Köpek epidural anestezisinde ropivakain ve bupivakain uygulamalarının etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of ropivacaine and bupivacaine applications in canine epidural anaesthesia
- Tez No: 157528
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, lokal anestezik, Ropivakain, Bupivakain, epidural anestezi 81, Dog, local anesthetic, Ropivacaine, Bupivacaine, epidural anesthesia. 82
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Köpek Epidural Anestezisinde Ropivakain ve Bupivakain Uygulamalarının Etkilerinin Karşılaştırılması Bu araştırmada köpek epidural anestezisinde Ropivakain ve Bupivakain uygulamalarının etkilerinin anestezi kalitesi, sensoriyal ve motor blok başlatma zamanı, düzeyi ve süresi, nabız ve solunum sayılan, oksijen saturasyonu, kan basıncı üzerine etkileri ve postoperatif analjezi gereksinimi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, ağırlıkları ortalama 25±4kg olan 10 köpek Ropivakain grubunda, 28±3kg olan 10 köpek Bupivakain grubunda olmak üzere toplam 20 erkek köpek kullanıldı. İki aşamalı çalışmanın birinci aşamasında çalışmadan bir gün önce olgulara kısa süreli intravenöz anestezi altında kalıcı epidural kateter uygulandı. İkinci aşamada ise epidural kateterlerden lokal anesteziklerin verilmesi ile epidural anestezileri gerçekleştirilen olgularda cerrahi girişim ve ölçümler gerçekleştirildi. Lokal anestezikler Bupivakain ve Ropivakain her iki çalışma grubunda da eşit miktarda (lml/5kg) uygulandı. Olguların epidural enjeksiyon sırasındaki tepkileri gözlenerek tüm reaksiyonları kaydedildikten sonra her 15 dakikada bir gerçekleştirilen ölçümlerle nabız ve solunum sayılan, oksijen saturasyonları, beden ışılan ve indirek kan basıncı ölçümleri yapılarak bulunan değerler kaydedildi. Epidural enjeksiyon sonrasında sensoriyel bloğun ilk farkedilme zamanı, sensoriyel blok düzeyi, süresi ve sensoriyel bloğun ortadan kalkma zamanı ile motor blok oluşum zamanı, süresi, düzeyi ve ortadan kalkma zamanı izlendi. Sensoriyel blok L2 seviyesine ulaştığında tüm olgularda standart operasyon olarak kastrasyon uygulandı. Olguların operasyon sırasında ağrı reaksiyonları Canada, Ontario Veteriner Koleji tarafından tanımlanan ve tüm dünyada kullanılan 10 kademeli ağn skorlama tekniğine göre değerlendirildi. Her iki grupta da lokal anestezik aj anla rını epidural olarak uygulanmasından sonra kan basınçlarında belirgin düşme saptandı ve kan basınçlarında oluşan bu düşüş grup içinde istatiksel olarak anlamlı iken gruplar arasında anlamsız bulundu. Her iki çalışma grubunda da epidural anestezi sonrası nabız sayılarında belirgin düşüş saptandı. Epidural anestezi sonrası solunum sayılarında ve rektal beden ısılarında oluşan azalma istatistiksel olarak grup içinde anlamlı kabul edilirken gruplar arasında fark görülmedi. 80Postoperatif dönemde olguların ilk ağrı reaksiyonu gösterme süreleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamasına rağmen bu süre Ropivakain grubunda Bupivakain grubundan daha uzun olarak ölçüldü. Bu çalışmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde epidural Ropivakain ve Bupivakain uygulamaları ile kaliteli ve güvenli bir cerrahi anestezi elde edilebildiği, Ropivakain ile Bupivakain 'den daha yüzeysel motor blok elde edildiği, Ropivakain'in kalp hızı, kan basıncı ve oksijen saturasyonu üzerine Bupivakain' den daha az etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparison of the Effects of Ropivacaine and Bupivacaine Applications in Canine Epidural Anaesthesia The aim of this study was to compare the effects of Ropivacain and Bupivacain on anesthesia quality, onset time of sensorial and motor block, level and duration time, heart and respiration rate and on sistolic and diastolic blood pressure, and also to determine the postoperative analgesic requirements in the management of epidural anesthesia in dogs. A total of 20 male dogs, 10 dogs each for the Ropivacain and Bupivacain group, mean body weight of which were 25±4 kg. and 28±3kg., respectively, were included in this study. The first step of the study included placing a permanent epidural catheter the day before surgery under a short acting anesthesia; for the second step local anesthetics were applied via epidural catheters and surgery was performed. Data was recorded during and after surgery. Same amounts of Ropivacain and Bupivacain (lml/5kg.) were applied to each group. Reactions during local anesthetic injection were observed and recorded. Heart and respiration rate, oxygen saturation, body temperature and indirect blood pressure measurements were recorded every 15 minutes. The onset time, level and duration time of sensorial block was followed. As the sensorial block reached the second lumbar vertebra a standart prescrotal castration was performed on each case. Pain reactions during surgery was evaluated according to the 10 step pain scoring system defined by Canada Ontario Veterinary College. A significant decrease in blood pressure was detected after epidural applications of the local anesthetics in each group, and this decrease in blood pressure was of statistical value within the group but not between the groups. A significant decrease in heart and respiraton rate was detected in both groups. The decrease of body temperature was of statistical value within the group but no difference was detected between the groups. Although there was no statistical significance between the duration time of first pain reactions in the postoperative period, it was detected that this time has been longer in the Ropivacain group than the Bupivacain group. According to the evaluations of the results of this study a good and safe surgical anesthesia was provided with the use of epidural Ropivacain and Bupivacain. In addition, Ropivacain provided more superficial motor block and had less effects on heart rate, blood pressure and oxygen saturation than Bupivacain.