Behçet hastalığında klinik parametrelerin yaşam kalitesi ile ilişkisi
The correlation of clinical parameters with quality of life in Behçet's disease patients
- Tez No: 157132
- Danışmanlar: PROF.DR. SAFİYE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Quality of Life, Behcet's Disease, Behcet's Disease Current Activity Form (BDCAF), Nottingham Health Profile (NHP) 38
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
8. ÖZET Yaşam kalitesi, sağlık alanında gün geçtikçe önem kazanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Sık görülmeleri ve kronik seyirleri dolayısı ile önemli toplumsal sağlık sorunlarının başında gelen kas-iskelet sistemi sorunlarının izleminde yaşam kalitesi ölçümü, hem hastalık sürecini hem de tedavinin etkilerini değerlendirmede hastanın görüşünü yansıtan değerli bir parametredir. Çalışmamızda Behçet Hastalığı'nın yaşam kalitesi üzerine olan etkisini araştırıldı. Yaşam kalitesinin değerlendirimi amacıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Behçet Hastalığı Multidisipliner Tanı ve Tedavi Ünitesi'nde takip edilen, Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu kriterlerine göre tanı konmuş 93 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların hastalık aktivitesini değerlendirmek için Behçet Hastalığı Aktivite formu (Behçet Disease Current Activity Form- BDCAF) kullanıldı. 90 tane sağlıklı kişi kontrol grubu olarak belirlendi. Yaşam kalitesi değerlendirimi için Nottingham Sağlık Profili (Nottingham Health Profile-NHP) yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. Behçet Hastalığı'nda hastalık aktivasyonuyla yaşam kalitesinin azaldığı saptandı. Çalışmada ağrının yaşam kalitesini azaltan önemli etkenlerden biri olduğu saptandı. Ağrının hastalık aktivitesinin göstergelerinden biri olabileceği düşünüldü. Artralji ve oral aftın hastanın yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkili olduğu görüldü. Sonuç olarak, hastalık aktivitesine bakılmaksızın, Behçet hastaları ile kontrol grubu normal bireyler yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldığında, NHP'nin tüm alt bölümlerinde, hasta grubunun yaşam kalitesinin daha düşük olduğu görüldü. 37
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY THE CORRELATION OF CLINICAL PARAMETERS WITH QUALITY OF LIFE IN BEHCET'S DISEASE PATIENTS Quality of life becomes a concept which has a growing interest in the field of medicine. Musculoskeletal disorders are an important public health problem due to their frequency and chronical course. Quality of life is a valuable parameter reflecting patient's opinion in evaluation of both disease course and effects of treatment. In this study we investigated the effects of Behcet's disease on quality of life. In order to evaluate quality of life, 93 patients which have been diagnosed according to criteria of International Study Group of Behcet's Disease and followed up in Behcet's Disease Multidisciplinary Diagnosis and Treatment Unit, Ankara University School of Medicine. Behcet's Disease Current Activity Form (BDCAF) was used to assess the disease activity of patients. 90 healthy subjects were selected as control group. Nottingham Health Profile (NHP) was used to assess quality of life. There was a negative correlation between disease activity and quality of life. We found that pain was a significant factor decreasing quality of life. Pain seemed to be a good indicator for disease activity. Arthralgia and oral ulceration had a negative effect on patients' quality of life. As a conclusion, we found that quality of life of patients with Behcet's disease was lower compared to the control group in all sections of NHP without considering disease activity.