Klasik tek tek ve üç adet horizontal matris sütür uç uca mikrovasküler anastomoz tekniklerinin epigastrik flep perfüzyonuna etkisinin lazer dopler akımölçer ile karşılaştırılması (deneysel çalışma)
  1. Tez No: 157207
  2. Yazar: İBRAHİM ORAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ETHEM GÜNEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrovasküler anastomoz, üç adet horizontal matris sütür, anastomoz hattı lümen çapı, epigastrik ada flebi, lazer dopler akımölçer, permzyon X, Microvascular anastomosis, three horizontal matress sutures, anastomotic lumen diameter, epigastric island flap, laser doppler flowmeter, perfusioa xm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Giriş Serbest flep transferlerinde basan; mikrovasküler teknik ve flebin ameliyat sonrası takibine bağlıdır. Mikrovasküler cerrahi ameliyatlarında, anastomoz tekniği olarak çoğunlukla alto standart (gold standard) olarak kabul edilen klasik sekiz sütürlü uç uca anastomoz tercih edilir. Ancak, çeşitli klinik ve deneysel çalışmalarda klasik anastomoz tekniğinden başka anastomoz teknikleride uygulanır ve bu tekniklerinin tümen çapına etkisi birbirinden farklıdır. Mikrovasküler klemp salmımmdan sonra, anastomoz geçirgenliğin kontrolünde ve ameliyat sonrası serbest flep takibinde monitörizasyon oldukça önemlidir. Serbest Fleplerin takibinde klinik ve aletsel yöntemler kullanılabilir. Lazer dopler akımölçer (Laser doppler flowmetry), flep takibinde güvenle kullanılan aletsel yöntemlerden birisidir. Amaç Bu deneysel çalışmada, iki farklı anastomoz tekniğinin flep perfuzyonununa olan etkisini lazer dopler akımölçer ile karşılaştırdık. Böylece microcerrahinin üç önemli unsurunu (Anastomoz tekniği, flep ve aletli yöntem ile monitörizasyon) çalışmamızda kullanmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Deneysel çalışmamızda 50 adet sıçanı 4 gruba ayırdık. Grup 1 de, epigastrik ada flebini eleve ettikten sonra sadece femoral arteri disseke ettik. Anastomoz yapmadık. Grup 2 de, epigastrik ada flebi pedikülünün proksimalinde, femoral arterde mikroklips ile 30 dakika süre ile kan akımını kestik (iskemi). Grup 3 de, epigastrik ada flebi pedikülünün proksimalinde femoral arterde klasik uç uca anastomoz yaptık. Grup 4 de ise femoral artere yeni geliştirdiğimiz anastomoz tekniği ile uç uca anastomoz yaptık. Yeni anastomoz tekniği, damar uçlarına lümenin yansı kadar 120 derece aralıkla tam tabaka üç adet insizyon yapılarak, oluşan vasküler fleplerin üç adet horizontal matris sütür ile birleştirilmesiyle yapıldı. Çalışmamızda femoral vene herhangi bir cerrahi işlem yapmadık. vmAnastomoz yapılan gruplarda (Grup3, 4) anastomoz geçirgenliğini sağma testi ile kontrol ettik. Anastomoz sonrası 30.dakika, öO.dakika ve 21. günde lazer dopler akımölçer (Periflux 2B, Perimed, Stockholm, îsveç) ile birleşik prop kullanılarak ada flebinin üç noktasından (A3,A2,A1) perfüzyon ölçümü (PU) yaptık. Anastomoz yapılmayan kontrol grubunda (Grupl) ve iskemi grubunda (Grup 2), grup3 ve 4 ile aynı zamanlarda perfözyon ölçtük. 21. günde histopatoloji için anastomoz hatlarından doku örnekleri aldık ve anastomoz hatlarının lümen çaplarını ölçtük. Ayrıca bu iki tekniği trombus formasyonu, intima ve media hasan, enflamasyon ve granülasyon yönünden karşılaştırdık. Bulgular Yapılan istatiksel değerlendirmede; kontrol grubu ile anastomoz yapılan grup 3 ve 4 arasında epigastrik ada nebi perfüzyonu bakımından anlamlı fark vardı (pO.Ol). İki anastomoz tekniğinin lümen çaplan arasındaki farkta anlamlıydı (pO.Ol). Ancak her iki anastomoz tekniği perfüzyonlan arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak, anastomoz yapılmayan kontrol grubunda perfüzyonun anastomoz yapılan grublara göre daha yüksek olduğu gözlendi Tartışma Anastomoz tekniklerinin lümen çaplan arasında anlamlı fark olmasına rağmen, anastomoz yapılan gruplarda epigastrik flep perfüzyon değerlerinin birbirine yakın olması, flep içi kan akımında anastomoz hattı lümen çapından başka kan akım paterni, anastomoz gerginliği, vazospazm, kan kaybı, anastomoz üzerindeki insizyonun sıkı kapatılması ve hematom gibi anastomoz hattına dış (eksternal) basınında önemli katkılarının