Farklı kategorilerdeki genç erkek tenis oyuncularının antropometrik somatotip özelliklerinin incelenmesi
Investigation of anthropometric and somatotype characteristics of junior male tennis players in different categories
  1. Tez No: 157504
  2. Yazar: MUSTAFA SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropmetri, Somatotip, Tenis, Vücut Yağ Yüzdesi, Anthropometry, Somatotype, Tennis, Body Fat Percentage
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Farklı Kategorilerdeki Genç Erkek Tenisçilerin Antropometrik ve Somatotip Özelliklerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, farklı kategorilerdeki genç erkek tenisçilerin antropometrik ve somatotip özelliklerinin incelenmesidir. Yaşlan 11,97 ± 0,18 yıl olan farklı kategorilerdeki 30 genç erkek tenisçinin antropometrik ve somatotip özelliklerini incelemek amacı ile yaş, antrenman yaşı, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ölçümleri yanında, 9 uzunluk, 14 çevre, 12 deri kıvrım kalınlığı ve 8 çap ölçümü alınmıştır. Araştırma gruplarının somatotip özelliklerinin belirlenmesinde Heath-Carter, vücut yağ yüzdelerinin hesaplanmasında ise Yohaz formülü kullanılmıştır. Araştırma gruplarını, Türkiye Tenis Federasyonu (TTF)'nun belirlediği puanlar doğrultusunda oluşturulan klasman sıralamasında 12 yaş A kategorisinde ilk 21 tenisçi içerisinde yer alan 14 ve 12 yaş C kategorisinde ilk 100 tenisçi içerisinde yer alan 16, toplam 30 tenis oyuncusu oluşturmaktadır. Farklı kategorilerdeki genç erkek tenisçilerin antropometrik ve somatotip özelliklerinin incelenmesi amacı ile betimleyici istatistikler, ilişkisiz gruplar için t - testi, sağ ve sol uzuvlar arasındaki farklılıkların incelenmesinde ANOVA istatistiksel analizleri SPSS paket programında kullanılmıştır. Genç erkek tenisçilerin antrenman yaşlan, vücut ağırlıkları (A = 42,62 ± 8,72, C = 38,33 ± 6,04) ve vücut yağ yüzdeleri (A = 12,07 ± 2,39, C = 12,51 ± 2,51) kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemekte; boy uzunlukları ise kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir (A = 150,78 ± 6,46, C = 145,40 ± 6,97). Genç erkek tenisçilerin antrenman yaşlan ortalamaları kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemekle (A = 46,57 ± 15,61, C = 36,56 ± 17,18) beraber, bu özelliğin anlamlı bulunan çap ve uzunluk ölçümlerini etkileyebilecek önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Genç erkek tenisçilerin sağ ön kol, sağ üst kol, sağ el, sol üst kol, sol el ve ayak uzunlukları kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. A kategorisindeki tenisçilerin uzunluk ölçümleri C kategorisindekilere oranla daha fazladır. Genç erkek tenisçilerin sol ön kol, uyluk ve baldır uzunlukları ise kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Genç erkek tenisçilerin alınan bütün çevre ve deri kıvrım kalınlığı ölçümleri kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Genç erkek tenisçilerin sağ el bilek, sağ humerus, sağ el, sol el bilek, sol el, ve biakromial çap ölçümleri anlamlı bir farklılık göstermektedir. A kategorisindekitenisçilerin çap ölçümleri, C kategorisindekilere oranla daha fazladır. Genç erkek tenisçilerin sol humerus, femur ve göğüs çaplan ise kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Genç erkek tenisçilerin endomorfi, mezomorfi ve ektomorfi komponentleri kategorilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. A ve C kategorilerindeki genç erkek tenisçilerin somatotip ortalaması santral (central) (3-4-3) olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçlan, genç erkek tenisçilerin humerus çap değerleri sağ ve sol humerus çaplan bakımından anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, humerus çap değerleri sağ ve sol humerus çap değerlerine bağlı olarak anlamlı bir şekilde değişmektedir. Sağ humerus çap değerleri, sol humerus çap değerlerine göre daha yüksektir. Ölçümleri alman diğer değerlere göre sağ ve sol uzuvlar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY Investigation of Anthropometric and Somatotype Characteristics of Junior Male Tennis Players in Different Categories The aim of this study was to investigate the anthropometric and somatotype characteristics of junior male tennis players in different categories. Besides the measurements of age, training age, height, body weight, body fat percentage, also 9 lenghts, 14 girths, 12 skinfolds and 8 diameters measurements are taken from 30 junior male tennis players whose mean ages are 11,97 ± 0,18, in different categories. The Heath-Carter formula was used to determine the somatotype profile and the Yohaz formula was used to determine the body fat percentage of participants. The research groups are composed of 14 male tennis players ranking among top 21 in the category A and 16 male tennis players ranking among top 100 in the category C according to the rating scale done by Turkish Tennis Federation (TTF). In SPSS Package Program, descriptive statistics, and independent samples of t-test was used for the purpose of investigation to the anthropometric and somatotype characteristics of junior male tennis players in different categories, and ANOVA statistical analysis was used for the investigation of differences between right and left extremities. The measurements of training age, body weight (A = 42,62 ± 8,72, C = 38,33 ± 6,04) and body fat percentage (A = 12,07 ± 2,39, C = 12,51 ± 2,51) of participants do not show significant differences according to their categories but the heihgt measure (A = 150,78 ± 6,46, C = 145,40 ± 6,97) shows significant difference. Unless the training age measures (A = 46,57 ± 15,61, C = 36,56 ± 17,18) of participants do not show significant differences according to their categories, it is thought as a important factor effecting the length and diameter measurements that show significant differences. Right forearm, right upper arm, right hand, left upper arm, left hand and foot lengths measures of participants show significant differences according to their categories. The lenght measures of players in category A are more than players in category C. Left forearm, thigh and calf lengths measures of participants do not show significant differences according to their categories. Whole girth and skinfold measures of participants do not show significant differences according to their categories. Right hand wrist, right humerus, right hand, left hand wrist, left hand and biacromial diameter measures of participants show significant differences according to their categories. The diameter measures of players in category A are more than players93 in category C. Whereas left humerus, femur and chest diameter measures of participants do not show significant differences according to their categories. Endomorphy, mesomorphy, ectomorphy components of participants do not show significant differences according to their categories. The mean somatotype of participants was determined as central (3-4-3). Results of analysis demonstrated that right and left humerus diameter measures of participants show significant difference. In other words, the humerus diameter measures change significantly related to right and left humerus diameter measures. Right humerus diameter measures is more than left humerus diameters measure. According to other measurements taken, there is no significant differences between right and left limbs.