Kayseri Doğum Evinde doğum yapan kadınlarda doğum sonu depresyon semptomları gösteren kadınların oranı ve etkileyen faktörler
The rate of postnatal depression symptoms and affecting factors at woman who gave birth at Kayseri Maternity Hospital
  1. Tez No: 157256
  2. Yazar: DEMET KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Postnatal Depression, Mother, Edinburgh Postnatal Depression Scale
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV KAYSERİ DOĞUM EVİNDE DOĞUM YAPAN KADINLARDA DOĞUM SONU DEPRESYON SEMPTOMLARI GÖSTEREN KADINLARIN ORANI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖZET Bu çalışma doğum sonu depresyon semptomları gösteren annelerin oranı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Kayseri Doğum Evi'nde doğum yapan 244 anneden oluşmuştur. Veri toplamak için tanıtıcı bilgi formu ve Edinburg Doğum Sonu Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Depresyon puanlan 13 ve yukarı olanlar doğum sonu depresyon semptomu gösteriyor olarak kabul edilmiştir. Veriler bilgisayarda değerlendirilmiş, istatistik analizinde ki-kare testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalamaları 25.1 ± 5.6 yıldır. Depresyon puanlan 13 ve yukarı olan kadınların oranı %21,7'dir. Annelerin kayınvalideleri ve kayınpederleri ile ilişkileri, ekonomik durumları, yeterli eş ve aile desteği görme, gebelikte ruhsal sıkıntı yaşama, gebeliğin planlı olup olmaması, gebelik öncesinde ruhsal hastalık öyküsü, gebelikte ruhsal hastalık öyküsü ve eşinde ruhsal hastalık öyküsü ile depresyon puanlan arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Doğum sonu depresyonunu önlemek için sağlık personelinin, özellikle ebelerin gebelik ve lohusalık izlemleri sırasında doğum sonu depresyon belirtileri ve risk faktörleri yönünden dikkatli olmaları gereklidir. Edinburg Doğum Sonu Depresyon Ölçeği kullanılarak, risk taşıdığı tespit edilen anneler psikiyatri kliniğine yönlendirilebilir. Anahtar Kelimeler : Doğum Sonu Depresyon, Anne, Edinburg Doğum Sonu Depresyon Ölçeği.
Özet (Çeviri)
THE RATE OF POSTNATAL DEPRESSION SYMPTOMS AND AFFECTING FACTORS AT WOMAN WHO GAVE BIRTH AT KAYSERİ MATERNITY HOSPITAL ABSTRACT This study was planned to determine the rate of postpartum depression symptoms and affecting factors at women, who gave birth. Our group consists 244 mothers admitted who gave birth at Kayseri Maternity Hospital. Data collection instruments were Edinburg Postnatal Depression Scale (EPDS) and introduction forms. It was accepted that women who have 13 and over depression points, postnatal depression symptom. Datas were evaluated with computer and for statistical analysis chi-square test used. According to evaluation results, mean age of women were 25.1 + 5.6 years. The percentage of the women with 13 and over depression points were 21.7%. But it was determined an important statistical association between depression points and relation with husband's mother and father, economic status, sufficient partner and family support, history of psychiatric disorder, history of psychiatric disorder in pregnancy and history of psychiatric disorder of husband. To prevent postnatal depression, health workers (especially midwifes) must be more carefull in evaluating symptoms and risk factors. EPDS was used for routine screening to determine mothers who has postnatal depression risks and direct them to a psychiatry clinic.