Lepramatöz lepralı hastalarda NKT hücrelerinin flow sitometrik yöntemlerle gösterilmesi
Flow-cytometric determination of NKT cells in lepramatous leprosy patients
  1. Tez No: 157234
  2. Yazar: FULYA İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Leprosy, NKT ceils, fiow-cytometry, lymphocyte culture
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Leprada hücresel immün cevap Th1 veya Th2 şeklinde farklılaşabilmekte ve klinik seyir tüberküloid veya lepramatöz lepra olarak şekillenmektedir. Kısacası hücresel imraünitedeki etkilenme derecesine göre hastalığın kliniği ortaya çıkar. Natural Killer T hücreler (NKT), NK reseptörlerini sunan T hücreler olarak tanımlanabilirler. NKT hücreler, çabuk uyarılmaları ve hızlı sitokin sentezleme yetenekleri ile hücresel immün cevap üzerine etki yapabilmektedirler. Bu çalışma lepramatöz lepralı hastalarda NKT hücrelerin etkisi olup olmadığını araştırmak amacıyla planlandı. İnaktif lepramatöz lepralı, yaşlan 25-80 (ortalama 60.00±14.43), tanı süreleri 4-55 (ortalama 30.66 ±17.42) yıl olan 11 'i kadın 29'u erkek olmak üzere toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Aym şekilde lepralı teması olmamış ve herhangi bir hastalığı olmayan yaş ortalaması (55.00±8.89) olan, 25'i erkek 15'i kadın 40 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak incelendi. Bu çalışmada flow-sitometrik yöntemle periferik kan NKT hücre oranları araştırıldı. Ayrıca M. leprae ekstraktı etkisindeki primer lenfosit kültürlerinde NKT hücre oranlan hesaplanarak basilin uyarısının oranlan nasıl etkilediği incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cellular response in leprosy make a difference as Thl and Th2 as a result clinical appearance is composed of lepramatous or tuberculoid leprosy. Natural killer T cells (NKT) are a subgroup of T cells, which express NK receptors and they have an effect on immune response in leprosy because they activate and produce cytokines quickly. In this study, it was aimed to research whether NKT cells have a role on lepramatous leprosy patients. A total of 40 patients (29 males, 1 1 females) with inactive lepramatous leprosy who's aged (60.00Ü4.43) as mean and their diagnosis years mean was (30.66 ±17.42). Forty healthy individuals (25 males, 15 females) who have no leprosy contact whose ages were (55.00±8.89) as mean evaluated. In this study, NKT cells ratio were investigated flow-cytometrically in peripheral blood of patients with leprosy and primary lymphocytes culture were stimulated with M. leprae extract, then cell ratio under stimulating effect were counted. In conclusion, NKT cell ratio in patients (%0.92±0.21) was found higher than controls (0.54±0.18). In addition under the effect of M.leprae extract NKT cell ratio (1.62±0.28) were increased almost two times according to peripheral blood cell ratio. This result showed that the stimulating of NKT cells can be therapeuticall approach in the future for protecting leprosy with immunomodulatory therapy.