Varikosel oluşturulmuş sıçan testisinde IL-1a ve IL-1b dağılımları: İmmunohistokimyasal ve elektron mikroskobik bir çalışma
The effect of varicocele on the distribution of IL-1a ve IL1bin rat testis: An immunohistochemical and electron microscopic study
  1. Tez No: 157320
  2. Yazar: ZELİHA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÜSTÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: interlökin-1, testis, varikosel, immünohistokimya, western blot, elektron mikroskobi, immunogold, sıçan iv, interleukin- 1, testis, varicocele, immunohistochemistry, western blot, electron microscopy, immunogold, rat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Sitokin ailesi üyelerinden birisi olan interlökinler, immün ve inflamatuvar yanıtların kontrolünde görev yapan önemli düzenleyicilerdir. Bu immün düzenleyicilerin düzeyleri, çeşitli patolojik veya akut-kronik inflamasyon sırasında değişebilmektedir. IL-l'in iki izoformu İL- la ve İL- ip, aktive olmuş monositler ve makrofajlar yanında diğer hücre tipleri tarafından da üretilmektedir. Bunların immun yanıt esnasında çoğunlukla pro-inflammatuvar veya immün stimülan olarak birçok etkileri vardır. Testiste, hormonal değişiklikler ve inflamatuvar stimülasyonlar IL- lcc ve İL- ip ekspresyonunun düzeyini etkiler. Testiste IL-1 salmışım düzenleyen hücre içi faktörler henüz tam aydınlatılamamış olmasına rağmen, hücre içinde oluşan herhangi bir hasarın bu faktörlerden birisi olması muhtemeldir. Bu çalışmada, normal ve deneysel varikosel oluşturulmuş testis dokusunda bu interlökinlerin düzeyleri, hücresel dağılımları ve sonuçta oluşan ullrastrüktürel değişiklikler, immunohistokimyasal, ultrastrüktürel ve western blot yöntemleriyle araştırılması amaçlandı. Çalışmada, Akdeniz Üniversitesi“Deney Hayvanları Ünitesi”'nden temin edilen Rattus norvergicus (Wistar) ırkı toplam 24 adet erkek sıçan kullanıldı. Tüm sıçanlar standart laboratuar koşullarında standart diyet ve musluk suyu ile beslendi. 18 haftalık ve yetişkin olan sıçanlara sham (yalancı-operasyon) operasyonu uygulandı ve bu sıçanlar kontrol grubunu oluşturdu (n:6). 7 haftalık ve ağırlıkları 160-170 gr arasında olan sıçanlarda ise renal vende kısmi ligasyon ile deneysel varikosel modeli oluşturuldu (n:18). Deneysel varikosel modelinin indüklenmesinden sonra sıçanlar, 9 hafta (n:6), 1 1 hafta (n:6) ve 13 hafta (n:6) sonunda diseke edildi. Uygulanan teknikler sonucu elde ettiğimiz sham operasyonlu ve varikosel ile indüklenmiş olan testis doku örneklerinde, ışık ve elektron mikroskobik düzeylerde İL- la ve IL-ip'nm immunohistokimyasal dağılımları ve hücre içerisindeki yerleşimlerine ilişkin bulgulara göre; İL- la ve EL-ip'mn sham gruplarında da eksprese olduğu, 9 haftalık varikosel grubunda bu ekspresyonun anlamlı bir şekilde değişmediği ancak 11 ve 13 haftalık varikosel gruplarında ekspresyon düzeylerinin varikosel süresiyle paralellik gösteren anlamlı artış gösterdiği görüldü. Sonuç olarak, varikosel patolojisinde interlökinlerin bu aşın artışı, varikosel olgularında görülen testiküler fonksiyonsuzluğun bir nedeni olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Interleukins are the members of Cytokine family and are the important regulators of immune and inflammatory responses. The level of these immune regulators would be changed during various pathological or acut-chronic inflammations. Two isotypes of Interleukin 1 which are IL-la and IL-ip, produced by activated monocytes and macrophages and other cell types. They have many effects by inflammatory or immune stimulaten in response to immune system. In testis, hormonal changes and inflammatory stimulations have changed the expression levels of IL-la and EL-ip. In testis, the cellular mechanism which regulates the production of IL-1 has not been identified yet, but the damage in cell could be the reason of these factors. In this study, we aimed to investigate the expression of IL-la and IL-ip proteins and the effect of varicocele on these expressions in normal and varicocele induced rat testes by immunohistochemical, ultrastructurel and western blot techniques. In study, Male Rattus norvegicus (Wistar) rats were obtained from Akdeniz University Laboratories and totally 24 animals were used. All rats were allowed free access to standard rat laboratory diet and tap water. The adult animals (18- weeks- old) were used for control group (n:6)and underwent a sham operation (pseudo- operation). 7- weeks-old and weighed 160-170 g animals were used for experimental groups and underwent partial ligation of renal vein (n:18). A minimum of six animals were sampled at each of the following time points: 9 weeks (n:6), 1 1 weeks (n:6), 13 weeks (n:6). After the application of techniques in specimens of sham operated and varicocele induced rat testis, EL- la and IL-ip levels according to the immunohistochemical distrubitions and localization in the cell; IL-la and EL-lp expressed both in sham groups and in 9 week old varicocele group however the expression level increased by the progression of varicocele significantly in 1 1 and 13 week old varicocele groups In the end, the increase of interleukins in varicocele pathology may be the cause of testicular dysfunction which could be seen in varicocele pathologies.