Kısa dönem antrenmanın trombosit fonksiyonları ve total antioksidan kapasite üzerine etkileri
Effects of short-term exercise training on platelet function and plasma total antioxidant status
  1. Tez No: 157125
  2. Yazar: ALİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ MURAT ZERGEROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, kısa dönem antrenman, trombosit agregasyonu, trombosit fonksiyonu, total antioksidan kapasite 58, Exercise, platelet aggregation, platelet function, short-term training, total antioxidant status 59
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kısa Donem Antrenmanın Trombosit Fonksiyonları ve Total Antioksidan Kapasite Üzerine Etkileri Trombositlerin koroner kalp hastalığı dahil olmak üzere pek çok hastalığın patofizyolojisinde yer aldığı bilinmektedir. Bu nedenle çeşitli patolojilerde artmış trombosit aktivasyonunun engellenmesi tedavi yaklaşımlarının temel hedeflerinden birisidir. Fiziksel antrenmanın trombosit fonksiyonlarına etkisi tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, son dönemde yapılan bazı çalışmaların sonuçlan orta şiddette düzenli fiziksel egzersizin trombosit aktivasyonunu azalttığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte oksidatif strese neden olan egzersizin plazma redoks durumunu değiştirerek trombosit fonksiyonlarını etkileyebileceği ve vücudun antioksidan savunmasının fiziksel antrenman durumuyla ilişkili olduğu da düşünülmektedir. Sunulan çalışma kısa süreli bir antrenman programının plazma total antioksidan kapasitesini artırarak trombosit cevaplarını azaltmaya yetip yetmeyeceğini ve total antioksidan kapasite (TAS) ile trombosit aktivasyonu arasında ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak üzere planlandı. Erişkin erkek Sprague-Dawley sıçanları rastgele kontrol ve kısa dönem antrenman gruplarına ayrılarak kısa dönem antrenman grubuna koşu bandında üç gün ardışık 25 m/dk hızda 30 dk. koşu yaptırıldı. Son koşunun bitmesinden yirmidört saat sonra kan örnekleri alınarak tam kanda ADP ve kollajenin indüklediği trombosit maksimum agregasyon hızları ve trombosit ATP sekresyonu agregometre kullanılarak ölçüldü. Plazmada TAS düzeyleri Miller'in yöntemine göre ölçüldü. Kontrol grubuyla kıyaslandığında kısa dönem antrenman grubundaki sıçanlarda plazma TAS düzeyi yüksek, ADP'nin indüklediği trombosit ATP sekresyonu ise düşük bulundu. Bu iki değer arasında anlamlı negatif bir korelasyon saptandı. Antrenman trombosit agregasyon cevaplarında ve kollajenin indüklediği ATP sekresyonunda anlamlı bir değişikliğe yol açmadı. Çalışmanın sonuçlan kısa dönem antrenman ile bile plazmadaki antioksidan savunmanın güçlenebileceğim, ve bu güçlenmenin kısmen de olsa egzersize bağlı trombosit duyarlılığının azalmasıyla ilişkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Short-Term Exercise Training on Platelet Function and Plasma Total Antioxidant Status It is clear that platelets are implicated in the pathophysiology of a variety of conditions including coronary heart disease. Therefore prevention of enhanced platelet activation is one of the major targets of therapeutic strategies. Although no valid conclusion can be drawn on the effects of physical training on platelet functions, results of some recent studies have clearly shown that long-term regular physical training of moderate intensity reduces platelet activations both at rest and in response to intense exercise. On the other hand, causing oxidative stress, exercise changes redox status of the plasma which may also interfere platelets, and antioxidant defenses of the body appear to be modulated by the state of physical training. The present study was undertaken to seek whether a short- term training protocol is capable of increasing plasma total antioxidant status (TAS) and desensitising platelets and to elucidate a possible relationship between plasma TAS and platelet responsiveness. Adult male Sprague-Dawley rats were randomly divided into short-term training and control groups. Rats in the short-term training group were subjected to an exercise protocol consisted of three bouts of treadmill running on three consecutive days for 30 minutes at 25 m/min. Blood samples were taken twenty four hour after the end of last bout of exercise. ADP and collagen-induced maximal platelet aggregation rates and platelet ATP release were measured in whole blood using an aggregometer. Plasma total antioxidant status were measured in plasma according to the Miller's method. Compared with control group, trained rats had higher plasma TAS and lower ADP-induced platelet ATP release. A negative correlation was seen between plasma TAS and ADP-induced ATP release from platelets. Exercise protocol did not elicit any statistically significant changes in aggregation response and collagen-induced ATP release. Findings of the study suggest that even short-term training may enhance antioxidant defences in plasma and this improvement, not enough to inhibit aggregation may play a role in incomplete desensitising of platelets.