Kocaeli'deki kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerde yabancılaşma ve etkileyen faktörler
The alienation of nurses who work in puplic hospitals in Kocaeli and the related factors
- Tez No: 157300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY ETİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Alienation, nurse, health workers, hospitals, job satisfaction, working conditions n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Kocaeli' deki Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerde Yabancılaşma Ve Etkileyen Faktörler Bu araştırma Kocaeli'deki Kamu Hastanelerinde çalışan hemşirelerin yabancılaşma düzeyini ve yabancılaşmayı etkileyen etmenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kasım- Aralık 2003 tarihlerinde yapılmış kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Araştırmada örnek seçilmemiş olup tüm evreni oluşturan 729 kişiden 549'u (% 75.3) katılmıştır. Veri toplamada genel bilgilerin olduğu bir anket ile 27 sorudan oluşan bir yabancılaşma ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen ortalama yabancılaşma puanı 83.8±11.4 olarak bulunmuştur. Araştırmaya alman hastanelerden İzmit SSK Hastanesinde yabancılaşma puanları yüksek saptanmıştır. 30 yaş ve üstünde yabancılaşma puanı düşükken çocuğu olmayanlarda anlamlı olarak yüksektir. Mesleği isteyerek tercih edenler, aldıkları eğitimi çalışma hayatında kullananların ve bu mesleği sevdiği için tercih edenlerin yabancılaşma puanlan anlamlı olarak düşüktür. Nöbet usulü çalışanlarda, hizmet içi eğitim yapılmayanlarda ve hizmet içi eğitim aldığı halde uygulamada çok az kullandığım bildirenlerde yabancılaşma puanı yüksek; yöneticilik görevi olan ve istediği bölümde çalışanlarda düşük bulunmuştur. Sağlık durumunu kötü olarak bildiren ve iş doyumu düşük olan, kazancını yeterli olmadığım ifade edenlerde yüksek bulunmuştur. Sosyoekonomik değişkenler ile yabancılaşma arasında ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak yabancılaşmanın çalışma koşulları ve eğitimle ilişkili olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Yabancılaşma, hemşire, sağlık çalışanları, hastane, iş doyumu, çahşma koşullan
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Alienation Of Nurses Who Work in Public Hospitals in Kocaeli and The Related Factors This study was carried out to obtain the level of alienation of nurses who work in public hospitals in Kocaeli and to determine the factors which effect to the alienation. The cross-sectional study was conducted in November-December of 2003. Without sampling (n=729) all universe accepted the study, among them 549 people (75.3 %) have been participated. The measures were made by a questionnaire that was including the general information of the participant and the alienation scale consisting 27 questions. The mean alienation scare was found 83.8Ü1.4. the hospitals which has been taken in study izmit SSK hospital's alienation points were higher. 30 years old and olders alienation points were low but people who dont have any children whose alienation points was higher mean. People who demand and prefer their jobs by themselves and prefer this job because of their wishes alienation points were low in meaning. Working by alternately in duty education which dont make or the people who take in duty education but use very littile in practice who inform by these people's alienation points high, tehe people who have work of management and who work the department in which they want, their points are low. The alienation points have been found high in thew people who inform their health's bad and satiety of work is low, to declare their incomes aren't sufficient. Thee hasn't been attached a connection between the social-economic variables and the alienation. As a result there has been attached the alienation is concerning to the working conditions and the education.