Farklı çaptaki sinirlerin onarımında yeni bir teknik: Epinöral uç-içe nörorafi (sıçanlarda elektrofizyolojik ve sterolojik ve sterolojik çalışma)
  1. Tez No: 157206
  2. Yazar: HAKAN ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KARACALAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir onarımı, sinir rejenerasyonu, reinervasyon VI, Nerve repair, nerve regeneration, reinnervation vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Rekonstrüktif mikrocerrahide hacim replasmanı yanında fonksiyonel onarım da planlandığında nörovasküler flepler tercih edilmektedir. Sinir onarımı yaparken alıcı alandaki sinirle aktarılan doku siniri arasındaki çap uyumsuzluğu rejenerasyonu olumsuz etkilemektedir. Tarafımızdan geliştirilen ve epinöral uç-içe onarım adım verdiğimiz yöntem, çap uyumsuzluğunu giderip, aksonal rejenerasyonu hızlandınp, aksonal oryantasyona yardımcı olmak amacıyla düşünülmüştür. Bu amaçla planlanan çalışmada 20 adet Wistar Albino dişi rat kullanılmıştır. Siyatik çentikten popliteal yağ yastığına kadar siyatik sinir, tibial sinir ve peroneal sinir çevre dokulardan serbestleştirildi. Hayvanlar iki gruba ayrıldı; I. grup: çapı küçük olan peroneal sinir, çapı büyük olan tibial sinire sürüre edilmiştir. Hayvanların bir bacağına primer epinöral onarım diğer bacağına epinöral uç-içe onarım yapılmıştır ( n=10 ). II. grup: çapı büyük olan tibial sinir çapı küçük olan peroneal sinire aym yöntemlerle sütüre edilmiştir ( n=10 ). îki grup olarak planlamamızın nedeni, çap farklılığının her iki durumdaki sonuçlarını araştırmaktır. Postoperatif 90. günde siyatik sinir ve dallarının diseksiyonu yapılarak sinir iletim hızlan ve aksiyon potansiyeli amplitüdler ölçüldü. Ölçüm sonrası histomorfolojik değerlendirme için onarım yapılan sinirler çıkarıldı. I. grupta deney tarafında iletim hızı, miyelin kalınlığı, miyelin kalmlığı/akson çapı ve sinir lifi/akson çapı oranları sayısal olarak daha iyi, amplirüd, akson sayısı ve akson çapı düşük iken fark istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). II. grupta deney tarafında, onarım hattı distalinde akson sayısı, miyelin kalınlığı ve akson çapındaki azalma daha az miyelin kalınlığı/akson çapı ile sinir lifi/akson çapı oram daha fazlaydı. Farklar istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). İletim hızı (p0.05) değerleride deney tarafında yüksekti. Deney tarafındaki değerlendirme sonuçları daha iyi olmasına rağmen varyans geniş olduğundan bazı değerler istatiksel olarak anlamsızdı. Epinöral uç-içe onarım tekniğinde oluşturulan epinöral tüp, sinir uçları arasında çap uyumunu sağlarken, onarım hattından akson kaçışım ve nöroma oluşumunu önlemektedir. Daha az sütür kullanıldığı için yabancı cisim reaksiyonu ve fibrozis daha azdır. Onarım hattı sütür alanından uzakta olup epinöral tüp, sinir uçlarını skar dokusu invazyonundan korumaktadır. Aksonal sıvı ve nörotrofık faktörler korunduğu için rejenerasyon ve akson yönlenmesi için optimal mikroortam sağlanmaktadır. Bu nedenle çap uyumsuzluğu olan sinirlerin koaptasyonunda epinöral uç-içe onarım tekniği, daha hızlı ve daha kaliteli rejenerasyon sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In reconstructive microsurgery, neurovascular flaps are preferred when functional restoration is also desired as well as volume replacement. When performing a neuroraphy, size discrepancy between the recipient nerve and nerve of the tissue transferred is a commonly encountered problem and has an impeding effect on the regenerative process. Epineural end-in-end repair, a method developed by us, has been designed for overcoming any possible size discrepancies, accelerating axonal regeneration, and facilitating axonal orientation. In the study planned for this purpose, 20 female wistar albino rats were used. From the sciatic notch to the popliteal fat pad; sciatic, tibial and peroneal nerves were freed from the surrounding tissues. The animals were divided into two groups; Group I: Peroneal nerves were sutured to the tibial nerves which have larger diameters. Primary epineural repair was performed in one leg, and epineural end-to-in repair in the other for each of the animals (n=10). Group II: Tibial nerve was sutured to the peroneal nerve, which has a lesser diameter, in the same manner as for group I (n=10). The reason for us to plan in two individual groups was to evaluate the consequences o f t he s ize d iscrepancies i n e ither o f t he s ituations. I n t he 90th postoperative day, sciatic nerves and its branches were dissected and nerve conduction velocities and action potential amplitudes were measured. Following measurements, repaired nerves were removed for histomorphological evaluation. In group I, study side demonstrated better conduction velocities, myelin thickness, myelin thickness/axonal diameter and nerve fiber diameter/axonal diameter ratios; while amplitude, axon quantity and axonal diameter were less, nevertheless, the difference was statistically insignificant (p>0.05).In group II, study side demonstrated a smaller decrease in axon quantity, myelin thickness and axonal diameter distal to the neuroraphy, while myelin thickness/axonal diameter and nerve fiber diameter/axonal diameter ratios were higher. The differences were not statistically significant (p>0.05). Conduction velocities (p>0.05) and amplitude (p>0.05) were also higher in the study side. Although evaluation results were better in the study side, some values were statistically insignificant due to the broadness of the variance. The epineural tube which is prepared during epineural end-in-end repair establishes the adaptation of the discrepent ends, while it prevents axonal escape and neuroma formation on the repair site. Since a lesser amount of suture material is used, foreign body reaction and fibrosis is likewise less. Coaptation site is different than of the s uturation s ite, and epineural VIItubing protects the nerve ends from the invasion of scar tissue. Since axonal fluid and neural factors are preserved, an optimal micro milieu is established for regeneration and axonal re-alignment. For these reasons, epineural end-to in repair technique provides a rapid and optimal regeneration in coaptation of nerves with size discrepancy.