Evolutionary foundations of creative impulse and the judgments of aesthetic experience
Yaratma içtepisi ve estetik deneyim yargılarının evrimsel temelleri
  1. Tez No: 789241
  2. Yazar: ZEYNEP SEDA OĞURTANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Evrimsel Estetik, Renk, Sanat, Seçilim, Duyu, Algı, Estetik, Evrim, Beğeni, Güzel, Epigenetik, Genetik, Evolutionary Aesthetics, Color, Art, Selection, Sense, Perception, Aesthetics, Evolution, Appreciation, Beauty, Epigenetics, Genetics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
“Yaratma İçtepisi ve Estetik Deneyim Yargılarının Evrimsel Temelleri”başlıklı tez çalışması“yaratma içtepisi ve estetik deneyim yargıları evrimsel temellere dayanır”hipotezi üzerine kurulmuştur. Çalışmanın amacı; sanatsal yaratma içtepisi ve estetik deneyim yargılarının sağ kalımsal, varoluşsal nedenselliklerini evrimsel eksende açıklamak ve aralarındaki evrimsel neden-sonuç ilişkilerini ortaya koymaktır. Beğenme içgüdüsü ve yaratma içtepisini motive eden evrimsel temeller nelerdir? İnsan doğasına her alanda açıklık getiren bir teori olan evrim teorisi sanatsal yaratıma götüren mekanizmaları ve estetik algımızın gelişmesinde etkili olan mekanizmaları da açıklamakta yardımcı olabilir mi? Bu soruları merkeze alan tez çalışması sanat, biyoloji ve felsefe bilimlerden faydalanarak disiplinler arası bir metodla geliştirilmiştir. Görsel ve basılı literatür taranmış, insan dışındaki hayvanlarla yapılmış olan deney ve çalışmalar incelenmiştir. Sonuçta sanatsal eylemlerin temelinde yer alan beğenme yargısının ve beğendirme isteğinin, canlıların sağ kalımsal ve varoluşsal mücadelelerinin ana davranışı olan seçme-seçilme, yönelme-kaçınma davranışlarında yattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The dissertation study titled“Evolutionary Foundations of Creation Instinct and Aesthetic Experience Judgments”is based on the hypothesis that“creative instinct and aesthetic experience judgments are based on evolutionary foundations”. The aim of the study is to explain the survival and existential causality of artistic creation insight and aesthetic experience judgments on the evolutionary axis and to reveal the evolutionary cause and effect relationships between them. What are the evolutionary foundations that motivate the instinct of love and the instinct of creation? Is the theory of evolution that clarifies human nature in every field able to help explain the mechanisms that lead to artistic creation and the mechanisms that are effective in the development of our aesthetic perception? The dissertation study, which focuses on these questions, was developed with an interdisciplinary method by using art, biology and philosophy sciences. Visual and printed books and articles were read, and experiments and studies conducted with animals other than humans were examined. As a result, it has been observed that the judgment of appreciation and the desire to be appreciated, which are the basis of artistic actions, lie in the selection, and orientation and avoidance behaviors, which are the main behaviors of the survival and existential struggles of living beings.