SSK Ankara İhtisas Hastanesi hemodiyaliz ünitesindeki hastalarda beslenme eğitiminin hastaların bilgilerine ve biyokimya değerlerine etkisi
The effect of nutrition education on the knowledge and some blood biochemical parameters of the hemodialysis patients in SSK Ankara İhtisas Hospital
- Tez No: 157503
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEGÜL AKBAY YARPUZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Hemodiyaliz, Kronik Böbrek Yetmezliği, Sağlık Eğitimi, Chronic Renal Diseases, Health Education, Hemodialysis, Nutrition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET SSK Ankara ihtisas Hastanesi Hemodiyaliz Hastalarında Beslenme Eğitiminin Hastaların Bilgilerine ve Biyokimya Değerlerine Etkisi Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle haftada üç kez hemodiyalize giren hastalarda beslenme eğitiminin, hastaların bilgi düzeyi ve biyokimyasal bulgular üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla bu araştırma planlanmıştır. Araştırma SSK ihtisas Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde yaşlan 23-70 arasında olan 35 hasta üzerinde yapılmıştır. Veriler Kruskal-Wallis, T testi, Wilcoxon Signed testi ve Mc Nemar Testi ile değerlendirilmiştir. Hastaların eğitim öncesi beslenme ve hastalık bilgi düzeyi belirlenmiş ve eğitim sonrası sonuçlarla karşılaştırmıştır. Cinsiyet, kronik böbrek yetmezliği teşhisinin konulduğu süre, hemodiyalize başlama zamanı, eğitim durumu ve yaşın beslenme eğitiminin sonuçları üzerinde etkisi olmadığı belirlenmiştir. Eğitim sonrası hastaların beslenme ve hastalık bilgisi istatistiksel olarak anlamlı ölçüde artmıştır. Ancak eğitim sonrası hastaların kısa dönem biyokimya değerlerinde olumlu yönde değişiklik yoktur.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY The Effect of Nutrition Education on the Knowledge and Some Blood Biochemical Parameters of the Hemodialysis Patients in SSK Ankara İhtisas Hospital The research was planned to identify and evaluate the effect of nutrition education on the patients which are attending to hemodialysis three times a week because of chronic renal diseases on the level of knowledge levels and some blood biochemical parameters. The study was carried out on thirtyfive hemodialysis patients, aged 20-70 years in SSK İhtisas Hospital. Data have beeen analyzed by Kruskal-Wallis.T test, Wilcoxon Signed test and Mc Nemar test. Before education, patients nutrition and diease knowledge have been tested and after education these knowledge levels were compared. Gender, time of the chronic renal disease and start of hemodialysis, education level and age have been found to have no variation before the education. After education, knowledge level but nutrition and disease have increased statistically significantly. But after education, short time biochemical parameters have no change positive side.