, kolay uygulanabilen ve hızlı sonuç veren, hasta ve hekim için risksiz bir tanı yöntemidir, özellikle nonmelanositik pigmentli deri dökülerinde %100'e yakın tanısal duyarlılık oranı ile önemli bir preoperatif değerlendirme yöntemi olarak gündeme gelmektedir. Bu çalışmada, 32 pigmentli bazalyoma dermatoskopik ve histopatolojik özellikleri ile değerlendirilerek, dermatoskopik bulguların histopatolojik karşılık korelasyonu araştırılmıştır. İncelenen dökülerde dermatoskopik olarak belirlenen dallanan vaskuler yapı, ulserasyo, akça ağaç benzeri görünüm ve mavi-gri globuller başta olmak üzere bulguların büyük çoğunluğu histopatolojik olarak da gösterilmiştir. Deri bilim yazınında bildirilmiş verilerle uyumlu şekilde dermatoskopik olarak en sık mavi-gri alanlar, dallanmış vaskuler yapı, ulserasyo, multipl mavi-gri globuller, akça ağaç benzeri görünüme rastlanmıştır. Bu özgün dermatoskopik özellikler dışında sarı-kahverengi görünüm, sarı-beyaz görünüm de dermatoskopik incelemelerde sık olarak izlenmiştir. Pigmentasyonun histopatolojik düzeyde sıklıkla bazaloid tumor adaları ve stroma içinde eş zamanlı yerleştiği dikkati çekmiş ve bununla birlikte epidermiste yer alan hiperplastik melanositlerin de pigmentasyodan sorumlu olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda pigmentli bazalyoma için belirlenmiş özgün dermatoskopik bulguların yüksek oranda tanımlanmış histopatolojik bulgularla uyumluluk gösterdiği ve dermatoskopinin pigmentli bazalyoma tanısında histopatolojik incelemeye gereksinimini azaltarak hızlı ve etkin şekilde tanı ve ayırıcı tanı yapılmasına olanak verdiği sonucuna varılmıştır. Açarsözcükler: Dermatoskopi, Basalioma, Basalioma pigmentosa. 69
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dermatoscopy is a practical, rapidly resulting and effective tecnique which has an important role in distinguishing melanocytic pigmented skin lesions from nonmelanocytic pigmented skin lesions. As it has an approximately %100 diagnostic accuracy rate, dermatoscopy is accepted as the most important preoperative assesment method. In the present study, 32 pigmented basalioma lesions were examined dermatoscopically and histopathologically, and correlation-comparison between dermatoscopic and histopathologic finding were evaluated. The histopathological counterparts of most of the dermatoscopic findings, especially arborizing telangiectasia, ulceration, maple leaflike areas and multiple blue-gray globules were also found on histopathological specimens. Rather than these specific dermatoscopic features yellow-brown areas, yellow-white areas are also frequently found dermatoscopically. On histopathological examination of pigmented basaliomas, melanin accumulation was seen mostly in the basaloid tumor nests and stroma, besides the pigment accumulation in the hyperplastic melanocytes that is found in the overlying epidermis. At the end of the study dermatoscopical findings and results of the correlation of dermatoscopical and histopathological findings were found to be in accordance with the data reported in the literature before. In conclusion, dermatoscopy provides a rapid and efRcent diagnosis and differential diagnosis for pigmented basalioma as well as diminishing the necessity for histopathologic examination.