Romatoid artritli hastalarda serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerine dinamik aerobik egzersizin etkileri
Association between dynamic exercise therapy and IGF-1 and IGFBP-3 concentrations in the patients with rheumatiod arthritis
- Tez No: 157133
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM ŞENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, dinamik egzersiz, IGF-1, IGFBP-3, Rheumatoid arthritis, dynamic exercise, IGF-1, IGFBP-3
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ill ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA SERUM IGF-1 VE IGFBP-3 DÜZEYLERİNE DİNAMİK AEROBİK EGZERSİZİN ETKİLERİ ÖZET Çalışmamızda romatoid artrit (RA) hastalannda dinamik egzersiz tedavisinin serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla 40 RA'li hasta iki gruba ayrılarak bir gruba dinamik egzersiz, diğer gruba da eklem hareket açıklığı egzersizleri verildi. 14 sağlıklı katılımcıdan oluşan kontrol grubuna da yine dinamik egzersiz protokolü uygulandı. Dinamik egzersiz protokolü; kalp hızı maksimum kalp hızının %60'ı olacak şekilde, treadmil üzerinde 20 dakikalık yürüme egzersizi şeklinde düzenlendi. Egzersizler 15 gün boyunca haftada 5 kez uygulandı. Tüm katılımcılara ait serum IGF-1 düzeylerini etkileyebilecek body mass index (BMI), gövde ve % yağ oranı değerleri tespit edildi. Tedavinin başlangıcında, 7. ve 15. günlerde RA'li hastalara ait sabah tutukluğu süresi, VAS'a göre ağrı değerlendirmesi, HAQ ile fonksiyonel değerlendirme ve Ritchie artiküler indeksi skorları ile tüm katılımcılara ait ESR, CRP, serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri kaydedildi. Hastalara ait sabah tutukluğu, HAQ, ESR ve CRP değerlendirmelerinde ve eklem hareket açıklığı egzersizleri uygulayan RA'li hastalarda ağrı ve Ritchie artiküler indeksi skorlarında tedavi süresince anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi. Dinamik egzersiz tedavisi uygulanan RA'li hastalarda ise ağrı ve Ritchie artiküler indeksi değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlendi. RA'li hastalarda dinamik egzersiz uygulamasıyla serum IGF-1 düzeylerinde anlamlı bir yükselme bulunurken, eklem hareket açıklığı egzersiz grubu ve sağlıklı kontrol grubunda düşme tespit edildi. IGFBP-3 düzeylerinde ise her üç grupta da anlamlı bir değişiklik bulunamadı. Çalışmamızda RA'li hastalarda dinamik egzersiz tedavisiyle istenmeyen bir etki ile karşılaşmadan, ağrı ve eklem hassasiyeti üzerinde olumlu etkiler elde edildiği ve serum IGF-1 düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir. RA'li hastalarda dinamik egzersiz tedavisinin moleküler etkileri henüz bilinmemektedir. Dinamik egzersiz tedavisi ile ulaşılan IGF-1 artışı RA'te bu egzersiz formunun etkinliğini açıklamada muhtemel bir mekanizma olabilir.
Özet (Çeviri)
IV ASSOCIATION BETWEEN DYNAMIC EXERCISE THERAPY AND IGF-1 AND IGFBP-3 CONCENTRATIONS IN THE PATIENTS WITH RHEUMATOID ARTHRITIS SUMMARY We aimed to evaluate the relationship between short-term dynamic exercise therapy and serum insulin-like growth factor- 1 (IGF-1) and insulin-like growth factor binding protein-3 (IGFBP-3) levels in the patients with rheumatoid arthritis (RA). Fourty RA patients were randomly assigned to two groups: (group 1) dynamic exercise programme on a treadmill while the heart rate was maintained at 60% of the age predicted maximum heart rate, (group 2) range of motion (ROM) exercise programme. Also healthy participants carried out the same dynamic exercise protocol and comprised the control group.(group 3). The exercise frequency was 5 sessions per week for 2 weeks. Morning stiffness duration, pain(VAS), Stanford health assessment questionnaire (HAQ) and Ritchie articular index were evaluated in the RA patients. BMI calculated and body composition related parameters ( trunk fat and % fat ) were evaluated at baseline using dual energy x-ray absorptionmetry (DEXA). Also, we recorded the levels of erythrocyte sedimentation rate, serum C-reactive protein, IGF-1 and IGFBP-3 in all of the subjects. Clinical and laboratory assessments of the participants were determined before, at the seventh and fifteenth days of treatment. There were no significant changes in morning stiffness duration and FIAQ during the two exercise programme in both RA groups. The pain evaluation and Ritchie scores were significantly improved by the dynamic exercise treatment RA patients. The important increases were recorded on circulating IGF-1 in dynamic exercise group with RA although IGF-1 levels showed a significant decrease in the other patients. In the healthy control group, serum IGF-1 levels showed a decline after exercise, however theses changes were not statistically significant,except at the first week. Also no significant changes were observed on serum IGFBP-3 levels in three groups. Our results suggest that dynamic exercise therapy increases serum IGF-1 levels in RA patients. The maniplation of serum IGF-1 levels by dynamic exercise therapy might indicace the benefical effects of dynamic exercise in RA patients.