İnsan fetuslarında dil papillalarının gelişiminin taramalı elektron mikroskobunda değerlendirilmesi
Elavation of development of human fetal lingual papillae by using scanning electron microscopy
- Tez No: 157321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: İnsan, fetus, dil papillaları, SEM, gelişim
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı taramalı elektron mikroskobu ile insan fetuslanmn dil papillalannın gelişimini ve morfolojik değişimlerini incelemektir. Birçok memeli dilinin dorsal veya lateral.yüzeyi üzerinde, filiform, fungiform, sirkumvallat ve foliat papilla olarak adlandırılan dört tip papilla bulunur. Bununla beraber, insan fetuslanmn dil papillalannın gelişimi detaylı şekilde incelenmemiştir. Biz, insan fetal gelişiminde filiform, fungiform ve sirkumvallat papillalann gelişimi sırasında oluşan ultrastrüktürel değişiklikleri inceledik. Üç ile sekiz ay arasında 24 adet insan fetusunun incelenmesinde taramalı elektron mikroskobu kullanıldı. Bütün çalışma dönemlerinde, filiform, fungiform ve sirkumvallat papillalar gözlendi. Fungiform papillalann ilk taslaklan filiform ve sirkumvallat papillalanmnkinden daha erken görüldü. Fungiform papilla yuvarlak şekilliydi ve dilin önünde daha fazla dağılım göstermişti. Filiform papilla dilin bütün dorsal yüzeyini kaplamıştı. Sirkumvallat papillalar daire şeklindeydi ve bunlann her biri bir olukla çevrelenmişti. Taramalı elektron mikroskobik çalışma insan dil gelişimi sırasında gelişen olaylann geçici ve birbirini izleyen yapışım belirlemiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, insan fetusunda gelişmekte olan dil papillalannın morfolojik bilgilerine ek katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to examine development and morphological changes of lingual papillae of human fetuses with scanning electron microscopy. Many mammals have four different types of lingual papillae, namely filiform, fungiform, circumvallate and foliate papillae, on the dorsal or lateral surface of the tongue. However, details of the morphogenesis of lingual papillae of human fetus have not been reported. We have investigated the ultrastructural changes that occur during the morphogenesis of filiform, fungiform and circumvallate papillae in human fetal development. Scanning electron microscopy was used for all observations of the tongues from 3-8 months-old 24 human fetuses. Filiform, fungiform and circumvallate papillae were found in all studied stages. The rudiments of the fungiform papillae were visible earlier than those of the filiform and circumvallate. The fungiform papillae were round in shape, and more densely distributed on the lingual apex. The filiform papillae were distributed over the entire dorsal surface of tongue. The circumvallate papillae were arranged like a circle and each of them was surrounded by a groove. The scanning electron microscopic study documented the temporal and morphologic sequence of events during human tongue development. The results obtained from the present study provide additive knowledge on the morphology of developing lingual papillae of human fetus. KeyWords: human, fetus, lingual papillae, SEM, development