Kayseri il merkezinde çalışan hemşerilerde iş doyumu ve etkileyen faktörler
Job satisfaction for the nurses working in the province center Kayseri and affecting factors
- Tez No: 157255
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Doyumu, Sağlık Kuruluşu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin iş doyum düzeylerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Kayseri il merkezine bağlı özel ve kamu kurumlarında çalışan hemşireler araştırmanın evrenini oluşturmuş, örnekleme yapılmamıştır. Araştırma bölgesindeki 837 hemşireden 622'si (74.3) ile ilgili veriler değerlendirilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma grubundaki hemşirelerin genel iş doyum puanı 43.6 ±12.5 olarak düşük bulunmuştur. Hemşirelerin ücret boyutunda en düşük, ekip boyutunda en yüksek doyumda oldukları belirlenmiştir.36-40 yaş arasında olan hemşirelerin genel iş doyumu 49.9, 16-20 yıl hizmet süresi olan hemşirelerde 49.4 olarak bulunmuştur. SSK Hastanesinde çalışanlar ile servis hemşiresi olarak çalışanlarda doyum düzeyi düşük bulunurken, gece nöbeti tutmayanlar ile hafta sonu çalışmayanlarda doyum düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin yaş, birlikte yaşadıkları kişiler ve yer, çocuk sahibi olma, çocuk bakım sorunu, çalıştıkları kurum ve birimler, toplam hizmet süreleri, şu an bulunduğu kurumda çalışma süreleri, çalışma biçimleri, görevleri; çalışma düzenleri, gece nöbet, hafta sonu çalışma, haftalık çalışma süresi, meslek seçimi, mesleki görüş ve sağlık durum ve algılan iş doyumu üzerinde etkili değişkenler olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak Kayseri il merkezindeki özel ve kamu kurumlarında çalışan hemşirelerin iş doyumlarının düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been made in order to designate the factors that influence nurses'level of job satisfaction and also that influence of this satisfaction. The research is planned as a descriptive study. Nurses working in either private or public institutes in Kayseri province center comprise the study population, no sampling was done. Though there are 837 nurses in the research area, only the data related to 622 nurses were evaluated. Data of the research were collected through questionnaire method. The general job satisfaction mark of the nurses in the study group was found to be low, 43.6 ±12.5. It has been found out that the nurses was in the lowest satisfaction level from the point of salary, but in the highest satisfaction level from the point of team work. The general job satisfaction level of the 36 to 40 year old nurses was found to be 49.9, and that of the 16 to 20 year nurses was found to be 49.4. Although the job satisfaction level in the nurses working for SSK and in the nurses working in the wards was found to be low, the job satisfaction level in the nurses who dont work at nights and those who dont work at wekends was found to be higher. The influential variables on nurses's job satisfaction are designated as; their age, place and people they live with, having children or not, baby caving matter, total service process of institutes and units they work, working time of them at their present job, working styles of them, their duties, their working system, their night shift, weekend work, weekly working time, choice of occupation, occupational view and health condition & perception. It was concluded that the nurses who work in either public or private institutes in Kayseri have lower level of job satisfaction. Key. Words: Nurse, Job Satisfaction, Health Care lnstitions.