Açık kalp ameliyatı geçiren hastalarda aktif solunum teknikleri döngüsü ve insentif spirometre uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of active cycle of breathing techniques and incentive spirometry aplication method in patient with open heart surgery
- Tez No: 157356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greft ameliyatı, açık kalp ameliyatı, göğüs fizyoterapisi, aktif solunum teknikleri döngüsü, insentif spirometre, coronary artery bypass graft surgery, open heart surgery, chest physiotherapy, active cycle of breathing techniques, incentive spirometry
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Sakınç, S., Açık kalp ameliyatı geçiren hastalarda aktif solunum teknikleri döngüsü ve insentif spirometre uygulamasının karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstütüsü, Kardiopulmoner Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara,2004.Solunum fizyoterapisi torakal cerrahi geçiren hastaların preoperatif ve postoperatif tedavisinin önemli bir komponentidir. Bu çalışmanın amacı koroner arter bypass grefti (CABG) operasyonu sonrası iki fizyoterapi tekniğinin etkinliğini araştırmaktır.Bu çalışmaya CABG yapılan altmış hasta katılmıştır. Otuz kişide aktif solunum teknikleri döngüsü ( ASTD) uygulanmıştır ve diğer otuz kişide insentif spirometre (İS) kullanıldı. Pulmoner fonksiyonlar, radyolojik bulgular, arterial kan gazı ve fonksiyonel kapasite değerlendirildi. Pulmoner fonksiyonlar, radyolojik bulgular, arterial kan gazı ve fonksiyonel kapasitede gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak bu çalışmada pulmoner komplikasyonları azaltmak için kullanılan iki farklı fizyoterapi tekniği ile benzer şekilde fonksiyonel kapasitede azalma olmuştur. Bu iki teknik de CABG geçiren hastalarda hastaların özellikleri ve klinik bulgulara göre kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sakınç, S., comparison of active cycle of breathing techniques and incentive spirometry aplication method in patient with open heart surgery, Hacettepe University, Health Science Institute, Master Thesis in Cardiopulmanary Rehabilitation, Ankara, 2004. Respiratory physiotherapy is an important compenent of preoperative and postoperative treatment of patients undergoing thoracic surgery. The purpose of the study was to investigate the effectivenes of two physiotherapy techniques after coronary artery bypass greft surgery (CABG). Sixty patients with CABG participated in this stuy. Thirty patients underwent active cycle of breathing techniques and thirty patients were applied incentive spirometry. Pulmonary functions, radiological findings, arterial blood gases and functional capacity were evaluated. There was no signifant differences in pulmaonary functions, radiological findings, arterial blood gases and functional capasity between two groups (p>0.05). In conclusion two different physiotherapy techniques used in this study prevented pulmonary complication and functional capacity loss was similar in both groups.