Laktasyondaki sütçü ineklerde Staphylococcus aureus'un neden olduğu subklinik mastitislerin tedavisinde sefkuinom ve amoksisilin + klavulonik asit'in etkinliklerinin karşılaştırılması
The compareof efficiency of cefquinome and amoxycillin + clavulanic acide treatment on subclinical satphyloccoccus aureus mastitis on lactating dairly cows
- Tez No: 157527
- Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUR BEKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Subklinik mastitis, Staph. aureus, Sefkuinom, Amoksisilin -(Klavulonik asit, inek, Subclinical mastitis, Staph, aureus, Cefquinome, Amoxycilin-Oavulonic acide, Cow
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
III LAKTASYONDAKI SUTÇU İNEKLERDE STAPHYLOCOCCUS AUREUS'UN NEDEN OLDUĞU SUBKLİNİK MASTİTİSLERİN TEDAVİSİNDE SEFKUİNOM VE AMOKSİSİLİN+KLAVULONİK ASİT'İN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmada, laktasyondaki sütçü ineklerde Staphylococcus aureus'un neden olduğu subklinik mastitislerin sağaltımında, Seflaıinom ve Amoksisilin ile Klavulonik asit kombinasyonunun etkinlikleri karşılaştırıldı. Araştırmada materyal olarak, 39 adet Holştayn ırkı ineğe ait, subklinik mastitisli ve Staphylococcus aureus izole edilen 56 adet meme lobu kullanıldı. Çalışmaya alman meme lobları iki gruba ayrıldı. Bir ineğe ait farklı meme loblarının aynı grupta olmasına dikkat edildi. Her iki grupta yer alan meme loblarına, birer tüp sefkuinom (Cobactan LC, İntervet, Türkiye) ya da Amoksisilin-klavulanik asit kombinasyonu (Synulox LC, Pfizer, Türkiye) meme içi yolla 12 saat arayla üç kez uygulandı. Son ilaç uygulamasından sonraki sırasıyla üç, yedi, 14 ve 21. günlerde süt örnekleri aseptik olarak alındı. Mikrobiyolojik incelemede Staph, aureus üreyip üremediğine bakılarak, iki antibiyotiğin tedavideki etkinlikleri araştırıldı. Çalışma sonucunda, grup I ve II' deki bakteriyolojik iyileşme oranları sırasıyla; üçüncü günde her iki grupta % 75, yedinci günde % 85,71 ve % 82,15, 14. günde % 82,15 ve % 67,86, 21. günde % 67,86 ve % 50 olarak bulundu. Yapılan istatistiki değerlendirmede, iki grup arasında istatistiksel yönden bir fark olmadığı saptandı (p ^0.05). Sonuç olarak; Staph, aureus kökenli subklinik mastitislerin tedavisinde, çalışmada kullanılan her iki antibiyotiğin de başarıyla kullanılabileceği, ancak etkenin patogenezi nedeniyle tedavi sonrası nüks ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
IV THE COMPARE OF EFICIENCY OF CEFQUINOME AND AMOXYCILLIN-KXAVULANIC ACIDE TREATMENT ON SUBCLINICAL STAPHYLOCOCCUS AUREUS MASTITIS IN LACTATING DAIRY COWS. ABSTRACT In the study, the efficiency of Cefquinome and Amoxycillin-clavulanic acide was compared to the cure of subclinical mastitis resulting from Staphylococcus aureus in the lactating cows. A total number of 56 udder lobes of 39 Holstein suffering from subclinical mastitis were used as the material. Udder lobes in study groups were treated intramammarily either with Cefquinome (28 teats-Group I) or Amoxycillin-clavulonic acide (28 teats- Group II). A particular attention was paid to the statitical design that 4 teats from the same animal received that same either only Cefquinome or Amoxycillin-clavulonic acide. A tube of Cefquinome (Cobactan LC, Intervet, Turkey) or Amoxycillin- clavulanic acide (Synulox LC, Pfizer, Turkey) was administered intramammarily three times at 12 h intervals. In the 72 h (3rd day), 168 h (7th day), 336 h (14th day) and 504 h (21st day) after the last administration of antibiotics, the samples of milk were aseptically collected. The efficiency of two antibiotics were monitored whether Staphylococcus aureus was grown or not. At the end of the study, the bacteriological cure responses in Group I and Group II were 75 % on 3rd day in both groups, the bacteriological cure responses for Group I and Group II were 85,71 % and 82,25 % on the 7th day, % 82,5 % and 67,86 % on the 14th day, 67,86 % and 50 % on the 21st day, respectively. It was observed that there were no differences between the two groups. As a conclusion, it was obvious that both two antibiotics used in the study were found to be efficient in the therapy of the subclinical mastitis caused by Staph, aureus, however the proposal of relaps should be mentioned.