Sıçanlarda siyatik sinir nöroma oluşumu üzerine deneysel pinealektomi ve melatonin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effects of pinealectomy and melatonin on neuroma formation of sciatic nerve in rats
- Tez No: 157555
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE YURTSEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Pinealectomy, melatonin, collagen, peripheral nerve regeneration
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
71 BÖLÜM VI ÖZET SIÇANLARDA SİYATİK SİNİR NÖROMA OLUŞUMU ÜZERİNE DENEYSEL PİNEALEKTOMİ VE MELATONIN ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Günümüzde periferik sinir kesişi sonrası ortaya çıkan nöroma oluşumunun önlenmesine yönelik yoğun bir çaba hala sürdürülmektedir. Diğer yandan, bazı deneysel çalışmalarda pinealektomi (Px) işleminin yara granülasyon dokusundaki kollajen içeriğinde artışa neden olduğu ve Px sonrası melatonin (MLT) verilmesinin ise pineal bezin çıkarılmasının neden olduğu aşırı kollajen yapımını inhibe ettiği iddia edilmiştir. Bu çalışmada, periferik sinir kesişi sonrası kollajen sentezi ve nöroma oluşumu üzerine MLT hormonunun önleyici bir rolünün mevcut olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 40 adet erkek sıçan kullanılmış olup kontrol grupları (normal kontrol grubu, sham kontrol grubu), Px grubu ve Px sonrası MLT tedavisi uygulanan grup (Px+MLT grubu)'dan ibarettir. Tüm sıçanlarda cerrahi olarak sağ siyatik sinir nörektomisi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemi takip eden bir aylık dönemin sonunda, intrakardiyak perfüzyon sonrası hayvanlar sakrifiye edilmiştir. Daha sonra, proksimal sinir segmentinde oluşan nöroma dokusu makroskobik olarak değerlendirilmiş ve proksimal nöroma örnekleri çıkarılıp mikroskobik incelemeye alınmıştır.71 BÖLÜM VI ÖZET SIÇANLARDA SİYATİK SİNİR NÖROMA OLUŞUMU ÜZERİNE DENEYSEL PİNEALEKTOMİ VE MELATONIN ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Günümüzde periferik sinir kesişi sonrası ortaya çıkan nöroma oluşumunun önlenmesine yönelik yoğun bir çaba hala sürdürülmektedir. Diğer yandan, bazı deneysel çalışmalarda pinealektomi (Px) işleminin yara granülasyon dokusundaki kollajen içeriğinde artışa neden olduğu ve Px sonrası melatonin (MLT) verilmesinin ise pineal bezin çıkarılmasının neden olduğu aşırı kollajen yapımını inhibe ettiği iddia edilmiştir. Bu çalışmada, periferik sinir kesişi sonrası kollajen sentezi ve nöroma oluşumu üzerine MLT hormonunun önleyici bir rolünün mevcut olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 40 adet erkek sıçan kullanılmış olup kontrol grupları (normal kontrol grubu, sham kontrol grubu), Px grubu ve Px sonrası MLT tedavisi uygulanan grup (Px+MLT grubu)'dan ibarettir. Tüm sıçanlarda cerrahi olarak sağ siyatik sinir nörektomisi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemi takip eden bir aylık dönemin sonunda, intrakardiyak perfüzyon sonrası hayvanlar sakrifiye edilmiştir. Daha sonra, proksimal sinir segmentinde oluşan nöroma dokusu makroskobik olarak değerlendirilmiş ve proksimal nöroma örnekleri çıkarılıp mikroskobik incelemeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
73 ABSTRACT EVALUATION OF EFFECTS OF PINEALECTOMY AND MELATONIN ON NEUROMA FORMATION OF SCIATIC NERVE IN RATS Purpose: At present an intensive effort for prevention of neuroma formation following peripheral nerve section is still continued. On the other hand, it has been recently suggested by some experimental studies that surgical pinealectomy (Px) procedure induced elevation of the collagen content in the granulation tissue of a wound, but melatonin (MLT) application after Px procedure suppressed elevation of collagen accumulation in the tissue caused by pineal gland removal. The aim of the present study was to assess whether MLT had the ability to supress collagen production and the neuroma formation following peripheral nerve transection. Material and Methods: In this study, a total of 40 male rats was used for control groups (intact control group and sham operation group), surgical Px group, and group of MLT treatment following Px procedure (Px+MLT group). All animals underwent a surgical intervention consisting of right sciatic nerve neurectomy. At the end of the one month period after surgery, the animals were killed following intracardiac perfusion. Afterwards, gross morhology of neuroma formation in the proximal nerve segment were examined and proximal neuroma specimens were removed and processed for microscopical observation. Results: Macroscopic and microscopic findings revealed that Px procedure caused proliferation of connective tissue and a large neuroma formation at the proximal ends of transected nerves. Stereological analysis showed that there was a74 statistically significant reduction in connective tissue content of the same region in pinealectomized animals treated with MLT (p=0.002). Conclusion: The results achieved in this experimental study showed that there was a positive correlation between the data of macroscopic and microscopic examinations, and that MLT enhanced axonal regeneration due to its inhibitory effect on neuroma formation. From a clinical perspective, however, further studies are warranted to confirm this experimental result in future.