Dişi köpeklerde seksüel siklus dönemlerinde uterusta oluşan değişikliklerin ve patalojik olguların ultrasonografik yöntemle izlenmesi
The ultrasonographic examination of uterine changes in different stages of sexual cyclus and pathological structure of bitches
  1. Tez No: 157545
  2. Yazar: HATİCE AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELİM ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dişi Köpek, Endometriyal Hiperplazi, Kornu Uteri, Pyometra, Stumpf Pyometra, Ultrasonografi, Bitch, endometrial hyperplasia, pyometra, stumpf pyometra, ultrasonography, uterine horn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
51 ÖZET Dişi Köpeklerde Seksüel Siklus Dönemlerinde Uterusta Oluşan Değişikliklerin ve Patolojik Olguların Ultrasonografik Yöntemle İzlenmesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Kliniğine getirilen dişi köpeklerin yapılan vaginoskopik ve vaginal sitolojik muayenelerinde 6 hayvanın proöstrus (PÖ), 3'nün Östrus (Ö), 12'sinin Metaöstrus (MÖ) ve 9'unun Anöstrus dönemlerinde olduğu saptanmıştır. Ultrasonografik (US) kontroller sonucu (Schimadzu, 5,0 Mhz; Pie Medical- Falco 100, 6,0 Mhz) saptanan 25 patolojik olgunun 16'sını pyometra, 4'ünü kistik endometriyal hiperplazi ve 5'ini stumpf pyometra oluşturmuştur. Siklus dönemleri saptandıktan sonra US kontrolleri yapılan dişi köpeklerde kornu uterinin her ikisinin birden hiçbir siklus döneminde ekrana yansıtılamadığı ve anöstrus döneminde yalnızca korpus uterinin (%100) saptanabildiği görülmüştür. Elde edilen resimlerin ekojeniteleri değerlendirildiğinde homojenitenin PÖ ve Ö dönemlerinde % 66,6 oranında buna karşın heterojenitenin MÖ döneminde % 75 AÖ döneminde ise % 66,6 oranında olduğu görülmüştür. Pyometra olguları ultrasonografi aracılığıyla %100 oranında saptanabilmiştir. Uterus duvarındaki kalınlaşma % 66,6 anekojen görüntü % 75, unilateral genişleme % 62,5, homojenite aynı şekilde % 62,5 oranında görülmüştür. Kistik endometriyal hiperplazi % 75 oranında ultrasonografi ile saptanabilirken, bu oran pyometra olgularında % 80 oranında olmuştur. Sonuç olarak, ultrasonografik yöntemle uterus yapılarındaki değişikliklere bakılarak (korpus uteri ve kornu uteri) köpekte siklus tanısının konulamayacağı ancak genel olarak siklus dönemlerine ilişkin bir fikir yürütülebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY The ultrasonographic examination of uterine chances in different stages of sexual cyclus and pathological structure of bitches Vaginoscopy and vaginal cytology, performed to determine the stage of estrous cycle of bitches which were brought to the small animal clinic of department of obstetrics and gynacology, revealed that 3, 6, 12 and 9 bitches were at proestrous, estrous, metestrous and anestrous, respectively. A total of 25 pathological conditions were diagnosed by ultrasonography. Among these were 16 pyometra, 4 cystic endometrial hyperplasia and 5 stumpf pyometra. In none of the bitches both uterine horns could have been monitored and uterine body was only detectable (%100) at anestrous. Homogenity of ultrasonographic images in proestrous and estrous were %66.6 while heterogenity of images obtained at metestrous and anestrous were %75 and %66.6, respectively. Efficacy of ultrasonography at diagnosis of pyometra was %100. In pyometra cases, thickening of uterine wall, non-echogenic areas, unilateral enlargement and homogenity were detected at rates of % 66.6, % 75, % 62.5 and % 62.5, respectively. % 75 of cystic endometrial hyperplasia cases were diagnosed by ultrasonography while this rate was % 80 for stumpf pyometra cases. Eventually, it could be said that the diagnosis of cyclus could not be made by ultrasonographic method which facilitate to observe the changes in uterus's structures (corpus uteri and cornu uteri ) in bitches, on the other hand, it may give ageneral idea about their cyclus periods.