Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemilerinde DNA metiltransferaz 1, 2, 3A ve 3B ekspresyonu
DNA methyltransferase 1, 2, 3A and 3B expression in childhood acute lymphoblastic leukemia
  1. Tez No: 157454
  2. Yazar: DERYA BEYZA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK BÖKESOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA metiltransferaz, metilasyon. Akut Lenfoblastik Lösemi, semi-kantitatif RT-PCR. gen ekspresyonu, DNA methyltransferase, methylation. Acute Lymphoblastic Leukemia, semi-quantitatif RT-PCR, expression 34
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Öz Çocukluk Çağı Akut Lenfoblastik Lösemilerinde DNA Metiltransferaz 1, 2, 3A ve 3B Ekspresyonu Çok basamaklı bir olgu olan kanserde, mulasyonların yanısıra genomda yaygın ya da yerel gelişen epigenetik değişimlerin de rolleri ortaya çıkmaktadır. Bu değişimler genomda var olan gelişim, farklılaşma, imprinting, yaşlanma ve kanserle ilgili genlerin hipo ya da hipermetilasyonları ile etkin olarak ifadelerinin sapmalarına neden olabilirler. DNA metiltransferaz (DNM'f) enzimleri, sitozinin 5. pozisyonuna metil grubu bağlayarak metilasyon yapar. Bu enzimler birçok solid tümör ve bazı hematolojik malignensilerde incelenmiştir. Ancak ifade değişimlerinin neden mi sonuç mu olduğu netlik kazanmamıştır. Bu çalışmaya ALL tanısı almış ve kemoterapi almamış çocuk yaş grubunda 18 hasta ile kontrol grubu olarak bunlara yaş ve cinsiyet uyumlu 18 çocuk, ailelerinin onamı alınarak dahil edilmiştir. Hastalardan alınan periferik kan örneklerinden semi- kantitatif RT-PCR ile DNMTİ, 2, 3 A ve 3B ekspresyonlarının iki grup arasında farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. RNA bütünlüğünün değerlendirilmesi amacıyla GAPDH gen ekspresyonu ile sonuçlar standardize edilmiştir. Olası farklılığın kanser hücrelerinde görülen proliferasyona ikincil olarak mı geliştiğini saptamak amacıyla, proliferasyonun bir göstergesi olan PCNA gen ekspresyonu ile de standardizasyon yapılmıştır. Bulgularımız, kontrollere göre hasta grubunda DNMT3A nın değişmediğini, DNMTİ ve 2 nin ise GAPDH'yc göre değişiklik göstermezken PCNA'ya göre düştüğünü, DNMT3B'nin ise artmış görünürken bu artışın PCNA'ya göre normalizasyonu yapıldığında istatiksel olarak kaybolduğunu göstermiştir.Elde edilen sonuçlar, hasta grubunda metilasyonda rol alan genlerin ifadelerinin DNMT3A hariç değiştiğini göstermekte ve çocukluk çağı ALL'sinin oluşumunda role sahip olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DNA Methyltransfcrase 1, 2, 3A and 3B Expression in Childhood Acute Lymphoblastic Leukemia Cancer pathogenesis is a multistep process in which localised or global epigenetic changes take place besides mutations. These changes may cause alterations in the expression of genes related to development, di ITerentitation. imprinting, aging and cancer via hypo or hypcrmethylation. DNA methyltransferase enzymes add methyl group to the 5th position of the cytosine. These enzymes are investigated in many solid tumours and some hematologic malignancies. But it is still unknown whether the change in the expression level of these enzymes is the result or the cause. 18 pediatric ALL patients at first diagnosis, and age and sex matched 18 child as control group, were included in this study after their parent's informed consent. Peripheral blood samples were obtained and the expression levels of DNMT 1, 2, 3 A and 3B were investigated by semi-quantitatif RT-PCR and compared with the controls if it differs between the two groups. RT-PCR products were normalised with GAPDII to investigate RNA integrity, and with PCNA to differentiate if the changes in the expression level of DNMTs is involved in the cancer process or secondary to cellular proliferation. Our results showed that DNMT3A expression doesn't differ between patients and controls. The expression of DNMT1 and 2 showed no difference between the two groups with GAPDH normalisation, but their expression level seemed to be low in patients after PCNA normalisation. DNMT3B expression with GAPDH normalisation level was higher in patients than in controls, but with PCNA normalisation this high expression level was abolished statisticaly. 33The results show that the expression level of methylating enzymes except DNMT3A change in the patient group and may suggest that these enzymes have a role in the process ol'childhood ALL.