Van yöresinde kardiyak ve torasik uniloküler kist hidatiklerin görülme oranı ve tedavi şekilleri
The incidence and treatment methods of the intrathoracic and cardiac hydatid cysts in Van province
  1. Tez No: 157569
  2. Yazar: MERAL EKİM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak ve torasik uniloküler kistlerde insidans, kistlerin yerleşim yerleri, tanı metodlan, tedavide şekilleri 37, The Incidence of the cardiac and thoracic unilocular hydatid cysts, localization of the cysts, diagnostic modalities, treatment methods 38
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Ekim M. Van yöresinde kardiyak ve torasik uniloküler kist hidatiklerin görülme oranı ve tedavi şekilleri. Y.Y.U. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2004. Bu çalışmanın amacı, kardiyak ve torasik hidatidosis olgularının serolojik, klinik ve radyografik bulgulan ile tedavi yöntemlerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Bu çalışmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1995-2003 tarihleri arasında intratorasik veya intrakardiyak kist hidatik tanısı almış ve cerrahi olarak tedavi edilmiş 113 hasta ile başka bir merkezde ameliyatları ve kontrolü yapılan 19 hasta olmak üzere toplam 132 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Hastaların 70'i (% 53) erkek ve 62'si (%47) kadındır. Hastaların yaşlan 8-70 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 28'dir. Tanıda toraks grafisi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi değişik görüntüleme teknikleri, IHA testi ve histopatoloji kullanılmıştır. Hastaların %40'ında göğüs ağrısı, %50'sinde öksürük olup, 5'inde bir yakınma yoktur. Hastaların 24'ünü perfore, geri kalanlarını ise intakt kistli hastalar oluşturmuştur. Kistler 94 hastada tek, 38 hastada ise multipl yerleşimlidir. Kistler 12 hastada bilateral pulmoner, 57 hastada sağ akciğer, 55 hastada sol akciğer, 6 hastada ekstrapulmoner, bir hastada kardiyak ve bir hastada perikardiyal yerleşimlidir. Echinococcus IHA testi 58 hastada yapılmış ve bunlardan 44'ünde (%76) pozitif, 14'ünde (%24) ise negatif sonuçlar alınmıştır. Operasyonların dördünde medyan sternotomi kesişi kullanılmış, geri kalan 128 hastada ise torakotomi uygulanmıştır. Ayrıca subfrenik yerleşimli karaciğer hidatik kistleri de olan 6 hastada sağ torakotomi ve frenotomi yapılarak karaciğer kistleri de öpere edilmiştir. Hastalardan ikisinde kardiyopulmoner bypass uygulanmıştır. Sonuç olarak hidatik kist hastalığında etkin tedavinin cerrahi olduğu, albendazol tedavisinin ancak cerrahiye yardımcı olmak üzere kullanılabileceği, tanıda görüntüleme yöntemlerinin serolojik testlerle birlikte kullanılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ekim M. The incidence and treatment methods of the intrathoracic and cardiac hydatid cysts in Van province. Yüzüncü Yd University Health Sciences Institute, M.S. Thesis, Van, 2004. The objective of this study was to evaluate the serologic, clinical and radiographic findings and treatment methods of thoracic and cardiac hydatidosis respectively. Between 1995 and 2003, 113 patients with intrathoracic or intracardiac hydatid cysts were operated at our hospital. Nineteen patients who operated on another hospital were followed at our hospital. A total number of 132 patients were retrospectively investigated. There were 70 (53%) male and 62 (47%) female patients ranging in age from 8 to 70 years with a mean age of 28 years. Diagnosis was established through various imaging techniques (chest radiography, ultrasonography, computed tomography), and serologic test (indirect hemagglutination test). Common presenting symptoms were chest pain (40%) and cough (50%). Five patients had no symptoms. Twenty four patients had perforated cysts and the remaining had the intact cyst. Ninety four patients had single cyst and the remaining 38 patients had multiple cysts. The site of implantation of the cysts was bilateral pulmonary in 12, right lung in 57, left lung 55, intrathoracic but extrapulmonary in 6 cases, left ventricular wall in 1 case, and pericardium in 1 case. Echinococcosis MA test was performed on 58 patients. In 44, the results were positive, giving a positive rate of 76%. A Median sternotomy incision was used in 4 patients. Thoracotomy was performed in the remaining 128 patients. Six patients with additional subphrenically located liver cysts were operated on by phrenotomy through right thoracotomy. Cardiopulmonary bypass was performed in 2 patients. In conclusion, surgery is the treatment of choice for hydatidosis. Albendazole treatment should be used as an adjunct to surgery. In the diagnostic evaluation, imaging modalities were combined with serologic test.