olduğunu gösterir. IXSonuç Anastomoz teknikleri ile elde edilen lümen çaplan azalsa bile anastomoz hattından geçen kan miktan temel flep perfüzyonu için yeterli olabilir. Çünkü, belirli bir orandaki daralma perfüzyonu etkilemeden tolere edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction In free flap transfers, success depends on the microvascular technique, and postoperative follow-up of the defect. During microvascular surgical operations, classical eight-sutured end-to end anastomosis technique is usually preferred as the golden standard. On the other hand, in various clinical and experimental studies, anastomosis techniques other than the classical technique were used and the effects of these techniques on lumen diameter were different from each other. Once the microvascular clamp is released, monitorization is of cardinal importance fer evaluating the anastomotic patency and the postoperative follow-up of the free flap. For monitoring a free flap, clinical and instrumental means can be utilized. Laser doppler flowmetry is one of the safely employed instrumental metdods in flap monitorization. Objective In this experimental study, the effects of two different anastomotic techniques on flap perfusion were compared via laser doppler flowmetry. Thus, we purposed to use three important elements of microsurgery (anastomotic technique, flap and instrumental monitorization) within our study. Material and Method In our experimental study, 50 rats were divided into 4 groups. In group 1, epigastric island flaps were elevated and femoral arteries were dissected only. No anastomosis were performed. In group 2, the femoral artery proximal to the flap pedicle was clamped with a microclamp and blood flow was halted for 30 minutes (ischemia). In group 3, classical end-to-end anastomosis was performed on femoral artery proximal to the flap pedicle. In group 4, the femoral artery was end-to-end anastomosed via our novel technique. The novel anastomosis technique was performed via making three 120° apart apart full thickness incisions on each vessel end, each as long as half of the lumen XIdiameter, and uniting these vascular flaps with three horizontal matress sutures. In our studies, no process was undertaken concerning the femoral vein. In groups in which anastomosis was performed (Groups 3&4), anastomotic patency was checked via milking test. At 30 minutes, 60 minutes and 21 days following anastomosis, perfusion measurements (PU) from three spots on the flap islands were performed with a laser doppler flowmeter (Periflux 2B, Perimed, Stockholm, Sweden). In the group with no anastomosis (Group 1) and ischemia (Group 2), perfusion measurements were done at similiar intervals as groups 3 and 4. At day 21, tissue samples from the zones of anastomoses were harvested for histopathological analysis and anastomotic lumen diameters were measured. Also, these two techniques were compared for thrombus formation, intimal and medial damage, inflammation and granulation. Results In statistical analysis, there were significant differences between the control group and anastomosis groups 3 and 4 from the point of view of epigastric island flap perfusions(p0.01). The lumen diameters of each anastomotic techniques were also significantly different (p0.05). Resultantly, the perfusion was observed to be higher in the control group with no anastomoses performed than the anastomosis groups. Discussion The similiar epigastric flap perfusion values of the two anastomosis groups - despite the significantly different anastomotic lumen diameters suggest that blood flow through the flap is also influenced by factors other than the anastomotic diameter such as blood flow pattern, anastomotic tension, vasospasm, blood loss, and external pressure such as tight suturation of the skin overlying the anastomosis, and haematoma formation. xnConclusion Even if there is a decrease of the himen diameter following the application of an anastomotic technique, the blood flow through the anastomosis can suffice for basic flap perfusion; for narrowing to a certain extent can be tolerated without influencing the perfusioa