Sağlık meslek lisesi öğretmenlerinin örğütsel stres kaynaklarının belirlenmesi: Ankara il merkez Sağlık meslek liselerinde bir uygulama
It is determined to stress sources of the medical vocational high school teachers: An application to centre of Ankara citiy medical vocational high schools
- Tez No: 157502
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Stres, Öğretmen, Örgütsel Stres, Öğretmen Stresi, Sağlık Meslek Lisesi, Stress, Teacher, Organizational Stress, Teacher Stress, Vocational Health High School
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
91 ÖZET Sağlık Meslek Lisesi Öğretmenlerinin Örgütsel Stres Kaynaklarının Belirlenmesi : Ankara İl Merkezi Sağlık Meslek Liselerinde Bir Uygulama Bu araştırma Ankara Merkez Sağlık Meslek Liseler' inde görev yapan meslek ve kültür dersi öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarını belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Keçiören Laboratuvar Sağlık Meslek Lisesi, Süleyman Demirel Sağlık Meslek Lisesi ve Prof. Dr. Ragıp Üner Sağlık Meslek Lisesi'nde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın anketleri 151 öğretmen tarafından yanıtlanmıştır. Araştırmada Mahire Aslan tarafından geliştirilen,“Örgütsel Stres Kaynakları Anketi”kullanılmıştır. Anket araştırmacı tarafından 01.10. - 30.10.2003 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde faktör analizi, t testi, tek faktörlü ve çok faktörlü varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan faktör analizinde; "yöneticilerin tutum ve davranışları, kararlara katılma ve iletişim, örgütün sağladığı maddi olanaklar, çalışma koşulları, mesleksel güvence, yükselme ve gelişme olanakları, velilerin tutum ve davranışları, öğrencilerin tutum ve davranışları, insan ilişkileri, mesleksel görünüm, denetim biçimi, müfredat programını tamamlama zorunluluğu, rol çatışması ve ön yargılı öğrenci varlığı adları verilen on üç faktör saptanmıştır. Saptanan faktörlerin cinsiyet, yaş, kıdem, branş, mezun olunan öğretim kurumuna ilişkin madde puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Cinsiyet değişkenine göre yöneticilerin tutum ve davranışları, kararlara katılma ve iletişim, örgütün sağladığı maddi olanaklar, mesleksel güvence- yükselme ve gelişme olanakları ile öğrenci tutum ve davranışları faktörleri anlamlı bulunmuştur. Yaş değişkenine göre; yöneticilerin tutum ve davranışları, kararlara katılma ve iletişim, çalışma koşulları, mesleksel güvence, yükselme ve gelişme olanakları,92 velilerin-öğrencilerin tutum ve davranışları, insan ilişkileri, mesleksel görünüm, denetim biçimi, ön yargı faktörleri anlamlı bulunmuştur. Kıdem ile saptanan faktörler arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Branş değişkeni ile kararlara katılma ve iletişim, çalışma koşulları, rol çatışması dışında kalan faktörler arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Mezuniyet durumu değişkeni ile sadece öğrencilerin tutum ve davranışları, ön yargılı öğrenci varlığı faktörleri arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Bu konuya ilgili olarak yeni bir tartışma zemini oluşturmak maksadıyla araştırmanın tüm sağlık meslek lisesi öğretmenlerini kapsayacak şekilde daha geniş bir grupla yapılması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
93 SUMMARY It Is Determined To Stress Sources Of The Medical Vocational High School Teachers : An Application To Centre of Ankara Citiy Medical Vocational High Schools. This research has been done to determine the organizational stress sources of the teachers teaching vocational and cultural sujects in the medical vocational high schools in Ankara. The universe of the research comprises teachers working at Keçiören Laboratory Medical Vocational High School, Süleyman Demirel Medical Vocational High School and Prof. Dr. Ragıp Üner Medical Vocational High School. The questionnaires of the research have been answered by 151 teachers. In research, it was used to the questionnaire“Organizational Stress Sources”, which was prepared by Mahire Aslan. The questionnair was applied on the subjects through interviews by the researcher between the dates of 01.10.2003 and 30.10.2003. Factor analysis, t-test, single factored variance analysis, multifactor variance analysis have been used in the statistical evaluation of the data. Thirteen factors named as 'manners and attitudes of the administrations, communication and participation in the decisions taken, physical opportunities provided by the organization, working conditions, vocational insurance, opportunities for development and improvement, manners and attitudes of the parents, manners and attitudes of the students, human relations, vocational appearance, type of inspection, obligation to complete the curriculum, state of role conflicts' have been determined in the factor analysis. Whether there is a rational statistical difference among the article points of the thirteen factors in relation with sex, age, precedence, the institution graduated from, branch has been studied. The factors of attitudes and manners of administrations, communication and participation in the decisions taken, physical opportunities provided by the organization, vocational insurance, opportunities for development and improvement, attitudes and manners of students in relation with the sex variable have been found rational.94 The factors except from the physical opportunities provided by the organization, fobligation to complete the curriculum, state of role conflicts have been found rational in relation with the age variable. A rational relation among the factors determined by precedence has not been found. A rational relation between branch variable and factors except from the communication and participation in the decisions taken, working conditions and state of role conflicts, has been found. The relation between graduation status variable and factors of attitudes and manners, the presence of prejudice students only has been found rational. It may be appropriate to apply this research to a wider group which involves all medical vocational high school teachers throughout the country in order to develop a new discussion platform on this subject.